Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blue Zones; het geheim van gezond oud worden

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat zijn de Blue Zones

Heb je weleens van de Blue Zones gehoord? Dat zijn vijf plekken in de wereld waar mensen opvallend ouder worden dan elders en minder getroffen worden door chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker. Wat is het geheim? Wat voor leefstijl hebben deze mensen? Ik zocht het voor je uit!

Waar komt de term Blue Zones vandaan

De Amerikaanse journalist Dan Buettner deed in opdracht van National Geographic Society onderzoek naar het geheim van een lang en gezond leven. Samen met zijn team bestudeerde hij demografische gegevens, levensstijlen, eetgewoonten, sociale structuren etcetera van mensen over de gehele wereld. Hij identificeerde vijf plekken waar de meeste gezonde honderdjarigen wonen en omcirkelde deze met een blauwe viltstift op de wereldkaart; de Blue Zones. In 2005 publiceerde hij een uitgebreid artikel over de Blue Zones in National Geographic Magazine.

Waar zijn de Blue Zones  

De Blue Zones liggen verspreid over de hele wereld. Dit zijn ze:

  1. Sardinië (Italie)
  2. Okinawa (Japan)
  3. Nicoya (Costa Rica)
  4. Ikaria (Griekenland)
  5. Loma Linda (Verenigde Staten)

Zo oud worden mensen in de Blue Zones

Mensen die in de Blue Zones wonen worden gemiddeld 90 jaar of ouder. Ze leven gemiddeld tien jaar langer dan op andere plekken in de wereld.

Zo oud worden mensen in Nederland

Nederlanders worden ook steeds ouder. In 2022 was de levensverwachting bij geboorte 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. In 1950 was dat nog 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. Bron: CBS.

De leefstijl per zone

Dan Buettner heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar de Blue Zones. Hieronder staan enkele van zijn bevindingen per zone:

  1. Sardinië
    In de bergachtige provincie Ogliastra op het Italiaanse eiland Sardinië wonen opvallend veel mannelijke honderdplussers. Hun dieet bestaat voornamelijk uit groenten, peulvruchten en volkoren granen. De heren drinken ook graag een glaasje rode wijn bij de maaltijd. Ze hebben een actieve leefstijl en de familiebanden zijn hecht.
  2. Okinawa
    Op het Japanse eiland Okinawa zijn het vooral de vrouwen die ouder worden dan elders. Ze eten voornamelijk groenten, tofu, zoete aardappelen en zeewier. Ze hanteren een principe dat ze “Hara Hachi Bu” noemen, eet tot je voor 80% vol bent. Ook hebben ze een duidelijke “Ikigai”, een doel in het leven dat hen motiveert.
  3. Nicoya
    Nicoya is een schiereiland in het noorden van Costa Rica waar veel mannelijke honderdplussers wonen. Hun dieet bestaat voornamelijk uit bonen, mais en fruit en er wordt weinig vlees gegeten. Deze mensen hebben een actieve leefstijl en de familie- en gemeenschapsbanden zijn sterk.
  4. Ikaria
    Ikaria is een bergachtig Grieks eiland in de Egeïsche zee. Wetenschappers hebben ontdekt dat de inwoners hun hoge leeftijd mede te danken hebben aan het mediterrane dieet. Men eet veel groenten, bonen, vis en olijfolie (gezonde vetten). Vlees en zuivelproducten worden met mate gegeten en gedronken. Ook ervaren de inwoners weinig stress en doen ze bijna dagelijks een middagdutje. De familiebanden zijn hecht.
  5. Lomo Linda
    In Loma Linda in de staat Californië wonen veel Zevende-dags Adventisten, een Christelijk kerkgenootschap. De kerk beveelt een vegetarisch dieet aan van groenten, fruit, granen, noten, en weinig zuivelproducten. De Zevende-dags Adventisten roken en drinken niet en bewegen veel in de buitenlucht. Hun gezonde leefstijl is waarschijnlijk de reden waarom deze mensen zo oud worden. Ook draagt de sterke religieuze verbondenheid hieraan bij.
Kies voor onbewerkt plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, bonen en volle granen

De 9 overeenkomsten van de Blue Zones

Dan Buettner ontdekte dat de Blue Zones negen gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zou dit het geheim zijn voor een lang en gezond leven?

  1. Plantaardig dieet
    Kies voor onbewerkt plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, bonen en volle granen. Eet vlees en vis met mate.
  2. Eet je voor 80% vol
    Stop met eten als je voor ongeveer 80% vol zit, hierdoor behoud je een gezond gewicht.
  3. Matig alcoholgebruik
    Drink alcohol met mate. Drink maximaal 1 of 2 glazen wijn per dag en dan alleen tijdens het eten.
  4. Beweeg natuurlijk
    Zorg voor een actief leven. Je hoeft niet iedere dag naar de sportschool te gaan maar beweeg tijdens dagelijkse activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren of huishoudelijke klusjes.
  5. Levensdoel
    Zorg dat je een doel hebt in het leven, een reden om iedere ochtend je bed uit te komen.
  6. Sociale verbindingen
    Familie, vrienden en betrokken zijn bij een gemeenschap is erg belangrijk. Het gevoel ergens bij te horen geeft voldoening in het leven.
  7. Vermijd stress
    Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Zorg dat je dagelijks een moment van ontspanning neemt bijvoorbeeld via meditatie, een gebed, een wandeling of een (middag) dutje.
  8. Sterke familiebanden
    Zet je geliefde en je familie op de eerste plaats. Breng samen veel tijd door en zorg voor elkaar. 
  9. Religie of spiritualiteit
    Het regelmatig bijwonen van religieuze of spirituele diensten/ bijeenkomsten of andere activiteiten in groepsverband met gelijkgestemden is gezond voor je. Het geeft rust, innerlijke vrede en een gevoel van verbondenheid.

De invloed van genen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat je genen slechts voor 25% bepalen hoe gezond je bent en hoe oud je wordt. 75% wordt bepaald door je leefstijl. Het is dus nooit te laat om je leefstijl aan te passen.

Boekentips

Dan Buettner heeft verschillende boeken geschreven over de Blue Zones. In zijn boek “De Blue Zones methode” laat hij je zien hoe je je eigen Blue Zone kunt maken. Hij ontwikkelde een makkelijk te volgen methode met maaltijdplanners en tips voor een gezond en meer ontspannen leven.

Ook schreef hij het Blue Zones kookboek: 100 recepten om 100 mee te worden. Hij baseerde zijn recepten op gerechten afkomstig uit de Blue Zones.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Shinrin Yoku, de helende kracht van de natuur

Waarom ik vegetarisch eet

Alles over suiker

 

Geraadpleegde bronnen: National Geographic, Eos Wetenschap, Wikipedia, CBS

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Caldera de Taburiente
Reizen
Wandelparadijs La Palma

Regelmatig pakken Jan en ik onze rugzak om ergens in Europa de natuur in te trekken en nieuwe wandelpaden te ontdekken.

Nasi Campur
Voeding
Vegetarische Nasi Campur (Nasi Rames)

Nasi Campur is een traditioneel Indonesisch gerecht bestaande uit rijst, geserveerd met diverse bijgerechten zoals vlees, vis, tofu, tempeh, groenten, eieren, sambal en pindasaus.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.