De zomer op je bord: makkelijke rode bietensalade met feta & walnoten
Ken je dat?
Van die warme dagen waarop je echt geen zin hebt om te koken, maar wél trek hebt in iets lekkers?
Iets lichts, iets fris, iets gezonds en vooral: iets dat binnen 15 minuten op tafel staat?
Dan is deze rode bietensalade precies wat je zoekt.
Kleurrijk, smaakvol, voedzaam en zó zomers dat je er spontaan blij van wordt.

Waarom je deze rode bietensalade wilt maken
Zoete bietjes, romige feta en knapperige walnoten: alleen dat is al een feestje op je bord.
Maar die frisse yoghurtsaus met munt en een snufje komijn? Die maakt het helemaal af.
Zoet, zout, fris, romig én nootachtig – alles komt samen in één hap.
Perfect als lichte lunch, snelle avondmaaltijd of kleurrijk bijgerecht bij de barbecue.
Rode bieten: powerfood met een kleurtje
Bieten zijn niet alleen prachtig om te zien (die dieprode kleur! 😍), maar ook supergezond.
Ze zitten bomvol:
- Vezels
- Foliumzuur
- IJzer
- Antioxidanten
En wist je dat bieten je bloeddruk kunnen verlagen én je uithoudingsvermogen verbeteren?
Of je nu sport of gewoon een drukke dag hebt: je lichaam zal je dankbaar zijn.

Variatietips – mix & match jouw rode bietensalade
Wil je deze salade omtoveren tot een volwaardige maaltijd of er een verrassende twist aan geven?
Voeg dan eens een van deze extraatjes toe:
- Partjes sinaasappel – friszoet & zonnig
- Handje rucola of veldsla – voor wat pit
- 3 eetlepels gekookte quinoa – voedzaam & vullend
- Verse dille of peterselie – kruidig & fris
- 100 g linzen – een plantaardige eiwitboost
Serveertips
Combineer deze salade met:
- Warm platbrood, pita of crackers
- Geroosterde halloumi of zachte geitenkaas
- Falafel of vegetarische balletjes
- Mediterraanse hapjes zoals olijven, artisjokharten of gegrilde paprika
- En natuurlijk… een glaasje rosé of ijskoude citroenmelisse-thee
Zomerdag? Check. Lekker eten? Dubbel check.
Voetjes in het gras, zon op je gezicht, bord op schoot en genieten maar.

Recept: rode bietensalade met feta, walnoten & yoghurtsaus
Vegetarisch | 2 personen | Klaar in 15 minuten
Ingrediënten
Voor de salade:
- 250 g gekookte rode biet (vacuum verpakt of zelf gekookt), in blokjes of partjes
- 75 g feta, verkruimeld
- 40 g walnoten, grof gehakt
Voor de dressing:
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl limoensap
- 1 tl honing of ahornsiroop
- 1 tl gemalen komijn
- Een snufje versgemalen peper en zout (let op: feta is al zout)
Yoghurtsaus:
- 6 el volle (plantaardige) yoghurt
- 2 el verse munt, fijngehakt
- Sap van ½ limoen
- Een snufje gemalen komijn
- Peper en zout, naar smaak
Bereiding
- Walnoten roosteren
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de walnoten 2–3 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. - Bieten snijden
Snijd de bieten in blokjes of partjes en doe ze in een grote kom. - Dressing maken
Meng de olijfolie, balsamicoazijn, limoensap, honing, komijn, peper en zout in een kommetje. - Salade mengen
Schenk de dressing over de bietjes en schep voorzichtig om tot alles goed bedekt is. - Yoghurtsaus maken
Meng de yoghurt met munt, limoensap, komijn en eventueel wat peper en zout tot een gladde saus. Proef en pas aan naar smaak. - Serveren
Verdeel de salade over een mooie schaal. Bestrooi met de verkruimelde feta en geroosterde walnoten. Drizzle de yoghurtsaus eroverheen of serveer apart, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.
Eet smakelijk!
Wat ligt er op jouw zomerbord?
Deze salade is zomers, simpel én verrassend lekker.
Heb jij een favoriete zomersalade of een verrassende twist op dit recept?
Laat het me weten in de reacties.
Fijne zomer! ☀️
Boekentip
Midden-Oosterse salades
Seizoenssalades & gerechten om te delen
Tekst van Bol.com:
Magische Midden-Oosterse salades & meer Mooie seizoensgebonden Midden-Oosterse salades op tafel, geserveerd met diverse kleine gerechtjes om te delen. Maak kennis met de originele combinaties van de Joods-Irakese Shuki Rosenboim en geniet van prachtige bijgerechten zoals torshi (ingelegde groenten), zhough (Jemenitische pittige saus) of pilpelchuma (chilisaus uit de Joods-Libanese keuken).
Maak in de zomer een heerlijke fattoush met watermeloen of serveer gegrilde abrikozen met spinazie, hazelnoten & saffraanolie. Geniet in de herfst van geroosterde kweeperen met parelgort, pistache- & walnoten. Verras je tafelgenoten met een winterse wortelsalade van sinaasappel, dadels & groene pepers. Serveer een frisse lentesalade met radijs, selderij, tuinbonen & munt. Met de recepten van Shuki en zijn compagnon Louisa breid je je repertoire ‘salades die echt de moeite waard zijn’ aanzienlijk uit. Verras bovendien je tafelgenoten met verrukkelijke sauzen, dips, pickles en ingelegd fruit. Uiteraard mag in dit boek goede receptuur van falafel en pita’s niet ontbreken.
Verkrijgbaar bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Zo maak je zelf de allerlekkerste hummus – makkelijk basisrecept