Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over Pokhara

Pokhara is een van mijn favoriete plekken in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya. Ook als je geen trekking gaat maken, heeft Pokhara veel te bieden. Het barst er van de gezellige restaurants, winkels en cafeetjes, en de omgeving is werkelijk adembenemend. Het is zo’n stadje waar je langer blijft hangen dan je oorspronkelijk van plan bent vanwege de fijne, relaxte sfeer die er heerst. Onze geplande drie dagen in Pokhara werden maar liefst drie weken! In deze blog neem ik je mee naar de leukste stad van Nepal en laat ik je zien wat je er allemaal kunt doen en wat mijn favoriete plekjes zijn.

Machapuchhare
Uitzicht op de 6997 meter hoge Himalaya-reus Machapuchhare vanuit Pokhara

Waar ligt Pokhara

Pokhara (822m) is de tweede stad van Nepal en ligt 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Er wonen ongeveer 300.000 mensen, maar Pokhara voelt eerder als een dorp dan een stad. Het is er veel rustiger en minder chaotisch dan Kathmandu. Pokhara ligt aan het Phewa Tal meer en wordt omringd door bossen en glooiende heuvels. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op de Himalaya-reuzen Annapurna (8091 meter) en Machapuchhare (6997 meter). De meeste restaurants en accommodaties vind je in Lakeside, het toeristische hart van de stad.

Wat te doen in Pokhara

Pokhara is vooral een plek om heerlijk te relaxen en je voor te bereiden op, of bij te komen van, een trektocht in de bergen. Je kunt er genieten van lekker eten en drinken, je laten masseren, yoga- en meditatielessen volgen, uitgebreid winkelen, of gewoon helemaal niks doen en luieren in de zon. Zin in actie? Ga dan hiken, mountainbiken, raften of paragliden in de omgeving van Pokhara.

Ben je benieuwd hoe mijn dagen eruitzagen en wat we allemaal hebben gedaan? Lees dan snel verder!

Mediteren, zonsopkomst en yoga bij het Phewa-meer

Bijna elke ochtend maak ik voor zonsopkomst een wandeling langs het Phewa-meer. Op dit tijdstip is het er nog heerlijk rustig. Ik zoek een plekje om te mediteren en kijk toe hoe de zon langzaam opkomt. De silhouetten van de bergen komen tevoorschijn en de lucht kleurt van donker naar verschillende tinten roze en oranje. Prachtig! Hierna geniet ik van een fijne yogales, gevolgd door een uitgebreid ontbijt. Dit is mijn favoriete manier om de dag te beginnen. ❤️

 

Wandeling en boottocht over het Phewa-meer

In de namiddag gaan we naar het Phewa-meer om de gekleurde houten roeibootjes te fotograferen. De bootjes zijn zo fotogeniek dat ik niet kan stoppen met klikken. Je kunt zo’n mooi bootje huren (met of zonder roeier) en een tochtje over het meer maken. In het midden van het meer ligt een klein eilandje met de heilige hindoetempel Tal Barahi, gewijd aan de godin Durga. Deze belangrijke religieuze plaats is zeker een bezoekje waard.

Aarti-ceremonie

Elke avond wordt er bij de ghats een Aarti-ceremonie gehouden om de hindoegoden te eren. Priesters zwaaien met brandende kandelaars terwijl ze begeleid worden door gezang, rinkelende bellen en trommels. Hoewel deze ceremonie minder indrukwekkend en intens is dan de Aarti-ceremonie die we in Varanasi (India) hebben gezien, is het zeker bijzonder om mee te maken.

Tip:

  • Bezoek de Aarti-ceremonie die dagelijks plaatsvindt aan de oever van het Phewa-meer, vlakbij de Tal Barahi-tempel. De ceremonie begint rond 18.30 uur; controleer het exacte tijdstip bij de ghats.

Wandeling naar de World Peace Pagoda

In de omgeving van Pokhara kun je verschillende (dag)wandelingen maken, en wij kiezen voor de populaire hike naar de World Peace Pagoda. Vroeg in de ochtend varen we met een bootje naar het startpunt van de trail aan de overkant van het Phewa-meer. Het wandelpad bestaat voornamelijk uit ongelijke rotstreden en zigzagt door het bos omhoog. Ik vind het heerlijk om even de stad uit te zijn. Na een klein uurtje klimmen bereiken we de World Peace Pagoda. Deze witte tempel is gebouwd door Japanse boeddhistische monniken als symbool van wereldvrede. In een nabijgelegen café genieten we van een kopje masala chai en een bananenpannenkoek, terwijl we het uitzicht bewonderen over Pokhara, het Phewa-meer en de imposante Himalaya. Adembenemend mooi!

 

Statue of Lord Shiva

Na deze welverdiende pauze klimmen we verder naar de top van de 1350 meter hoge berg Pumdikot, waar een indrukwekkend standbeeld van de hindoegod Shiva staat. Dit is een geliefde plek onder de lokale bevolking om offers te brengen en te bidden. We zoeken een rustig plekje op en vermaken ons lange tijd met mensen kijken; dat blijft toch een van de leukste dingen om te doen. Hierna wandelen we weer terug naar Pokhara. Volgens mijn smartwatch hebben we vandaag 719 meter hoogteverschil overwonnen. Deze daghike is dus een uitstekende oefening voor een trekking in de bergen.

Tips 

  • Trek goede wandelschoenen aan.
  • Neem voldoende water mee.
  • Spreek een tijdstip af met de bootsman voor de terugvaart naar Pokhara.
  • Heb je geen zin om naar boven te klimmen? De World Peace Pagoda is ook per taxi bereikbaar.

 

Paragliding in Pokhara 

Pokhara staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om te paragliden vanwege de goede thermiek die hier heerst, en in een opwelling heb ik een paragliding vlucht geboekt. Vooraf ben ik erg zenuwachtig, maar zodra we in de lucht zijn, is mijn spanning verdwenen en ben ik volop aan het genieten. In deze blog lees je alles over mijn paraglidingvlucht.

Magic happens outside your comfortzone!

Tip:

 

Fietstocht om het Phewa-meer

We hebben mountainbikes gehuurd en maken een mooie maar pittige fietstocht om het Phewa-meer. Onderweg genieten we van het uitzicht op het meer, pittoreske dorpjes en het traditionele landelijke leven. We picknicken aan de oever van het meer en maken een praatje met de vriendelijke locals. Wat is het heerlijk om te fietsen; we blijven toch echte Nederlanders!

Tibetaanse nederzetting Tashi Ling

In Nepal leven ongeveer 20.000 Tibetaanse vluchtelingen, verspreid over 12 vluchtelingenkampen. Nabij Pokhara liggen vier van deze kampen: Tashi Ling, Tashi Palkhel, Jampaling en Paljorling. Wij bezoeken de Tibetaanse nederzetting Tashi Ling en het boeddhistische klooster Pema Tsal Sakya Monastic Institute, en houden er gemengde gevoelens aan over. De Tibetanen leven hier in relatieve vrijheid, maar het is voor hen ontzettend moeilijk om een nieuw bestaan op te bouwen in Nepal. In deze blog lees je meer over ons bezoek aan Tashi Ling en over een bijzondere, dierbare ontmoeting in het klooster. ❤️

Tips:

  • Huur een mountainbike en fiets naar de Tibetaanse nederzetting Tashi Ling. Onderweg kun je de Devi-waterval (Devi’s Fall) en de Mahendra grot bezoeken.
  • Geniet van een cappuccino in de cafetaria van Tashi, gelegen naast het boeddhistische klooster Pema Tsal Sakya Monastic Institute.

2-daagse trekking 

Vanwege een oude blessure aan Jan’s achillespees, die hardnekkig de kop opsteekt, moeten we helaas onze geplande 7-daagse Mardi Himal-trekking annuleren. Toch blijft het knagen en we vinden het erg moeilijk om Pokhara te verlaten zonder een trekking te doen. Roman, de eigenaar van het bureau waar we de trekking hebben geboekt, stelt een alternatief voor: een 2-daagse wandeltocht door hetzelfde Annapurna-gebergte, maar minder zwaar, minder hoog, off the beaten track, en toch een echte trekkingervaring. Volgens Roman is deze korte trekking zelfs een van de best bewaarde geheimen van Nepal. Dat klinkt ons als muziek in de oren en we besluiten het te proberen.

Trekking dag 1

De volgende ochtend laten we ons door een taxi afzetten bij het startpunt van de hike. Samen met Roman klimmen we de eerste uren via ongelijke rotstreden omhoog. We lopen voornamelijk door het bos, en het is heerlijk om weer in de natuur te zijn. Het is doodstil; het enige wat we horen zijn vogelgeluiden. We lunchen bij een theehuis onderweg. Ik heb een Nepalese thali besteld en bij de eerste hap sta ik in vuur en vlam. Het zweet breekt me aan alle kanten uit en mijn tong brandt in mijn mond. Ik dacht dat ik wel wat gewend was na twee maanden Indiaas eten, maar deze thali spant de kroon. “Smaakt het?” vraagt Jan. “Ja hoor,” lieg ik terwijl de tranen over mijn wangen biggelen. Jan kijkt me sceptisch aan en geeft me een “eigen schuld, dikke bult” blik terwijl hij verder smikkelt van zijn niet-pittige noedelsoep. Als ik mijn laatste hap doorslik, zie ik tot mijn grote schrik dat de eigenaresse van het theehuis mijn bord heeft volgeschept voor een tweede ronde. Uit beleefdheid neem ik nog een paar happen, en dan is het tijd om de boel te blussen met een mierzoete masala chai.

Deurali

Na dit lunchavontuur vervolgen we onze hike en rond 15.30 uur arriveren we in het dorpje Deurali waar we de nacht gaan doorbrengen in een eenvoudig guesthouse. Onder het genot van een kopje masala chai genieten we van het uitzicht op de majestueuze Himalaya-reuzen Machapuchare en Annapurna. De eerste trekkingsdag zit erop, en mijn smartwatch vertelt me dat we nu op 2263 meter hoogte zijn en 721 meter zijn gestegen. Gelukkig heeft Jan tijdens het lopen geen last gehad van zijn achillespees.

Overnachting in Deurali

Zodra de zon ondergaat koelt het al snel af en we verhuizen naar de eetzaal van onze guesthouse, waar de eigenaar de houtkachel voor ons aansteekt. In een mum van tijd is het heerlijk warm in de ruimte. Het is rustig; we zijn de enige gasten vandaag. Ik bestudeer de menukaart en bestel heel dapper nog een keer een Nepalese Thali. Deze Thali is gelukkig minder pittig dan die van vanmiddag, en ik geniet van een heerlijke maaltijd. De rest van de avond kletsen we met Roman. Hij is zeer aangenaam gezelschap, en samen lossen we alle wereldproblemen op. Rond 21.00 uur vallen onze ogen dicht. We zijn rozig van de buitenlucht, het eten en de warmte van de houtkachel, en zoeken ons bed op.

Een magische zonsopkomst

’s Nachts word ik rillend wakker terwijl ik onder twee dikke dekens lig. Brrrr, wat is het hier koud! Ik kan de slaap niet meer vatten en ben blij als de ochtend eindelijk aanbreekt. We trekken alle kleren aan die we bij ons hebben om de zonsopkomst te bekijken. De lucht kleurt oranje en de toppen van de bergen worden verlicht door de eerste zonnestralen. Magisch mooi. Ik geniet van het uitzicht en de ochtendzon die mijn lichaam verwarmt. Uit het theehuis klinken de rustgevende klanken van de Tibetaanse Tara mantra en de geur van wierook dringt mijn neus binnen. De rest van de wereld bestaat even niet meer; er is alleen nog maar het nu, dit moment, en ik voel me intens gelukkig. Soms is het leven perfect. Lange tijd blijf ik zo zitten totdat Jan me roept voor het ontbijt.

Trekking dag 2

Na een stevig bord havermout beginnen we aan de tweede dag van de trekking. De route van vandaag is erg gevarieerd; we lopen door het bos, passeren kleine dorpjes en rijstvelden. Het laatste stuk gaat via honderden ongelijke traptreden naar beneden, en met trillende benen bereiken we het eindpunt van de trektocht. We zijn maar liefst 1200 meter gedaald. Deze korte trekking was pittig voor Jan vanwege de afdaling, maar het was erg leuk om toch even in de bergen te zijn. Terug in Pokhara genieten we weer van een warme douche en de luxe van de stad. Het is goed zo.

Tip:

  • Wil je meer weten over deze korte trekking of wil je een andere trektocht boeken, neem dan contact op met Roman van Breathe Nepal Trekking.

Mijn favoriete plekjes in Pokhara 

De beste yogalessen
Pokhara is een van de beste plekken in Nepal om yoga te doen want het wemelt er van de yogascholen. Ik kan Purna Yoga aanraden. Hier kun je dagelijks
losse yogalessen volgen of een yoga teacher training doen. Bij The Juicery Cafe, direct gelegen aan het Phewa-meer, kun je ook fijne yoga- en meditatielessen volgen en aansluitend uitgebreid ontbijten. Ze hebben hier heerlijke versgebakken broodjes, salades, bowls, smoothies, verse sapjes en meer. The Juicery Café is een van mijn favoriete plekken om gezonde vegetarische of plantaardige gerechten te eten. Aanrader!

De beste massage
Heb je spierpijn gekregen van je trektocht door de Himalaya? Laat je dan verwennen met een massage bij Seeing Hands Massage. Hier kun je terecht voor een professionele massage, uitgevoerd door mensen met een visuele beperking. Seeing Hands heeft als doel werkgelegenheid te creëren voor blinde mensen, zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en een onafhankelijk leven kunnen leiden. Een fantastisch initiatief! Voor meer informatie en om te reserveren kun je terecht op de website van Seeing Hands Massage.

Het leukste museum  
Het International Mountain Museum is een must-visit als je geïnteresseerd bent in het Himalayagebergte. Hier kom je alles te weten over historische klimexpedities, flora, fauna en de bergvolkeren van de Himalaya.

De lekkerste koffie van Pokhara
De lekkerste cappuccino van Nepal drink je in de cafetaria van Tashi, gelegen naast het boeddhistische klooster Pema Tsal Sakya Monastic Institute. Alleen daarom is dit klooster al een bezoekje waard. In Pokhara zelf kun je heerlijke koffie drinken bij Perky Beans en White Rabbit Coffee. Pluspunt: ze hebben hier snelle, betrouwbare WiFi.

De beste restaurants van Pokhara

Dit zijn mijn favoriete restaurants in Pokhara: 

Nepalese restaurants

Nepali Kitchen
De lekkerste dal bhat en momo’s eet je wat mij betreft bij Nepali Kitchen.

Spice Nepal Pure Vegetarian  
Bij Spice Nepal Pure Vegetarian kun je voor een prikkie heerlijke vegetarische en vegan curry’s eten.

Indiaas restaurant

Aniyor Veg & Vegan Restaurant
Ik heb bijna alle Indiase restaurants in Pokhara geprobeerd, en mijn favoriet is zonder twijfel Aniyor Veg & Vegan Restaurant. Ze serveren hier heerlijke, authentieke Indiase curry’s. Dit restaurant ligt vlakbij de ghats waar de Aarti-ceremonie wordt gehouden. Alleen al bij de gedachte eraan loopt het water me in de mond; ik at hier bijna dagelijks.

Nepalese Thali
Nepalese Thali

Italiaans restaurant

Café Concerto     

Café Concerto is een gezellig en sfeervol Italiaans restaurant waar je kunt genieten van heerlijke pasta’s en pizza’s. Lekkere huiswijn en vriendelijke bediening. Helaas is de keuze voor vegetariërs en vegans beperkt. Een absolute aanrader is de romige, huisgemaakte chocolademelk; verslavend lekker!  Duurder dan andere restaurants, maar het is de prijs zeker waard.

Westerse restaurants

Roadhouse café
Ben je de Nepalese Thali of curry’s zat? Dan kun je bij Roadhouse Café  terecht voor een groot stuk vlees of Westerse gerechten. Een modern maar gezellig restaurant met vlotte bediening.

Moondance
Moondance is een gezellig restaurant met een uitgebreide kaart met Europese, Chinese, Thaise en Indiase gerechten. Het is er altijd druk en de kwaliteit is altijd goed, maar dit restaurant is wel een stuk duurder dan andere restaurants.

Hoteltip Pokhara

Ben je op zoek naar een bijzondere overnachtingsplek in Pokhara? Dan kan ik je onderstaand guesthouse aanraden.

3 Sisters Guesthouse

3 Sisters Guesthouse is een eenvoudig maar prettig guesthouse aan de rand van Pokhara met uitzicht op het Phewa-meer. Het wordt gerund door drie Nepalese zussen, die ook de oprichters zijn van een bijzondere trekkingorganisatie. Deze organisatie biedt lokale vrouwen de mogelijkheid om een opleiding tot drager of gids te volgen, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Dit is uniek in Nepal, omdat de trekkingwereld een echte mannenwereld is. Door in dit guesthouse te overnachten of een trekking bij de 3 Sisters te boeken, steun je dit mooie initiatief. Aanrader!

Mijn favoriete dagwandelingen

Dit zijn mijn 3 favoriete dagwandelingen in de omgeving van Pokhara:

  • Hike naar World Peace Pagoda & Lord Shiva Statue.
    Zie hierboven.
  • Hike naar Sarangkot
    Sarangkot is een populaire plek om de zonsopkomst te bekijken, maar ik vond het erg leuk om naar boven te hiken en hier de zonsondergang te zien. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op Pokhara, het Phewa-meer en de Himalaya. Vanaf Sarangkot kun je een taxi terugnemen naar de stad. Sarangkot was ook het startpunt van mijn tandem paragliding vlucht.
  • Hike naar Australian Camp
    Een mooie wandeling brengt je door het bos en langs schilderachtige dorpjes naar Australian Camp. Daar kun je genieten van het adembenemende uitzicht op de Himalaya en eventueel kamperen.
Sarangkot
Uitzicht op Pokhara en de Annapurna mountain range

Hoe kom je in Pokhara

De snelste manier om Pokhara te bereiken is per vliegtuig. Er gaan dagelijks vluchten van Tribhuvan International Airport in Kathmandu naar Pokhara Airport. Houd er wel rekening mee dat vluchten regelmatig geannuleerd of vertraagd worden vanwege het weer. De vluchttijd bedraagt ongeveer 30 minuten. Je kunt Pokhara ook per privé-auto of bus bereiken vanaf Kathmandu. Reisduur +/- 6 tot 9 uur, afhankelijk van de staat van de weg.

Handige links voor jouw reis naar Nepal

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je om reis naar Nepal te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Phewa-Lake en Lakeside
Phewa-Lake en Lakeside

Boekentips

Lonely Planet Nepal

Achterflap tekst van Lonely Planet Nepal

Lonely Planet’s Nepal is our most comprehensive guide that extensively covers all the country has to offer, with recommendations for both popular and lesser-known experiences. Explore the temples of Kathmandu, search for tigers in Chitwan National Park, and trek in the shadow of some of the highest mountains; all with your trusted travel companion.

Lopen over de grens

Tekst van Bol.com

Grenzen. Ze geven aan tot hoe ver je kunt of mag gaan. Welke grenzen zijn er eigenlijk? Wie bepaalt welke grenzen voor wie gelden? Katja Staartjes en Henk Wesselius liepen 2000 kilometer langs de grens van Nepal: van het noordwestelijke naar het noordoostelijke drielandenpunt. Daarbij stegen en daalden ze 125.000 meter: ruim veertien maal de Mount Everest op en af vanaf zeeniveau. Tot hoogtes van 6200 meter en met zo min mogelijk georganiseerde hulp. De trektocht, een uitgebreide variant van de bekende Upper Great Himalaya Trail, doopten ze de Nepal Traverse. In dit boek doet Staartjes verslag van de avonturen die zij en Wesselius in de wildernis meemaakten, de bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking en van de grenzen die ze tegenkwamen. Niet alleen de scheidslijnen tussen gebieden en groepen mensen, maar ook hun eigen grenzen. Dit alles in het decor van ruige natuur: het westen van Nepal is onontgonnen terrein voor reizigers, wat unieke foto’s en verhalen oplevert. Met prachtige topografische kaarten.

Trotter Nepal

Achterflap tekst van de Trotter reisgids Nepal

  • Het echte verhaal achter de klassieke trekpleisters
  • Tips om de verborgen parels buiten de platgetreden paden te verkennen
  • Verrassende anekdotes en topervaringen van Trotter
  • Honderden budgetvriendelijke en uitgeteste horeca-adressen
  • Kaarten en plattegronden waarop je al onze adressen terugvindt

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Wat te doen in Kathmandu: mijn tips en ervaringen

Een bijzondere ontmoeting in een Tibetaans klooster in Nepal

Paragliding in Nepal: magic happens outside your comfort zone

Nepalese Dal Bhat recept

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

  1. Leuke blog met goede tips! Ik was 5 jaar geleden ook in pokhara, inderdaad een heerlijke relaxte plek. Ik wil volgende jaar weer naar Nepal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.