Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Nederland fietsland

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, school, de boodschappen en andere bezigheden en natuurlijk ook ter ontspanning. Fietsen is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Ik ben gek van fietsen en ik doe het dan ook vaak. Zodra ik op de fiets stap voel ik me vrij. Lekker buiten in beweging zijn, nieuwe plekjes ontdekken, mijn hoofd leeg maken, I love it! In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van de fiets. 🚲

De geschiedenis van de fiets

De allereerste fiets, de “draisine”, werd in 1817 uitgevonden door de Duitse baron Karl Drais. Deze “loopfiets” had geen pedalen en werd voortbewogen door met je voeten over de grond te lopen. Er werd gebruikt gemaakt van menskracht in plaats van dierkracht. Later kreeg de loopfiets luchtbanden, pedalen en een kettingaandrijving en werd steeds verder ontwikkeld tot de fiets zoals we die vandaag de dag kennen.

Fiets met bepakking
Trekkingfiets met bagage

Verschillende vormen van fietsen

Er zijn verschillende vormen van fietsen waaronder toerfietsen, wielrennen, mountainbiken en gravelbiken. Wat is nu precies het verschil? Ik vertel je er graag meer over.

Toerfietsen

Bij toerfietsen leg je voor je plezier een lange afstand af op een toerfiets. Het gaat niet om snelheid, alles draait om comfort en genieten. Een tourfiets (trekkingfiets) heeft een stevig frame, brede banden, goede remmen en een breed scala aan versnellingen zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende terreinen en tijdens beklimmingen en afdalingen. Je kunt ook veel bagage meenemen. Toerfietsen zijn meestal uitgerust met voordragers, achterdragers, stuurdragers en extra bidonhouders en zijn geschikt voor lange dagtochten en fietsvakanties.

Ik ben groot fan van toerfietsen. Ik vind het heerlijk om op mijn gemak lange fietstochten te maken en nieuwe plekken te ontdekken, te genieten van de natuur en een heerlijke picknick onderweg.

Wielrennen

Wielrennen is een vorm van fietsen waarbij je op een racefiets met hoge snelheid lange afstanden aflegt. Een racefiets is ontworpen om snel en efficiënt te zijn. Racefietsen hebben een lichtgewicht frame, dunne banden en een naar beneden gebogen stuur dat zorgt voor een aerodynamische fietshouding. Wielrenners dragen strakke kleding om luchtweerstand te verminderen, evenals een fietshelm, een fietsbril, handschoenen en vaak ook wielrenschoenen.

Fietsen met klikpedalen

Racefietsschoenen zijn speciale schoenen die worden gebruikt in combinatie met klikpedalen. Je schroeft speciale metalen plaatjes onder je fietsschoenen zodat je je voeten kunt vastklikken aan de pedalen van je racefiets. Je schiet nu niet meer zo snel van de pedalen af en je kunt nu duwen én trekken aan de pedalen zodat je meer kracht en meer controle over je fiets hebt.

Hoe inklikken en uitklikken op een racefiets

Om in te klikken plaats je de neus van je schoen op het pedaal en druk je je hak naar beneden totdat je een klik hoort, je schoen zit nu vast aan het pedaal. Om uit te klikken draai je je hiel naar buiten en til je je voet een klein beetje op zodat je schoen loskomt van het pedaal.

Ik ben recent begonnen met wielrennen en vind het inklikken nog een beetje spannend, ik ben bang dat ik vast blijf zitten en omval als ik plotseling moet stoppen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. 🙈 Ik zal binnenkort mijn eerste wielren ervaringen met jullie delen, tot nu toe vind ik het heel erg leuk!

Fietsen in Lombok
Fietsen op Lombok

Mountainbiken

Mountainbiken (MTB) is een vorm van fietsen waarbij je op een mountainbike over ruig terrein rijdt bijvoorbeeld in het bos, in de bergen of op het strand. Mountainbikes zijn ontworpen om off-road te rijden en hebben dikke stevige banden, een goede vering en sterke remmen. Tijdens het mountainbiken draag je beschermende kleding zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, MTB schoenen en een MTB bril.

Gravelbiken

Gravelbiken is eigenlijk een combinatie van wielrennen en mountainbiken. Je rijdt voornamelijk off-road over “gravel” (grindpaadjes) op een speciale gravelfiets. Een gravelbike lijkt veel op een racefiets maar heeft een steviger frame en bredere banden. Het stuur is ook net iets breder dan het stuur van een racefiets. Een gravelbike is een veelzijdige fiets voor lange ritten over zowel verharde als onverharde wegen. Tijdens het gravelbiken draag je speciale gravelkleding, een helm, een fietsbril en gravelschoenen.

Fietsvakantie en Bikepacking

Ik ga graag op fietsvakantie. Mijn favoriete fietsprovincies zijn Drenthe en Limburg maar ook in het buitenland stap ik regelmatig op de fiets. Ik vind het een heerlijke manier om in alle vrijheid en in mijn eigen tempo een land en haar bewoners te leren kennen. Het lijkt me geweldig om een (lange) fietsreis / bikepacking reis door Azië of Zuid-Amerika te maken, wie weet, ooit, je moet wat te dromen over houden nietwaar?!

Wat is Bikepacking

Bikepacking is een samentrekking van de woorden “bike” en “backpacking”.  Bikepacking is dus eigenlijk backpacken op de fiets! Bij bikepacking fietst je van plaats naar plaats over veelal onverharde wegen en je slaapt onderweg in een klein tentje. Je kunt een bikepacking trip maken op een mountainbike, een racefiets of een gravelbike, afhankelijk van het terrein waarop je rijdt. Je neemt zo min mogelijk spullen mee die je in speciale tassen stopt die direct aan het frame (frametas), het stuur (stuurtas) en onder het zadel (zadeltas) worden bevestigd om je fiets zo licht en wendbaar mogelijk te houden. Zo kom je op de allermooiste plekjes en ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid. Bikepacking is goedkoop, duurzaam en super avontuurlijk!

Wereldfietser Frank van Rijn

Frank van Rijn is waarschijnlijk Nederlands bekendste wereldfietser. Frank fietst al meer dan 50 jaar de hele wereld over en heeft 17 boeken geschreven over zijn fietsavonturen. Ik ben groot fan van zijn boeken en heb ze allemaal gelezen. Wist je trouwens dat Frank van Rijn ook regelmatig lezingen geeft? Hij vertelt net zo boeiend en grappig als hij schrijft, absoluut een aanrader!

Fietsroute bepalen in Nederland

Je kunt natuurlijk gewoon een rondje in je eigen buurt fietsen maar het is veel leuker om een fietsroute te volgen. Op veel plaatsen zijn prachtige fietsroutes uitgezet en met behulp van het fietsroutenetwerk kun je je eigen route samenstellen door van knooppunt naar knooppunt te fietsen, hartstikke handig! In de gratis ANWB Eropuit app maak je met de fietsknooppuntenplanner een mooie fietsroute. In ons land ligt maar liefst 35.000 km (!) aan fietspad, ongelofelijk nietwaar?! Nederland heeft het beste fietsnetwerk ter wereld!

Handige fietsapps

Ik gebruik zelf altijd de app van route.nl. Ik vind deze app erg prettig werken en de route wordt goed weergegeven. Andere handige fietsapps zijn Fietsnetwerk, Komoot, Strava, Bikemap, Maps.me en Map map my ride.

Fietsroute van het jaar 2024: Van Gogh Drenthe Fietsroutes

De “Van Gogh Drenthe Fietsroutes” is gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2024. Je kunt deze route in één keer rijden (in totaal 150 km lang) of in 3 etappes van +/- 50 km. Deze fietsroute is geïnspireerd op de plekken die Vincent van Gogh bezocht heeft tijdens zijn 3 maanden lange verblijf in Drenthe. Je fiets door het prachtige Drentse oerlandschap bestaande uit bossen, veengebieden, akkers en oude brinkdorpen en je kunt onderweg het Van Gogh Huis Drenthe bezoeken, het atelier van de kunstenaar. De routes starten nabij Emmen, Zweeloo en Hoogeveen. Op deze website vind je meer informatie en kun je de GPX bestanden downloaden of de fietsgids “Op de fiets met Van Gogh” kopen. Een dikke aanrader!

10 redenen waarom fietsen zo gezond is

Fietsen is erg gezond voor lichaam én geest! Ben je nog niet overtuigd? Dan geef ik je nu 10 redenen om vandaag nog op de fiets te stappen! 😉

01)  Spieropbouw
Fietsen versterkt niet alleen je been- en bilspieren maar ook je buik-, rug- en armspieren.

02) Goed voor hart- en bloedvaten
Fietsen is een goede manier om je hart gezond te houden. Tijdens het fietsen gaat je hartslag omhoog wat helpt om de bloedcirculatie te verbeteren. Fietsen verlaagt de bloeddruk en kan ook een te hoog cholesterolgehalte verlagen.

03) Fietsen maakt blij
Voel je je een beetje somber? Ga dan snel een rondje fietsen! Fietsen stimuleert namelijk de productie van endorfines, de “gelukshormonen”. Wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat fietsen de kans op een depressie kan verlagen. Fietsen maakt blij, ik kan het beamen!

04) Je slaapt beter
Van fietsen ga je beter slapen. Heb je last van slaapproblemen? Probeer dan eens om elke dag een rondje te fietsen. Fietsen helpt om je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

05) Fietsen zorgt voor een gezond gewicht
Fietsen is een goede manier om op gewicht te blijven of om af te vallen. Gemiddeld verbrand je +/- 300 calorieën met een uurtje fietsen (afhankelijk van de snelheid, je lengte en je gewicht). Uiteraard moet je wel goed letten op je calorie-inname.

Reden 6 t/m 10 – waarom fietsen zo gezond is

06) Toegankelijk en goedkoop
Fietsen is voor iedereen. Fietsen is goedkoop en de kans op blessures is vrij klein. Oké, je moet eenmalig investeren in een goede fiets maar verder heb je weinig kosten. 

07) Fietsen geeft energie
Ben je moe en heb je eigenlijk helemaal geen zin om te fietsen? Ga dan toch naar buiten, je zult merken dat je je na een fietstocht een stuk beter voelt. 

08) Goed voor je longen
Fietsen is goed voor je longen. Hoe meer je fietst, hoe groter het vermogen van je longen wordt om zuurstof op te nemen.

09) Fietsen helpt tegen diabetes
Regelmatig fietsen helpt om diabetes te voorkomen en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

10) Goed voor je sociale contacten
Ga lekker fietsen met je geliefde, een familielid of vriend/vriendin. Samen fietsen is gezellig en onderweg heb je alle tijd om een goed gesprek met elkaar te voeren. Fietsen is ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ga op zoek naar een fietsmaatje, sluit je aan bij een fietsvereniging of doe mee aan een fietsevenement.

Wat is gezonder: wandelen of fietsen

Wandelen en fietsen zijn beide erg gezond! Je verbrandt misschien meer calorieën met fietsen dan met wandelen (vooral als je flink doorfietst!) maar laat je keuze hier niet door beïnvloeden en doe datgene waar je zin in hebt. Ik wissel wandelen en fietsen met elkaar af, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ik ben namelijk een echte mooi weer fietser. In de lente en de zomer pak ik heel vaak de fiets, in de winter ga ik liever lopen. Onthoud, iedere vorm van beweging is gezond!

Leuke fietsfeitjes en fietsweetjes

Wist je dat:

  • Nederland meer fietsen dan inwoners heeft? Nederland telt 17,5 miljoen inwoners en 22 miljoen (!) fietsen.  
  • De gemiddelde Nederlander ongeveer 1100 km per jaar fietst.
  • Jongeren van 12 tot 18 jaar het vaakst op de fiets stappen.
  • Er maar liefst 35.000 km (!) aan fietspad in Nederland ligt.
  • Er naar schatting meer dan één miljard fietsen in de wereld zijn.
  • De eerste editie van de Tour de France (Ronde van Frankrijk) in 1903 gehouden werd? Er deden slechts 60 renners mee en de race bestond uit 6 etappes.
  • De Brit Neil Campbell de snelste man ter wereld is? Hij behaalde op zijn fiets een snelheid van 280 km/u .
  • De Amerikaanse Denise Mueller-Korenek de snelste vrouw ter wereld is? Ze haalde op haar fiets een snelheid van maar liefst 296 km/u!
  • De Fyllingsdaltunnel in Noorwegen de langste fietstunnel ter wereld is. Deze tunnel is 3 km lang.
  • Het record voor de langste fietstocht ooit op naam staat van de Duitser Heinz Stücke. Hij heeft 50 jaar lang over de wereld gefietst en 650.000 km afgelegd.
Pech met de fiets, Rajasthan, India
Pech met de fiets, Rajasthan, India

5 Tips om je fietstocht leuker te maken

Vind je je (dagelijkse) fietstocht saai of rijd je altijd alleen? Dan heb ik 5 tips voor je om je fietstocht wat leuker te maken.

01) Ontdek nieuwe routes en maak je fietstocht uitdagender
Varieer in snelheid en/ of terrein en neem verschillende routes, dat houd je dagelijkse fietstocht leuk. Op de fiets kom je op (nieuwe) plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt, zelfs in je eigen woonomgeving!

02) Luister naar een podcast of audioboek
Luister onderweg naar je favoriete muziek, een podcast of naar een spannend audioboek.

03) Ga picknicken onderweg
Neem koffie of thee en wat lekkers mee en ga picknicken onderweg. Is het te koud om te picknicken, dan kom je vast wel een cafeetje of een theetuin tegen waar je wat kunt drinken.

04) Vind een schat met Geocaching
Ga op zoek naar een schat met behulp van GPS-coördinaten.

05) Bezoek een bezienswaardigheden onderweg
Plan een pauze in bij een leuke bezienswaardigheid zoals een museum, een historisch stadje, een boerderij of een lokale markt.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.
~Quote by
Albert Einstein~

Wereldfietsdag (World Bicycle Day)

Op 3 juni wordt internationale Wereldfietsdag gevierd. Wereldfietsdag werd in 2018 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het gebruik van de fiets te promoten. Mensen over de hele wereld worden aangemoedigd om vaker op de fiets te stappen. Doe je ook mee? Happy Biking!

Mijn favoriete fietsquotes

Ik hou van quotes en inspirerende spreuken. Dit zijn mijn favoriete (fiets)quotes:

  • Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving. ~ Quote by Albert Einstein ~
  • You are one ride away from a good mood. ~ Quote by Sarah Bentley ~
  • Cycling is meditation in motion.” ~ Quote by unknown ~
  • Ride as much or as little, or as long or as short as you feel. But ride.” ~ Quote by Eddy Merckx~
  • Life’s a journey, enjoy the ride ~ Quote by unknown ~
  • A bicycle ride around the world begins with a single pedal stroke.~ Quote by Scott Stoll ~
  • Go where you feel most alive ~ Quote by unknown ~
  • Happiness is me, my bicycle and a sunny day ~ Quote by unknown ~
  • The best routes are the ones you haven’t ridden. ~ Quote by unknown ~
  • If you don’t know where you are going, any road will get you there ~ Quote by Lewis Carroll ~
  • Not all who wander are lost. ~ Quote by Tolkien ~
Gravelweg in IJsland
Gravelweg op IJsland

Fietstips voor op reis

Ter afsluiting heb ik een paar leuke fietstips voor je om je (fiets)reis te plannen.

Maak een fietstour met Nederlandse gids op > 200 bestemmingen

Lijkt het je leuk om de highlights van New York City, Valencia, Lissabon of Berlijn
per fiets te ontdekken? Via deze site kun je op meer dan 200 bestemmingen wereldwijd een fietstour boeken samen met een Nederlandse gids maken. Aanrader!

Fietsverhuur in meer dan 100 steden

Huur hier een betrouwbare fiets in meer dan 100 steden. Ook mountainbikes en elektrische fietsen / mountainbikes verkrijgbaar.

Ga op fietsvakantie

Ga op fietsvakantie en stel je eigen reis samen met Individuele fietsbouwstenen of kies een volledig georganiseerde fietsvakantie naar bijvoorbeeld Costa Rica, Italie, en Portugal . Of wat dacht je van deze avontuurlijke fietsreis naar het zuiden van Marokko naar het ruige Atlasgebergte, de kleurrijke woestijn bij Erfoud en de magnifieke Draa-vallei? Marokko is een heerlijk fietsland!

Fietsvakantiewinkel

De Fietsvakantiewinkel is dé webwinkel voor jouw fietsvakantie! In de webshop vind je fietstassen, fietskleding, fietsonderdelen, fietskaarten, fietsgidsen en nog heel veel meer.

Fietsvakantiewinkel webshop

Geraadpleegde bronnen: CBS, NOS, Wikipedia, ANWB, bicycling magazine

Boekentips

One year a bike

Beschrijving van Bol.com:

The title says it all: one man, one bike, one long ride, the adventure, the pleasure, and the pain. It is simultaneously a travelogue and visual journey. Martijn Doolaard traded the convenience of a car and the distractions of daily life for a cross-continental cycling journey: a biped adventure that would take him from Amsterdam to Singapore. Leaving behind repetitive routines, One Year on a Bike indulges in slow travel, the subtlety of a gradually changing landscape, and the lessons learned through traveling. Venturing through Eastern European fields of yellow rapeseed to the intimate hosting culture and community in Iran, One Year on a Bike is a vivid chronicle of what can happen when the norm is pointedly replaced by exceptional self-discoveries and beautiful sceneries.

Vrouw en fiets

Beschrijving van Bol.com:

Profwielrenner Marijn de Vries en Toerfietser Nynke de Jong schreven een even vermakelijk als onmisbaar handboek voor de fietsende vrouw.

Toerfietser Nynke de Jong en profwielrenner Marijn de Vries zetten alles nog eens op een rijtje, van ontbijtkoek onderweg tot het soepel wisselen van een bandje. Vrouwen fietsen namelijk anders dan mannen. Ze kletsen graag onderweg, hebben geen zin om bij elk plaatsnaambord onderweg een sprintje te trekken en voelen er al helemaal niks voor om urenlang op internetfora uit te zoeken welke wielen en welk frame het best zijn. Ze komen met do’s en don’ts, vertellen smeuïge anekdotes, winnen advies in bij professionals als Leontien van Moorsel en Marianne Vos en geven antwoord op de meest uiteenlopende vragen

De theetuinen fietsgids

Tekst van Bol.com:

De gezelligste fietsgids van Nederland! Ontdek meer dan 125 knusse theetuinen in 50 prachtige fietsroutes. Leuke routes met knooppunten, rustplekken, bezienswaardigheden, kaarten, foto’s en gpx.

Een duizend meter hoge kerstboom

Tekst van Bol.com:

Door toeval kreeg Frank van Rijn lang geleden een oud boek over de Maya’s in handen. Toen hij jaren later zijn kans zag, reisde hij per fiets door zuidelijk Mexico en Guatemala om zelf al die Mayaplaatsen te gaan bekijken. Daar ontdekte hij dat er veel meer oude Mayasteden zijn dan er in dat boek stonden, Sommige gedeeltelijk gerestaureerd, maar vele ook nog voor een groot deel overwoekerd door het oerwoud. Fascinerend was dat de oude Maya’s verbazend veel van de bewegingen van de planeten, de zon en de maan wisten. Van Venus berekenden ze, bijvoorbeeld, tot op de seconde nauwkeurig de omlooptijd om de zon. Ook interessant was dat alle Mayasteden een plaats hadden waar een merkwaardig balspel werd bedreven. De verliezers werden na afloop nogal eens aan de goden geofferd, wat zo’n wedstrijd natuurlijk extra charme gaf.

Behalve die oude Mayasteden zag Van Rijn monumentale steden als Antigua en San Cristobal de las Casas en veel fraaie koloniale stadjes. Natuurlijk vond hij bergen op zijn pad met steile klimmen waar hij zijn fiets soms moeizaam omhoog moest duwen. Tijdens de ijzingwekkende afdalingen werden de velgen van de fiets door het zware remmen gloeiend heet, wat hem soms voor lastige problemen plaatste. In Chiapas maakte Van Rijn een toeristisch boottochtje door de Cañon del Sumidero, een duizend meter diepe kloof. Daar zag hij een naar beneden breder wordende driehoek met mossen op de rotswand. Van een afstand leek deze 1000 meter hoge driehoek net een kerstboom. Lago Atitlan, grote gieren, een Mexicaanse verjaardag op een rancho, voorwereldlijke leguanen tussen oude ruïnes, een pelgrimstocht naar nergens, een bergdorpje waar een drinkwatersysteem werd geopend. Ook dit boek is meeslepend en vol humor geschreven. Van Rijn doet zijn reputatie als meester-verteller weer eer aan.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Fietsen in Portugal en het middeleeuwse vestingstadje Obidos

Waarom wandelen zo gezond is

Hoera, het is lente! Over tulpen, bloesems, lammetjes en meer

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.