Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voordelen van een koude douche

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Mijn ervaring met een koude douche

Ik begin mijn dag met een koude douche en de eerste keer dat ik dat deed zal ik niet snel vergeten. Met moeite draaide ik de douchekraan van warm naar ijskoud en vrijwel direct hapte ik naar adem en sprong ik gillend onder de douche vandaan. Hoe kunnen mensen dit fijn vinden? Ik vond het verschrikkelijk.

Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt want ik had gelezen over de vele gezondheidsvoordelen van koud douchen. Dapper probeerde ik het de volgende ochtend opnieuw. Nu was ik beter voorbereid want ik had tips voor beginners verzameld en het boek van de wereldberoemde “Iceman” Wim Hof aangeschaft. Ik deed mijn ogen dicht en herhaalde in mezelf wat ik gelezen had. “Denk aan je ademhaling, rustig opbouwen, focus, ontspan, blijf volhouden”. Dat laatste deed ik, iedere dag wat langer, iedere dag weer. Ik was zo trots als een pauw. Petra, de eeuwige koukleum, die vrijwillig een koude douche kon weerstaan en uit haar comfortzone stapte.

Inmiddels zijn we een jaar verder en wil ik niet meer zonder mijn koude douche. Ik sla geen dag over, behalve als ik ziek ben. Ik voel me namelijk een stuk energieker en vrolijker sinds ik koud douche en ik heb het ook niet meer zo snel koud. Uiteraard heb ik geprobeerd om Jan en mijn overige familieleden enthousiast te maken maar helaas zonder succes en dat terwijl een koude douche zoveel voordelen heeft, kijk maar;

De voordelen van een koude douche

 • Het versterkt je immuunsysteem.
 • Het geeft je een energieboost.
 • Het verbetert je humeur.
 • Het vermindert stress.
 • Het verhoogt je alertheid.
 • Het is goed voor je bloedcirculatie.
 • Het is beter voor het milieu.
 • Het vermindert spierpijn.
 • Het verhoogt je stofwisseling.

Tips voor beginners

 • Begin met je voeten: Laat het koude water eerst over je voeten stromen en ga langzaam omhoog naar de rest van je lichaam.
 • Ademhaling: Probeer diep in te ademen en rustig uit te ademen, dit helpt om te ontspannen. Richt al je aandacht op je ademhaling in plaats van het koude water.
 • Bouw het langzaam op: Verhoog langzaam de tijd dat je onder de koude douche staat, kijk hoe lang je het volhoudt en luister naar je lichaam. Ik begon met slechts enkele seconden.
 • Koud afdouchen: Vind je een volledige koude douche te heftig? Probeer dan alleen koud af te douchen.
 • Houd vol: Probeer het dagelijks vol te houden. Het wordt steeds makkelijker, echt waar😉.

Doe je mee met de challenge?

Daag jezelf uit en doe mee met deze 28 dagen koud douchen challenge !

Koud douchen challenge
Koud douchen challenge

Boekentip

“The Iceman” Wim Hof vertelt op aangrijpende en gepassioneerde wijze in zijn boek ‘De Wim Hof Methode’ dat een ijsbad niet alleen goed is voor body en mind, maar óók voor de spirit. Hij
legt zijn uitgebreid methode uit met aandacht voor:

 • Adem
 • Kou
 • Mindset
 • Spiritueel ontwaken
 • Wetenschap

Een woord van wijsheid en disclaimer

 • Dit artikel is gebaseerd mijn eigen ervaringen en is geen advies maar puur bedoeld als informatief artikel.
 • Koud douchen is goed voor de algehele weerstand en biedt vele voordelen, maar doe het absoluut met alle voorzichtigheid en zorg dat je in goede conditie bent.
 • Doe het vooral in een gecontroleerde omgeving, dat wil zeggen dat je zelf kan bepalen of je het water uit gaat of onder de douche vandaan kan springen en zorg dat er anderen eventueel in de buurt zijn of kan waarschuwen mochten er problemen optreden.
 • Doe het ook niet als je weerstand op het moment niet optimaal is en zeker niet zomaar als je hartproblemen hebt, raadpleeg dan eerst je huisarts !

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is mijn favoriete plek in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.