Rode Bietensalade met Feta, Walnoten & Yoghurtsaus

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

De zomer op je bord: makkelijke rode bietensalade met feta & walnoten

Ken je dat?
Van die warme dagen waarop je echt geen zin hebt om te koken, maar wél trek hebt in iets lekkers?
Iets lichts, iets fris, iets gezonds en vooral: iets dat binnen 15 minuten op tafel staat?

Dan is deze rode bietensalade precies wat je zoekt.
Kleurrijk, smaakvol, voedzaam en zó zomers dat je er spontaan blij van wordt.

 

Heerlijke gezonde rode bietensalade met feta en walnoten
Heerlijke gezonde rode bietensalade met feta en walnoten

Waarom je deze rode bietensalade wilt maken

Zoete bietjes, romige feta en knapperige walnoten: alleen dat is al een feestje op je bord.
Maar die frisse yoghurtsaus met munt en een snufje komijn? Die maakt het helemaal af.

Zoet, zout, fris, romig én nootachtig – alles komt samen in één hap.
Perfect als lichte lunch, snelle avondmaaltijd of kleurrijk bijgerecht bij de barbecue.

Rode bieten: powerfood met een kleurtje

Bieten zijn niet alleen prachtig om te zien (die dieprode kleur! 😍), maar ook supergezond.
Ze zitten bomvol:

  • Vezels
  • Foliumzuur
  • IJzer
  • Antioxidanten

En wist je dat bieten je bloeddruk kunnen verlagen én je uithoudingsvermogen verbeteren?
Of je nu sport of gewoon een drukke dag hebt: je lichaam zal je dankbaar zijn.

 

Rode bieten zijn een powerfood

Variatietips – mix & match jouw rode bietensalade

Wil je deze salade omtoveren tot een volwaardige maaltijd of er een verrassende twist aan geven?
Voeg dan eens een van deze extraatjes toe:

  • Partjes sinaasappel – friszoet & zonnig
  • Handje rucola of veldsla – voor wat pit
  • 3 eetlepels gekookte quinoa – voedzaam & vullend
  • Verse dille of peterselie – kruidig & fris
  • 100 g linzen – een plantaardige eiwitboost

Serveertips

Combineer deze salade met:

  • Warm platbrood, pita of crackers
  • Geroosterde halloumi of zachte geitenkaas
  • Falafel of vegetarische balletjes
  • Mediterraanse hapjes zoals olijven, artisjokharten of gegrilde paprika
  • En natuurlijk… een glaasje rosé of ijskoude citroenmelisse-thee

Zomerdag? Check. Lekker eten? Dubbel check.
Voetjes in het gras, zon op je gezicht, bord op schoot en genieten maar.

 

Rode bietensalade met feta en walnoten
Rode bietensalade met feta en walnoten

Recept: rode bietensalade met feta, walnoten & yoghurtsaus

Vegetarisch | 2 personen | Klaar in 15 minuten

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 250 g gekookte rode biet (vacuum verpakt of zelf gekookt), in blokjes of partjes
  • 75 g feta, verkruimeld
  • 40 g walnoten, grof gehakt

Voor de dressing:

  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl honing of ahornsiroop
  • 1 tl gemalen komijn
  • Een snufje versgemalen peper en zout (let op: feta is al zout)

Yoghurtsaus:

  • 6 el volle (plantaardige) yoghurt
  • 2 el verse munt, fijngehakt
  • Sap van ½ limoen
  • Een snufje gemalen komijn
  • Peper en zout, naar smaak

Bereiding

  1. Walnoten roosteren
    Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de walnoten 2–3 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  2. Bieten snijden
    Snijd de bieten in blokjes of partjes en doe ze in een grote kom.
  3. Dressing maken
    Meng de olijfolie, balsamicoazijn, limoensap, honing, komijn, peper en zout in een kommetje.
  4. Salade mengen
    Schenk de dressing over de bietjes en schep voorzichtig om tot alles goed bedekt is.
  5. Yoghurtsaus maken
    Meng de yoghurt met munt, limoensap, komijn en eventueel wat peper en zout tot een gladde saus. Proef en pas aan naar smaak.
  6. Serveren
    Verdeel de salade over een mooie schaal. Bestrooi met de verkruimelde feta en geroosterde walnoten. Drizzle de yoghurtsaus eroverheen of serveer apart, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.

 

Eet smakelijk!

 

Rode bietensalade met feta en walnoten

Wat ligt er op jouw zomerbord?

Deze salade is zomers, simpel én verrassend lekker.
Heb jij een favoriete zomersalade of een verrassende twist op dit recept?
Laat het me weten in de reacties.

Fijne zomer! ☀️

Boekentip

Midden-Oosterse salades

Seizoenssalades & gerechten om te delen

Tekst van Bol.com:

Magische Midden-Oosterse salades & meer Mooie seizoensgebonden Midden-Oosterse salades op tafel, geserveerd met diverse kleine gerechtjes om te delen. Maak kennis met de originele combinaties van de Joods-Irakese Shuki Rosenboim en geniet van prachtige bijgerechten zoals torshi (ingelegde groenten), zhough (Jemenitische pittige saus) of pilpelchuma (chilisaus uit de Joods-Libanese keuken).

Maak in de zomer een heerlijke fattoush met watermeloen of serveer gegrilde abrikozen met spinazie, hazelnoten & saffraanolie. Geniet in de herfst van geroosterde kweeperen met parelgort, pistache- & walnoten. Verras je tafelgenoten met een winterse wortelsalade van sinaasappel, dadels & groene pepers. Serveer een frisse lentesalade met radijs, selderij, tuinbonen & munt. Met de recepten van Shuki en zijn compagnon Louisa breid je je repertoire ‘salades die echt de moeite waard zijn’ aanzienlijk uit. Verras bovendien je tafelgenoten met verrukkelijke sauzen, dips, pickles en ingelegd fruit. Uiteraard mag in dit boek goede receptuur van falafel en pita’s niet ontbreken.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Gazpacho: Spaanse koude tomatensoep

Smoothie met banaan en pindakaas

Zo maak je zelf de allerlekkerste hummus – makkelijk basisrecept

Zelf falafel maken: makkelijk recept + 5 tips

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.