Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is een woestijn 

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn ontzettend saai zou zijn en alleen maar bestond uit zand, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai en veel meer dan alleen een zandvlakte! Je vindt er bergen, hoge duinen, bijzondere rotsformaties, palmoases, zoutvlakten, bedoeïenen, de mooiste zonsondergangen en een adembenemende sterrenhemel. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de weidsheid, de rust, de leegte, de stilte. Die oorverdovende stilte. In de woestijn ben je dicht bij de natuur én dicht bij jezelf; het heeft iets magisch. Ik hou van woestijnen en daarom neem ik je in mijn komende blogs mee op reis naar verschillende woestijnen over de hele wereld. Vandaag deel twee: de Namib woestijn.

Waar ligt de Namib woestijn

De Namib woestijn ligt in het zuidwesten van Afrika en strekt zich uit langs de kust van Namibië, Angola en Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van deze woestijn ligt in Namibië.

Hoe groot is de Namib woestijn

De Namib heeft een lengte van +/- 2000 kilometer, een breedte van +/- 200 kilometer en een oppervlakte van 81.000 vierkante kilometer.

Wat betekent Namib

“Namib” betekent letterlijk “grote leegte” en Namibië dankt zelfs zijn naam aan deze woestijn. Een zeer toepasselijke naam, want Namibië is een heel groot en desolaat land. Je kunt er uren rijden zonder ook maar iets of iemand tegen te komen, een bijzondere gewaarwording. Om je een idee te geven: Namibië is twintig keer zo groot als Nederland, maar er wonen slechts 2,5 miljoen mensen. Kun je je dat voorstellen? Namibië is na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld.

 

De weg van Sesriem naar de Sossusvlei, Namib Naukluft National Park
Onze camper op de weg van Sesriem naar de Sossusvlei, Namib Naukluft National Park

Hoe is de Namib woestijn ontstaan

De Namib woestijn is ontstaan door een combinatie van erosie, windwerking en diverse geologische processen. In een tijdsbestek van miljoenen jaren veranderde gesteente in zand, dat door de krachtige wind tot duinen werd geblazen. Een koude oceaanstroming zorgde voor nevel en mist, waardoor dieren en planten konden overleven. De Namib is 55 miljoen jaar oud en is de oudste woestijn ter wereld.

Hoe ziet de Namib eruit

Het landschap van de Namib bestaat uit hoge rode zandduinen, rotspartijen, grindvlakten, ruige bergen en droge rivierbeddingen. Het is er extreem droog en er valt nauwelijks neerslag. De vegetatie bestaat voornamelijk uit grassen, struiken, acaciabomen en de bijzondere inheemse welwitschia’s en kokerbomen.

Welwitschia

De welwitschia is een unieke plantensoort die alleen voorkomt in de Namib woestijn. Deze plant heeft slechts twee grote bladeren die heel langzaam groeien.

Kokerbomen bij zonsondergang
Kokerbomen bij zonsondergang

Quivertree Forest

Een kokerboom is – anders dan de naam doet vermoeden – geen boom maar een plant en behoort tot de Aloësoorten. Hij komt alleen voor in Namibië en Zuid-Afrika en kan maar liefst negen meter hoog worden. Kokerbomen staan meestal solitair in het landschap en groeien altijd op, over of tegen de rotsen. De lokale San-bevolking (Bushman) gebruikte de holle takken van de kokerboom als pijlkokers, vandaar de naam kokerboom. Veel van deze planten zijn al honderden jaren oud.

In het zuiden van Namibië ligt een kokerbomenwoud waar ongeveer 250 kokerbomen bij elkaar staan. Dit is een zeer bijzondere plek, vooral rond zonsopkomst en zonsondergang. De lucht kleurt dan paars en oranje en de aloë’s worden silhouetten. Magisch mooi!

Giant’s Playground

Vlakbij het Quivertree Forest ligt Giant’s Playground, “de speeltuin van de reuzen”.  Het lijkt wel alsof reuzen hier met blokken hebben gespeeld, want je vindt er enorme, op elkaar gestapelde rotsen. Quivertree Forest en Giant’s Playground hebben iets sprookjesachtigs. Op deze plek gaat je fantasie met je aan de haal en waan je je in een compleet andere wereld. I love it!

 

Hoe kom je bij Quivertree Forest en Giant’s Playground

Quivertree Forest ligt in het zuiden van Namibië, veertien kilometer ten noorden van de stad Keetmanshoop. Giant’s Playground ligt vijf kilometer van Quivertree Forest. Je kunt overnachten op de camping van boerderij Gariganus, direct naast het kokerbomenwoud. Een fijne plek.

Welke dieren leven er in de Namib woestijn

In de Namib woestijn leven verrassend veel dieren, zoals springbokken, oryxen (gemsbokken), struisvogels, jakhalzen, zebra’s en veel verschillende soorten vogels, insecten en reptielen. Langs de kust vind je grote kolonies Kaapse pelsrobben. De meest bijzondere dieren die je hier kunt zien, zijn woestijnleeuwen en de zeldzame woestijnolifanten. Alle dieren hebben zich volledig aangepast aan de barre leefomstandigheden van de woestijn. Het is wonderlijk hoe ze hier kunnen overleven. Nature finds a way.

Gevaarlijke slangen in Namibië

In Namibië leven meer dan 100 verschillende slangensoorten. De gevaarlijkste slangen zijn de pofadder, de cobra en de zwarte mamba. De kans dat je deze tegenkomt, is echter zeer klein.

Namib-Naukluft National Park

Een groot gedeelte van de Namib is opgenomen in het Namib-Naukluft National Park in Namibië. Dit park beslaat een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante kilometer en is het grootste nationale park van Afrika. De wereldberoemde Sossusvlei en Deadvlei liggen ook in het Namib-Naukluft National Park.

Sossusvlei

De Sossusvlei is een zout- en kleipan omringd door indrukwekkende rode zandduinen. Deze duinen zijn bijna 400 meter hoog en behoren tot de hoogste ter wereld. Dune 45 is een van de weinige duinen die je mag beklimmen. Deze duin is 170 meter hoog en biedt een panoramisch uitzicht over de woestijn. Een pittige klim door mul zand, maar absoluut de moeite waard. Dune 45 ligt 45 kilometer van de toegangspoort van het park, dus je kunt wel raden waar de naam vandaan komt. Een andere beklimbare duin is Big Daddy, die maar liefst 325 meter hoog is. De duinen zijn het allermooist rond zonsopkomst en zonsondergang. Het licht is dan magisch.

Zandduinen bij de Sossusvlei, Namibië

Deadvlei

De Deadvlei (Dodevlei) is een uitgedroogde kleipan met eeuwenoude acaciabomen. Stel je voor: zwartgeblakerde bomen op een gebarsten witte kleibodem met op de achtergrond rode zandduinen en een strakblauwe lucht. Een surrealistisch schouwspel; ik had het gevoel dat ik op een andere planeet was aanbeland. Deadvlei is een absolute must-visit!

Hiddenvlei

Hiddenvlei is een minder bekende zout- en kleipan. Zoals de naam al aangeeft, ligt Hiddenvlei redelijk afgelegen. Ik ben er zelf helaas niet geweest, maar het schijnt zeer de moeite waard te zijn

Hoe kom je bij de Sossusvlei en Deadvlei

Sesriem is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het Namib-Naukluft National Park. Het park is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Zorg dat je er vroeg in de ochtend bent om de ergste hitte en drukte te vermijden. Vanaf de toegangspoort is het 60 kilometer rijden (ongeveer een uur) naar de parkeerplaats bij Sossusvlei. Hier kun je een 4×4-taxi nemen naar Sossusvlei en Deadvlei vanwege het mulle zand

 

Overnachten in het Namib-Naukluft National Park

Het is mogelijk om in het Namib-Naukluft National Park te overnachten. Dit heeft als voordeel dat je een uur eerder naar de Sossusvlei en Deadvlei kunt gaan om de zonsopkomst bij de duinen te zien. Het grote nadeel is echter dat het erg duur is. Reserveer ruim van tevoren als je bijvoorbeeld in deze prachtige lodge in het park wilt verblijven. Wij kozen ervoor om op een camping buiten het park te overnachten.

Namib Rand Nature Reserve

Namib Rand Nature Reserve is een privé-reservaat in het zuidwesten van Namibië dat is opgericht om de flora en fauna van het gebied te beschermen. Je vindt hier ruige bergketens, prachtige rode zandduinen en droge rivierbeddingen. De Namib Rand is ook een uitstekende plek om wild te spotten en is veel minder toeristisch dan het Namib-Naukluft National Park. Je kunt overnachten in Wolwedans Dune Lodge, een zeer luxe accommodatie midden in het Namib Rand natuurreservaat. Het is niet goedkoop, maar wat een bijzondere plek! Hier wil je toch naartoe?!

Excursies in de Namib woestijn

Je kunt veel leuke activiteiten en excursies ondernemen in de Namib woestijn, en er is voor ieder wat wils:

  • Maak een ballonvaart over de Sossusvlei, een onvergetelijke ervaring.
  • Ga samen met een gids op zoek naar de kleine dieren van de woestijn zoals gekko’s, spinnen, kameleon’s, slangen en hagedissen.
  • Ga quadrijden door de duinen.
  • Ga zandboarden vanaf de steile zandhellingen.
  • Voor de durfals; maak een parachutesprong bij Swakopmund.
  • Maak een woestijnexcursie per 4×4.
Oryxen, Namib-Naukluft National Park
Oryxen, Namib-Naukluft National Park

Solitaire

Solitaire is een gehucht middenin de woestijn en bestaat slechts uit een tankstation, een winkel, een café, een lodge en een camping. Het is het enige plaatsje op de weg tussen Sesriem en Walvisbaai. Solitaire werd wereldberoemd door de Nederlandse filmproducent Ton van der Lee. Hij was zijn drukke leven in Nederland helemaal zat, verkocht zijn bedrijf en vertrok naar Afrika. Uiteindelijk kwam hij in Solitaire terecht, waar hij een kleinschalige camping en restaurant begon. De zaken gingen goed, zelfs te goed. Solitaire, en vooral de appeltaart van Ton, werden geroemd in de Lonely Planet en het plaatsje werd een grote toeristische trekpleister.

Anno 2024 is Ton van der Lee al lang vertrokken, maar je kunt Solitaire nog steeds bezoeken. Ik heb mooie herinneringen aan Solitaire. We hebben hier meerdere keren gekampeerd en uiteraard de beroemde appeltaart geproefd.

Tip:
Lees voor vertrek het boek “Solitaire” van Ton van der Lee.

Overige informatie

Tijdsverschil Namibië 

In Namibië is het in onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is er geen tijdsverschil.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Namibië moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is voor een verblijf korter dan 90 dagen niet nodig.

Inentingen Namibië 

Voor een bezoek aan Namibië zijn geen inentingen verplicht maar onderstaande inentingen worden wel aanbevolen:

– DTP
– Hepatitis A

Malaria
In het Noorden van Namibie (Etosha, Caprivi strook, Otjiwarongo en grensgebeid met Angola) komt malaria voor. Informeer altijd vooraf bij de GGD of het noodzakelijk is om antimalaria middelen te slikken. We hebben dit tijdens onze reis niet gedaan.

Beste reistijd Namibië 

De beste reistijd is mei t/m september. Het is dan winter in Namibië. De dagtemperaturen liggen tussen de 20-25 graden maar in de nacht kan het vriezen. In deze periode is het meestal wel droog en zonnig. In de zomer is het in Namibie vaak erg heet. De meeste regen valt tussen december en maart.

Rondreizen

Namibië is een land dat goed individueel te bereizen is per huurauto of camper. Bepaal vooraf wat je wilt gaan zien en maak aan de hand hiervan een keuze voor je vervoermiddel. Houd er rekening mee dat veel wegen niet geasfalteerd zijn. We hebben rondgereisd in een camper van Bobo Campers.

Handige links om jouw reis naar Namibië te plannen

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je om reis naar Namibië te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Twijfelfontein, Namibie
Twijfelfontein, Namibie

Boekentips

Dominicus reisgids – Namibië, Botswana en Zimbabwe

Tekst van Bol.com:

Ontdek Namibië, Botswana en Zimbabwe op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken alle denkbare landschappen die deze prachtige landen kenmerkt. Van tropische bossen op de oevers van de Zambezi tot aan het rode woestijnzand van de Namib, van naaldwouden in de Eastern Highland tot aan de steppe van de Kalahari. Duik in de boeiende geschiedenis die het gebied kenmerkt en maak kennis met de indrukwekkende ruïnes – Great Zimbabwe – die het belangrijkste monument ten zuiden van de Sahara vormen. Uiteraard mag de beroemde waterval Victoria Falls niet ontbreken, evenals de Okavango Delta, de oude Namibwoestijn en de vele wilde dieren, die de drie landen zeer geschikt maken voor safari’s. Beleef de ultieme vakantie in Namibië, Botswana en Zimbabwe, drie landen die zeker een bezoek waard zijn. Deze reisgids staat boordevol praktische informatie, historische achtergronden, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s en uitgebreide culturele achtergrondinformatie, is altijd up-to-date en geschreven door een Nederlandstalige expert.

De zebra’s van Namibië

Tekst van Bol.om:

Ada neemt je mee op reis naar Namibië en buurlanden Botswana en Zimbab. Deze landen zijn bij uitstek geschikt om, met een goede wegenkaart in de hand, zelf te bezoeken. Dit boek zal je op weg helpen om thuis alvast in de juiste stemming te komen en het landkaartje zal je helpen om een route uit te stippelen. Net als een reisgids word je op leuke ideeën gebracht. Stap in en reis mee door Namibië, een stukje van Botswana en een puntje van Zimbabwe. Dit boek is voorzien van prachtige kleurenfoto’s, een landkaart en uitgebreide literatuurlijst. Reis mee met deze waargebeurde reisverhalen.

ANWB Wereld Reisgids Namibië

Tekst van Bol.com:

De ANWB Wereldreisgids Namibië is een complete en praktische reisgids voor jouw droomvakantie door Namibië. Het land van tropische weelderigheid in het noorden en de droge Kalahari- en Namibwoestijn in het zuiden. Maar ook van indrukwekkende nationale parken zoals het Waterberg Plateau Nationale Park en diamantspookdorp Kolmanskop. De uitgebreide Namibië reisgids telt bijna 400 pagina’s boordevol hoogtepunten, originele tips, schitterende wandelroutes en alles over de achtergronden van land en volk. Daarnaast alle praktische informatie zoals openingstijden van musea, tips voor overnachtingen en vervoerstijden. Inclusief stadsplattegronden, overzichtskaarten en achterin een uitneembare kaart. Kortom: een onmisbare ANWB gids voor een geweldige rondreis door Namibië!

Solitaire

Tekst van Bol.com:

Als filmproducent Ton van der Lee zijn overvolle leven bekijkt, constateert hij een groot gevoel van leegte. De filmwereld, netwerken, vrienden en vriendinnen: het lijkt wel of hij alle sociale rituelen al een keer heeft meegemaakt. Hij besluit zijn productiebedrijf te verkopen en Nederland te verlaten. Zijn vrienden en collega’s reageren geschokt: iedereen droomt ervan weg te gaan en alles achter te laten, maar niemand doet het écht. Ton vertrekt naar Afrika en belandt in Solitaire, een minuscule verzameling huizen in de Namibische woestijn. Hier zet hij zijn kamp op, jaagt hij op springbokken om te kunnen eten, ziet hij de vloedgolf van de rivier aankomen en maakt hij urenlange tochten door de woestijn. Hij voelt zich eindelijk thuis. Met Solitaire als thuisbasis reist hij naar de Kalahari-woestijn, de heilige heuvels van de Bushmen en de Okavango-Delta, en gaat hij op zoek naar het mysterieuze Himba-volk.
Dan verschijnt er in de Lonely Planet een lovend artikel over het primitieve restaurant dat Van der Lee in Solitaire begonnen is. De toeristen stromen toe. De ondergang van zijn paradijs is onvermijdelijk.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

De Westelijke Woestijn van Egypte

De ongerepte wildernis van Mongolië

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

  1. Wauw dit is bijna niet voor te stellen echt super gaaf! En inderdaad had ik ook echt niet van een woestijn verwacht!
    Prachtig ongeschreven! 👏🏻 Top lieverd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.