Pajeon recept: hartige Koreaanse pannenkoek met lente-ui

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is pajeon

Tijdens mijn reis door Zuid-Korea at ik vaak pajeon als snack: een heerlijke, hartige pannenkoek met lente-uitjes. In deze blog vertel ik je meer over dit populaire Koreaanse streetfoodgerecht en deel ik een eenvoudig recept zodat je deze lekkernij zelf kunt maken.

Wat betekent pajeon

“Pa” betekent “lente-ui” in het Koreaans en “jeon” betekent “pannenkoek”– en dat is precies wat het is.

Hoe eet je pajeon

Pajeon wordt vaak als lichte lunch of hartig tussendoortje gegeten. Er bestaan verschillende varianten, maar traditioneel wordt het bereid met lente-uitjes en zeevruchten zoals garnalen, inktvis of mosselen. De pannenkoek wordt in hapklare stukken gesneden en geserveerd met een pittige, lichtzure dipsaus. In Korea is pajeon een gerecht om te delen met familie en vrienden: de stukken worden met stokjes gegeten en in de saus gedipt. Er wordt vaak een kommetje makgeolli bij geserveerd – een licht mousserende rijstwijn.

Variatietips

Pajeon is een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren door verschillende groenten en ingrediënten te gebruiken. Hier zijn een paar variatietips:

  • Voeg extra groenten toe zoals rode paprika, wortel, courgette, kool of champignons.
  • Garneer de pannenkoeken met geroosterde sesamzaadjes.
  • Meng kimchi door het beslag.
  • Serveer kimchi als bijgerecht.

 

Vegan recept voor Koreaanse pajeon

Opmerkingen:

  • Recept voor 2 personen (2 pannenkoeken).
  • Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • Pajeon smaakt ook heerlijk met alleen een beetje sojasaus.

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken:

  • 100 gram bloem
  • 2 eetlepels maizena (maïszetmeel), dit maakt de pannenkoeken lekker knapperig
  • 6-8 lente-uitjes, in stukken van ongeveer 5 centimeter gesneden
  • 180 milliliter water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder (optioneel)
  • Plantaardige olie om in te bakken

Voor de dipsaus:

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • Een snufje chilivlokken (optioneel) 

Bereiding

1. Meng de bloem, maizena, zout en eventueel knoflookpoeder in een grote kom. Voeg het water toe en roer tot je een glad beslag hebt zonder klontjes.

2. Snijd de lente-uitjes in stukken van ongeveer 5 centimeter. Halveer ze eventueel in de lengte als je ze iets dunner wilt hebben zodat ze sneller gaar zijn.

3. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de sesamzaadjes 1-2 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de sesamzaadjes uit de pan en zet ze apart voor de dipsaus.

4. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur totdat de olie goed heet is. Giet de helft van het beslag in de pan en spreid het gelijkmatig uit. Strooi er de helft van de lente-uitjes overheen en druk ze zachtjes in het beslag. Bak de pajeon 3-4 minuten aan één kant tot hij goudbruin en knapperig is. Draai de pannenkoek voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant nog 2-3 minuten.

5. Herhaal stap 4 om de tweede pannenkoek te maken met de rest van het beslag en de overgebleven lente-uitjes.

6. Maak de dipsaus door de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, suiker, knoflook en de geroosterde sesamzaadjes in een klein kommetje te mengen. Voeg eventueel een snufje chilivlokken toe voor wat extra pit.

7. Snijd de pajeon in kleine, hapklare stukken en serveer warm met de traditionele Koreaanse dipsaus of sojasaus. Wil je eten zoals de Koreanen doen? Gebruik dan stokjes en serveer er een kommetje makgeolli (Koreaanse rijstwijn) bij.

 

“Jal muh-guh-seum-ni-da”-  Eet smakelijk!

 

 

Leren fermenteren

In de Koreaanse keuken worden veel gefermenteerde gerechten gegeten. Fermentatie geeft extra smaak en zorgt dat het eten langer houdbaar blijft. Kimchi is het bekendste voorbeeld, maar ook sojabonenpasta’s zoals doenjang en pittige chilipasta’s zoals gochujang zijn populaire gefermenteerde smaakmakers in Korea. Lijkt het je leuk om zelf te leren fermenteren? Dan kan ik je van harte deze online cursus fermenteren of onderstaand fermentatie handboek aanbevelen.

Fermentatie handboek

Het fermentatie handboek staat vol met praktische informatie, tips en recepten. Je leert wat fermenteren precies inhoudt, hoe je zelf groenten en fruit kunt fermenteren en zelfs hoe je zuurdesembrood kunt maken. Een echte aanrader!

🍅 Voor elk dieet geschikt

🥒 Inclusief zuurdesem-, kombucha-, groente- en fruitrecepten

🥕 Door gediplomeerde voedingsadviseur en -trainer Paul

🍊 80+ pagina’s aan recepten, tips en meer.

 

Fermentatie handboek

Boekentip

Kimchi

Achterflap tekst van Kimchi:

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. Er is een overvloed aan variëteiten van kimchi. De regio, het klimaat en het seizoen dragen allemaal bij aan de variëteit. En elke familie heeft zijn eigen recept. Kimchi bevat heel veel vitaminen, vezels en probiotica die zorgen voor een gezondere darmflora en een betere spijsvertering. De opvallende gezondheid en ouderdom van de Koreaanse bevolking worden aan de gunstige effecten van kimchi toegeschreven.

AE JIN HUYS vertelt in dit boek over de basics van kimchi en de Koreaanse keuken. Let’s eat!

 

Kimchi

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Koreaanse bibimbap recept

Kimchi recept: Koreaanse gefermenteerde groenten

Zuid-Korea: 30 leuke feitjes en weetjes

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.