Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jordanië: 20 leuke feitjes en weetjes

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over Jordanië

Op slechts 4,5 uur vliegen van Nederland stap je een compleet andere wereld binnen; Ahlan wa sahlan, welkom in Jordanië! Het land van wereldwonder Petra, de betoverende Wadi Rum woestijn, de oude Romeinse stad Jerash, het Dana natuurreservaat, de Dode Zee, de Rode Zee, heerlijk vegetarisch eten en een vriendelijke bevolking. Ik ben er meerdere keren geweest en Jordanië is misschien wel mijn favoriete land in het Midden-Oosten. In deze blog deel ik 20 leuke en interessante feitjes en weetjes over Jordanië.

Uitzicht op Al Khazneh
Uitzicht op Al-Khazneh, Petra, Jordanië.

20 feitjes en weetjes over Jordanië

Wist je dit al over Jordanië?

Feitjes – 01 t/m 05

01)  Jordanië ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Syrië, Irak, Saoedi-Arabië, Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het is een stabiel en veilig land in een onrustige regio.

02)  De belangrijkste religie in Jordanië is de soennitische islam, maar er zijn ook christelijke gemeenschappen. Ongeveer 3% van de Jordaanse bevolking is christen, wat neerkomt op ongeveer 250.000 tot 400.000 mensen.

03)  Jordanië heeft een koningshuis. De huidige koning is Abdoellah II bin al-Hoessein. Hij is getrouwd met Rania al-Abdoellah en samen hebben ze 4 kinderen. Koningin Rania is internationaal bekend vanwege haar humanitaire werk en inzet voor onderwijs en vrouwenrechten. Het koningshuis speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van Jordanië.

04)  Op 26 oktober 1994 tekende Jordanië een vredesverdrag met buurland Israël, waarbij Jordanië Israël officieel erkende. Jordanië was na Egypte het 2e Arabische land dat vrede sloot met Israël.

05)  De nationale drank van Jordanië is shai, een zoete zwarte thee die wordt geserveerd in kleine glaasjes. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een theehuis waar mannen urenlang thee drinken, waterpijp roken, de laatste nieuwtjes uitwisselen en spelletjes spelen. Naast thee wordt er ook veel koffie gedronken. Jordaanse koffie is erg sterk van smaak en wordt zwart geserveerd met een vleugje kardemom.

 

Feitjes – 06 t/m 10

06)  Mansaf is het nationale gerecht van Jordanië en bestaat uit lamsvlees, jameed (een gefermenteerde yoghurtsaus) en rijst. Mansaf is van oorsprong een bedoeïenengerecht.

07)  In Jordanië wordt veel hummus gegeten. Hummus is een heerlijke Midden-Oosterse puree gemaakt van kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap en knoflook. Deze romige kikkererwtenpuree is erg lekker met brood en gegrilde groenten. Ik heb in Jordanië de allerlekkerste hummus ooit gegeten.

08)  Een keffiyeh is een traditionele hoofddoek die voornamelijk door mannen in Arabische landen wordt gedragen ter bescherming tegen kou, zon, wind, stof en zand. De kleuren en patronen van de keffiyeh verschillen per land en regio. De Jordaanse keffiyeh is rood-wit geblokt, terwijl de zwart-wit geblokte keffiyeh wereldwijd bekend staat als een symbool van Palestijnse identiteit.

09)  Amman is de hoofdstad van Jordanië en telt ruim 4 miljoen inwoners. Het is een moderne stad met indrukwekkende wolkenkrabbers, luxe winkels en gezellige restaurants en cafés, maar je vindt er ook historische bezienswaardigheden zoals de Citadel en het Romeinse theater. Amman is de ideale plek om je rondreis door Jordanië te beginnen of te eindigen.

10)  De King’s Highway is een oude handelsroute die al duizenden jaren bestaat en tegenwoordig een populaire toeristische route is. De route begint in Irbid, in het noorden van Jordanië, en eindigt in Aqaba, in het zuiden van het land. De King’s Highway slingert door een prachtig landschap langs diverse historische plekken en bezienswaardigheden. Je kunt deze route in één dag afleggen, maar ik raad ik je aan om er de tijd voor te nemen zodat je optimaal kunt genieten van alle highlights onderweg.

 

Feitjes – 11

11)  De eeuwenoude stad Petra (Grieks voor rots) is een van de 7 nieuwe wereldwonderen en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Deze archeologische vindplaats is wereldberoemd vanwege de vele gebouwen die uit de zandstenen rotsen zijn gehouwen. Petra wordt ook wel de “Roze Stad” genoemd vanwege de kleur van de rotsen. Het bekendste monument is Al-Khazneh, de Schatkamer. Je bereikt deze graftempel na een korte wandeling door de Siq, een smalle kloof van ongeveer 70 meter hoog en 1,2 kilometer lang. De eerste aanblik op Al-Khazneh is werkelijk onvergetelijk.

Petra werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht als hoofdstad van de Nabateeërs. De stad lag op belangrijke karavaanroutes en groeide al snel uit tot een welvarende handelsstad. Op haar hoogtepunt woonden er ongeveer 40.000 mensen. In 363 na Christus werd Petra getroffen door een verwoestende aardbeving en raakte daarna in de vergetelheid, totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de stad in 1812 herontdekte. Petra is een van de hoogtepunten van een reis door Jordanië en een absolute must-visit!

 

 

Feitjes – 12 t/m 15

12)  De Dode Zee ligt 430 meter onder zeeniveau en is het laagste punt op aarde. Eigenlijk is de Dode Zee geen zee, maar een zoutwatermeer dat een natuurlijke grens vormt tussen Jordanië, Israël en Palestina. Het meer heeft een oppervlakte van 1020 vierkante kilometer, een lengte van 50 kilometer en een breedte van 15 kilometer. Het water van de Dode Zee is zo zout (34% zoutgehalte) dat je erin blijft drijven, een bijzondere ervaring. Smeer je zeker in met de mineraalrijke modder uit de Dode Zee; het is goed voor je huid, spieren en gewrichten.

13)  De Wadi Rum woestijn ligt in het zuiden van Jordanië en wordt beschouwd als een van de mooiste woestijnen ter wereld. Het landschap bestaat uit rode zandduinen, indrukwekkende rotsformaties, bergen, kliffen en uitgestrekte zandvlakten. Wadi Rum wordt ook wel de “Vallei van de Maan” genoemd en dat is een toepasselijke naam want ik had hier vaak het gevoel dat ik op een andere planeet was aanbeland. Wadi Rum is een populaire filmlocatie waar veel bekende films zijn opgenomen, zoals “Lawrence of Arabia”, “Indiana Jones and the Last Crusade” en “The Martian”. De Wadi Rum woestijn is van buitenaardse schoonheid.

14)  De Bedoeïenen zijn een nomadisch volk dat al eeuwenlang in de Wadi Rum woestijn leeft. Ze wonen in zwarte tenten van geitenhaar en trekken met hun dieren door de woestijn op zoek naar water en vers gras. Hun levensstijl is eenvoudig en nauw verbonden met de natuur.

15)  Jerash is een oude Romeinse stad in het noorden van Jordanië en een van de best bewaard gebleven Romeinse ruïnes buiten Italië. Je vindt hier onder andere tempels, een zuilengalerij, triomfbogen, een forum, badhuizen en een theater.

 

Feitjes – 16 t/m 20

16)  In de woestijn van Jordanië liggen verschillende interessante woestijnkastelen. Deze kastelen zijn gebouwd in de 8e eeuw en dienden als handelskaravanserais en buitenverblijven. Qasr Amra is een van de bekendste woestijnkastelen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit kasteel is prachtig versierd met muurschilderingen en oude fresco’s.

17) Naast woestijnkastelen vind je in Jordanië ook indrukwekkende kruisvaarderskastelen. Deze kastelen werden in de 12e eeuw gebouwd en dienden als verdedigingsforten tegen moslimlegers. Het bekendste kruisvaarderskasteel is Karak, dat absoluut een bezoek waard is als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de kruistochten. Verdiep je eens in het verhaal van Reynald de Châtillon en Saladin; erg intrigerend.

18)  Kamelenraces zijn een traditionele Bedoeïenensport in het Midden-Oosten, en ook in Jordanië worden regelmatig kamelenraces gehouden. De jockeys zijn vaak jonge jongens die licht van gewicht zijn, zodat de kamelen sneller kunnen rennen. In andere Arabische landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar worden zelfs op afstand bestuurbare robots ingezet als jockeys. Kamelen kunnen snelheden bereiken tot wel 65 kilometer per uur. Ongelofelijk, nietwaar?! Eigenlijk worden er geen kamelen maar dromedarissen gebruikt voor de races. Weet je wat het verschil is tussen een kameel en een dromedaris? Een kameel heeft 2 bulten op zijn rug, terwijl een dromedaris er maar 1 heeft.

19)  In de stad Madaba kun je mozaïeken bewonderen die duizenden jaren oud zijn. Het bekendste en oudste mozaïek is de Madaba Map uit de 6e eeuw. Dit is een gedetailleerde mozaïekkaart van Jeruzalem en het Heilige Land.

20) Het Dana Biosphere Reserve is het grootste natuurreservaat van Jordanië. Het werd opgericht in 1989 en beslaat een oppervlakte van 308 vierkante kilometer. Het reservaat herbergt een grote diversiteit aan flora en fauna, en je kunt er prachtig wandelen. In het hart van het park ligt de sfeervolle Feynan Ecolodge, een geweldige plek om de nacht door te brengen.

 

 

Handige links om een reis naar Jordanië te plannen

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je verzameld om je reis naar Jordanië te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Jordan Tourism Board.

 

Ad Deir, het klooster
Ad Deir, het klooster

Boekentips

Jordanië reisgids magazine 2024

Tekst van Bol.com:

Het onmisbare reisgids magazine voor wie naar Jordanië reist. Bekende en minder bekende plekken, tips, reisverhalen, slaapplekken, natuur, hoogtepunten en geschiedenis. Incl. gratis mobiele app Alweer de zesde geactualiseerde druk van het populaire Jordanië reisgids magazine, geschreven door de ervaren reisgidsmakers en bestseller-auteurs van REiSREPORT.

Dominicus – Jordanië

Tekst van Bol.com:

Ontdek Jordanië op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken het dorps- en het mondaine leven, ga op avontuurlijke trektochten door bergen en woestijnen, beleef magische zwem- en duiksessies in zee en ontspannende uitstapjes naar stranden en spa’s. Jordanië is een betoverend en veelzijdig land waarin cultuur, natuur en geschiedenis samenkomen. Met als kers op de taart de mooiste opgravingen, waarvan Petra, Jerash en Umm Qais de beroemdste zijn. Waar je ook bent in Jordanië, de vriendelijke en gastvrije bevolking laat merken dat je welkom bent. Beleef de ultieme vakantie in Jordanië met deze reisgids bij de hand. Deze gids staat boordevol praktische informatie, historische achtergronden, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s en uitgebreide culturele achtergrondinformatie, is altijd up-to-date en geschreven door een Nederlandstalige expert.

Koningin Noor van Jordanië

Tekt van Bol.com:

De memoires van koningin Noor bieden een waardevolle kijk op het conflict tussen Oost en West, maar bovenal schreef koningin Noor een liefdesverhaal, het persoonlijke verslag van een vrouw die haar hart verloor aan koning Hoessein, en aan zijn volk. Een leven in het teken van vrede is het inspirerende verhaal van een daadkrachtige vrouw die een nieuw leven opbouwt in een cultuur die radicaal verschilt van de hare.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Zuid-Korea: 30 leuke feitjes en weetjes

Mongolië: 25 leuke feitjes en weetjes

De Westelijke Woestijn van Egypte

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Caldera de Taburiente
Reizen
Wandelparadijs La Palma

Regelmatig pakken Jan en ik onze rugzak om ergens in Europa de natuur in te trekken en nieuwe wandelpaden te ontdekken.

Nasi Campur
Voeding
Vegetarische Nasi Campur (Nasi Rames)

Nasi Campur is een traditioneel Indonesisch gerecht bestaande uit rijst, geserveerd met diverse bijgerechten zoals vlees, vis, tofu, tempeh, groenten, eieren, sambal en pindasaus.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.