Wat is mindfulness?

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Mindfulness, je hebt er vast weleens van gehoord maar wat is dat nu precies en wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Wat is mindfulness?

Mindfulness is met volle aandacht in het hier en nu zijn zonder daar een oordeel over te hebben. Je hoeft er niet voor in een meditatiehouding te zitten, je kunt het altijd en overal doen. Je richt al je aandacht op datgene wat je op dat moment aan het doen bent.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

  • Het vermindert stress.
  • Verbetert je focus en concentratie.
  • Verbetert je nachtrust.
  • Het verhoogt je weerstand.
  • Het maakt je gelukkiger, mindfulness leert je te genieten van de kleine dingen in het dagelijkse leven.

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Mindfulness is iets wat je in het dagelijkse leven integreert, je kunt het altijd en overal doen. Je richt al je aandacht op datgene wat je op dat moment aan het doen bent.
Meditatie is een oefening om je geest te trainen. Je plant deze oefening vooraf in en gaat hiervoor in een meditatiehouding zitten of liggen. 

Hoe kun je mindfulness toepassen in je dagelijkse leven?

Bewuste ademhaling:
Wees je bewust van je ademhaling terwijl je zit, loopt of werkt. Adem rustig in en weer uit.

Mindful eten:
Eet rustig en met volle aandacht. Hoe ruikt je eten? Hoe smaakt het? Wat voor textuur heeft het? Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door je telefoon of de televisie.

Bewust wandelen:
Maak een dagelijkse wandeling door je eigen woonomgeving, een park of het bos. Wat zie je? Wat ruik je? Hoor je de vogeltjes fluiten? Voel hoe je voeten de grond raken, hoe je je verplaatst en haast je vooral niet.

Mindful tandenpoetsen:
Begin de dag eens met mindful tandenpoetsen. Hou je aandacht bij het poetsen zonder ergens anders aan te denken. Wat voel je? Waar smaakt je tandpasta naar? Voel je hoe de tandenborstel over je tanden en kiezen gaat? Hoe je elektrische tandenborstel trilt?

Doe één ding tegelijk:
Focus op één ding tegelijk. Als je eet, dan eet je. Als als je loopt, dan loop je. Laat je gedachten niet afdwalen.

Leg je telefoon weg:
Leg je telefoon of iPad eens wat vaker weg en voer een echt gesprek met de persoon die naast je zit.

Wie is de grondlegger van mindfulness?

De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness naar het westen gebracht. Hij is een hoogleraar geneeskunde en de grondlegger van de populaire MBSR-mindfulness training. MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde deze training om mensen met chronische pijn te helpen. Duizenden mensen volgden 8 weken lang zijn mindfulness programma en na afloop bleek dat veel pijnklachten, zowel pijn als pijnbeleving, minder werden.

Wetenschappelijk bewijs:

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mindfulness en daaruit is gebleken dat mindfulness de hersenstructuur kan veranderen en de geestelijke gezondheid kan verbeteren.

Cursus mindfulness voor het dagelijks leven

Wil je zelf ook aan de slag met mindfulness en de kwaliteit van je leven verbeteren? Dat kan met deze Cursus mindfulness voor het dagelijks leven Je krijgt 8 weken lang elke dag een email met uitleg en oefeningen, mindfulness video’s en audiobestanden en heel veel praktische tips om mindfulness te integreren in je dagelijkse leven.

 

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.