Wat is kimchi
Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik vanaf dag één verslaafd aan kimchi, een heerlijk Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groenten (meestal Chinese kool) gekruid met knoflook, gember en chilipeper. In deze blog vertel ik je meer over dit gerecht en geef ik je een recept om zelf vegan kimchi te maken.
Geschiedenis van kimchi
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat al meer dan 2500 jaar bestaat. Het werd oorspronkelijk bedacht als een manier om groenten te conserveren voor de koude wintermaanden. Door de groenten met zout te fermenteren, konden ze langer bewaard blijven en behielden ze hun gezonde vitamines en mineralen. Later voegden de Koreanen verschillende kruiden en specerijen toe, en zo ontstond de kimchi zoals we die vandaag de dag kennen.
Hoe smaakt kimchi
Kimchi is lekker knapperig en smaakt friszuur, pittig, zoet en zout tegelijkertijd. Je kunt het een beetje vergelijken met onze Hollandse zuurkool, maar dan een stuk pittiger! Elke kimchi smaakt weer anders, omdat elke familie haar eigen recept heeft. In veel Koreaanse huishoudens staat zelfs een speciale kimchi-koelkast om verschillende soorten kimchi op de juiste temperatuur te bewaren. Wist je dat er meer dan 200 kimchi-varianten zijn en dat de gemiddelde Koreaan ongeveer 18 kilogram kimchi per jaar eet?
Waarom is kimchi zo gezond
Kimchi zit boordevol probiotica; bacteriën die goed zijn voor je darmgezondheid en immuunsysteem. Verder bevat kimchi weinig calorieën, maar wel veel vezels, vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, B2, B6, C, K, ijzer, kalium en calcium. Je darmen worden er heel blij van!
Waar eet je kimchi bij
Kimchi is hét nationale gerecht van Zuid-Korea en een belangrijk onderdeel van de Koreaanse cultuur. In Korea bestaat er geen maaltijd zonder kimchi; het wordt zelfs bij het ontbijt gegeten! Ik vind het erg lekker als bijgerecht bij bibimbap, rijstgerechten, salades en soepen. Kimchi is ook heerlijk op een tosti of als gezond tussendoortje.
Kimchi kopen of zelf maken
Je kunt kimchi kant-en-klaar in de winkel kopen, maar het is veel leuker, lekkerder én gezonder om het zelf te maken. Ik geef eerlijk toe, het kost even wat tijd, maar het is niet moeilijk. Verderop in deze blog heb ik een makkelijk recept voor je.
De beste kimchi uit de winkel
Heb je geen tijd of zin om zelf kimchi te maken? Dan kan ik je de kimchi van het merk Oh Na Mi aanraden. Deze kimchi is veganistisch en heerlijk van smaak. Je kunt Oh Na Mi kimchi kopen bij de biologische supermarkt EkoPlaza.
Ingrediënten en benodigdheden
Gochugaru
Een belangrijk basisingrediënt voor kimchi is gochugaru, ook wel kimchi-peper genoemd. Gochugaru is Koreaanse chilipoeder, gemaakt van gedroogde en vermalen chilipepers. Je kunt deze Koreaanse smaakmaker kopen bij de Aziatische supermarkt of online bij de groothandel. Als je geen gochugaru hebt, kun je cayennepeper gebruiken.
Vissaus of sojasaus
Traditioneel wordt kimchi gemaakt met vissaus, maar in onderstaand recept heb ik de vissaus vervangen door sojasaus.
Inmaakpot (weckpot)
Voor het maken van kimchi heb je een glazen inmaakpot met een luchtdichte sluiting nodig. Zorg ervoor dat je deze weckpot voor gebruik steriliseert.
Ongejodeerd zout
Voor fermenteren wordt meestal niet-gejodeerd zout gebruikt, zoals zeezout of JOZO naturel, omdat zout met jodium een negatief effect kan hebben op het fermentatieproces.
Hoe lang kun je kimchi bewaren
Je kunt kimchi ongeveer 3 maanden bewaren in de koelkast.
Variatietips
Kimchi is een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren door verschillende groenten en ingrediënten te gebruiken. Hierbij een paar variatietips:
- Voeg dunne plakjes radijs toe.
- Voeg gesneden prei toe.
- Gebruik eens in plakjes gesneden komkommer in plaats van Chinese kool.
- Voeg dunne plakjes appel toe voor een zoetere smaak.
- Voeg een handje geroosterde sesamzaadjes toe.
Recept voor Koreaanse vegan kimchi
Recept voor 1 grote inmaakpot van ongeveer 2 liter.
Dit recept is volledig plantaardig, dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Benodigdheden
- Grote kom of bak om de groenten te mengen met de kruidenpasta.
- Grote glazen inmaakpot van ongeveer 2 liter.
- Wegwerphandschoenen voor het mengen van de kruidenpasta (geloof me, je wilt geen gochugaru in je ogen wrijven).
Ingrediënten
- 1 grote Chinese kool van +/- 1 kg
- 2 wortels, in dunne plakjes gesneden
- 3 bosuien, in stukjes van 2 cm gesneden
- 6 teentjes knoflook
- 1 stuk gember van +/- 5 cm
- 2 eetlepels gochugaru (Koreaanse chilipoeder) of cayennepeper, eventueel meer of minder naar smaak
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepels ongejodeerd zout, zoals zeezout of JOZO naturel
Bereiding
- Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden en verwijder het harde hart.
- Snijd de kool in stukken van ongeveer 5 cm.
- Doe de kool in een grote kom en strooi het zout eroverheen. Meng het zout goed door de kool.
- Laat de kool +/- 1 uur op het aanrecht staan zodat het vocht eruit trekt en de kool zacht wordt. Roer af en toe om.
- Spoel de kool goed af onder koud water om het overtollige zout te verwijderen en laat de kool uitlekken. Knijp het overtollige water eruit.
- Maal de knoflook en gember fijn in een keukenmachine of stamp ze fijn in een vijzel.
- Pak een grote kom en meng hierin de fijngehakte knoflook, gember, gochugaru, sojasaus en suiker tot een pasta.
- Voeg de wortel, bosui en uitgelekte kool toe aan de pasta en roer alles met je handen goed door elkaar heen. Gebruik plastic handschoenen om te voorkomen dat je het chilipoeder per ongeluk in je ogen wrijft.
- Doe de gemengde kimchi in een gesteriliseerde inmaakpot en druk het goed aan zodat er geen luchtbellen ontstaan. Houd ongeveer 2 cm vrij aan de bovenkant van de pot.
- Sluit de pot luchtdicht af en laat deze 2 tot 4 dagen op kamertemperatuur (+/- 20 graden) fermenteren. Open de pot dagelijks om eventuele gassen te laten ontsnappen.
- Zet de pot na 2 dagen in de koelkast en proef de kimchi. De kimchi kan nu al gegeten worden, maar smaakt nog lekkerder na een paar dagen in de koelkast.
- Serveer de kimchi als bijgerecht bij je Koreaanse maaltijd.
Jal muh-guh-seum-ni-da! – Eet smakelijk!
Online cursus fermenteren
Wil je thuis aan de slag met fermenteren maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Volg dan deze online cursus fermenteren en leer stap voor stap hoe je de lekkerste gefermenteerde gerechten maakt. De cursus bestaat uit 37 duidelijke videolessen inclusief recepten, snijtechnieken en tips.
Fermentatie handboek
Het fermentatie handboek staat boordevol met praktische informatie, tips en recepten. Je leert onder andere wat fermenteren nu echt is, hoe je zelf groenten en fruit kunt fermenteren en bijvoorbeeld ook hoe je zelf zuurdesembrood maakt. Aanrader!
🍅 Voor elk dieet geschikt
🥒 Inclusief zuurdesem-, kombucha-, groente- en fruitrecepten
🥕 Door gediplomeerde voedingsadviseur en -trainer Paul
🍊 80+ pagina’s aan recepten, tips en meer.
Boekentips
Kimchi
Achterflap tekst van Kimchi:
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. Er is een overvloed aan variëteiten van kimchi. De regio, het klimaat en het seizoen dragen allemaal bij aan de variëteit. En elke familie heeft zijn eigen recept. Kimchi bevat heel veel vitaminen, vezels en probiotica die zorgen voor een gezondere darmflora en een betere spijsvertering. De opvallende gezondheid en ouderdom van de Koreaanse bevolking worden aan de gunstige effecten van kimchi toegeschreven.
AE JIN HUYS vertelt in dit boek over de basics van kimchi en de Koreaanse keuken. Let’s eat!
The Korean Vegan Cookbook
Omschrijving van Bol.com
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij