Het lichtjesfeest Diwali
Op 1 november is het Diwali, een hindoeïstisch festival dat elk jaar door hindoes over de hele wereld wordt gevierd, vooral in India, Nepal, Sri Lanka en Suriname. Het is een echt familiefeest dat je wel een beetje kunt vergelijken met ons Kerstfeest. Officieel duurt Diwali vijf dagen, waarvan de derde dag de belangrijkste is. Op deze dag wordt Lakshmi vereerd, de godin van welvaart, licht en geluk. Familie en vrienden komen samen, geven elkaar cadeautjes en wensen elkaar een Shubh Diwali – een gelukkig lichtjesfeest. De viering gaat gepaard met heerlijk eten, vooral veel zoetigheden en snacks.
Een paar jaar geleden hadden wij het voorrecht om Diwali te vieren bij onze Indiase vrienden in Jaipur, en sindsdien ben ik helemaal verslingerd aan kaju katli. In deze blog vertel ik je meer over deze verrukkelijke Indiase zoetigheid en deel ik een recept, zodat je het zelf thuis kunt maken.
Wat is kaju katli
Kaju katli is een van de meest geliefde Indiase zoetigheden. Het is een zachte, dunne fudge gemaakt van fijngemalen cashewnoten, suiker en ghee. De smaak is heerlijk zoet, maar niet té zoet, met een romige, nootachtige ondertoon. Deze lekkernij wordt vaak geserveerd tijdens feestdagen zoals Diwali en bij bijzondere gelegenheden, zoals verjaardagen en bruiloften. In India wordt kaju katli traditioneel in ruitvormige stukjes gesneden en bedekt met een flinterdun laagje eetbaar zilver, wat het een extra feestelijke uitstraling geeft.
Eetbaar zilverblad (vark)
Hoe bewaar je kaju katli
Je kunt de stukjes kaju katli ongeveer een week bewaren in een luchtdichte doos of blik, maar de kans is groot dat ze dan al lang op zijn. Deze zoetigheid is namelijk onweerstaanbaar lekker!
Recept voor No-Bake Kaju Katli
- Recept voor ongeveer 20-25 stukjes kaju katli
- Geschikt voor vegetariërs.
Opmerking inzake ghee
Je kunt kaju katli heel eenvoudig vegan maken door de ghee weg te laten. Wordt het deeg te droog? Voeg dan gewoon een beetje kokosolie of (rozen) water toe voor een smeuïge textuur.
Ingrediënten
- 250 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
- 100 gram suiker
- 60 ml water
- 1 eetlepel ghee (geklaarde boter) of biologische kokosolie
- Eetbaar zilverblad (optioneel, ter decoratie)
Bereidingswijze
- Cashewnoten fijnmalen: Maal de cashewnoten in een keukenmachine tot een fijn poeder. Zorg ervoor dat je niet te lang maalt, anders krijg je een pasta. Zeef het poeder met een zeef om eventuele grove stukjes te verwijderen.
- Maak de suikersiroop: Verhit de suiker en het water in een pan op middelhoog vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel vervolgens ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot het licht stroperig is.
- Cashewnotenpoeder toevoegen: Zet het vuur laag en voeg het cashewnotenpoeder toe aan de suikersiroop. Roer goed door om klontjes te voorkomen. Voeg daarna de ghee toe en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en een deegachtige consistentie krijgt. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 minuten.
- Kneed het deeg: Haal het mengsel van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen, tot het goed hanteerbaar is. Kneed het vervolgens met je handen tot een zacht en soepel deeg.
- Deeg uitrollen: Rol het deeg met een deegroller op bakpapier uit tot een gelijkmatige laag van ongeveer 5 mm dikte.
- Zilverblad toevoegen en in stukjes snijden: Als je eetbaar zilverblad gebruikt, leg dit dan voorzichtig op het uitgerolde deeg. Laat het een paar minuten afkoelen en snijd het daarna in ruitvormige stukjes.
- Afkoelen: Laat de kaju katli op kamertemperatuur afkoelen en opstijven. Verwijder daarna voorzichtig de stukjes van het bakpapier.
Geniet ervan! Ik ben benieuwd hoe snel de schaal leeg is. 😉
Boekentips
Over Streetfood India
In Varanasi bezochten Jan en ik Stichting Duniya, een organisatie die zich al jarenlang met hart en ziel inzet voor de bewoners van de sloppenwijk Nagwa. Mirjam Letsch, bestuurslid van de stichting, heeft het prachtige kijk- en kookboek Streetfood India geschreven – een echte aanrader!
Achterflap tekst van Streetfood India
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.
En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.
India Cookbook
Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is prachtig vormgegeven en de recepten zijn duidelijk en toegankelijk beschreven. Een must-have voor elke liefhebber van de Indiase keuken!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
2 reacties
Ik ben in India geweest maar heb er echt nog nooit van gehoord. Ziet er wel lekker uit!
Kaju katli is verslavend lekker! Het wordt vooral rond Diwali veel verkocht en gegeten in India.