Van cacaoboon tot chocolade: een (h)eerlijke wereldreis
Er is één ding waar je me áltijd voor wakker mag maken: chocolade. Het liefst zo puur mogelijk. Hoe donkerder, hoe beter. Tijdens mijn reizen door Myanmar en Indonesië zag ik met eigen ogen hoe cacao wordt verbouwd, geoogst en verwerkt. Sindsdien kijk ik met nóg meer bewondering naar dat ogenschijnlijk simpele blokje chocolade bij de koffie.
Ga je mee op een (h)eerlijke reis van boon tot reep?
Anything is good if it’s made of chocolate.
~Quote by Jo Brand~

Theobroma Cacao: voedsel van de goden
Onze reis begint bij een boom met een magische naam: Theobroma Cacao. Letterlijk vertaald: “voedsel van de goden”. En geloof me: als je ooit écht goede chocolade hebt geproefd, weet je waarom die naam zo passend is.
Deze tropische boom voelt zich het best thuis in warme, vochtige gebieden rond de evenaar – van Midden- en Zuid-Amerika tot West-Afrika en Zuidoost-Azië. Pas na zo’n vijf jaar verschijnen de eerste bloemen, die uitgroeien tot vruchten ter grootte van een rugbybal. In elke vrucht zitten gemiddeld veertig zaden: de cacaobonen. Of, zoals ik ze graag noem: de ruwe diamanten van de chocoladewereld.
Wist je dat één cacaoboom slechts dertig tot veertig vruchten per jaar produceert? Dat lijkt misschien veel, maar vergis je niet: voor één reep heb je al snel vijfendertig bonen nodig – bijna een hele vrucht!
Plukken, hakken, fermenteren, drogen
Zodra de vruchten rijp zijn, worden ze stuk voor stuk met de hand geoogst – een intensieve, tijdrovende klus. Boeren hakken de vruchten open met een machete en scheppen de bonen eruit. Die zijn omhuld door een wit, glibberig laagje pulp dat verrassend fris en fruitig smaakt (ja, ik heb het geproefd!)
Dan begint de magie. De bonen worden vijf tot zeven dagen gefermenteerd onder bananenbladeren of in houten kisten. Dit proces is essentieel voor de ontwikkeling van die diepe, complexe chocoladesmaak. Daarna worden ze uitgespreid op matten of rekken en langzaam in de zon gedroogd. Hun kleur verandert van wit naar roodbruin en ineens hangt er een geur in de lucht die voorzichtig doet denken aan… chocolade.
Een klein wonder, elke keer weer.
Van cacaoboon tot chocolade
Na het drogen worden de bonen gesorteerd en verscheept naar chocoladefabrieken over de hele wereld. Daar begint het volgende hoofdstuk van dit verrukkelijke verhaal.
De bonen worden geroosterd (stel je die geur voor!) en vervolgens gekraakt en vermalen tot een dikke, olieachtige pasta: cacaomassa. Dit is de basis van álle chocoladeproducten. Een deel wordt geperst tot cacaoboter – het romige vet dat ervoor zorgt dat chocolade zo zijdezacht smelt op je tong. Wat overblijft is cacaopoeder, perfect voor een cake, een brownie of een mok warme chocolademelk.
Voor een chocoladereep worden cacaomassa, extra cacaoboter, suiker en soms melkpoeder of smaakmakers zoaals zeezout, hazelnoot of chili gemengd tot een glad, smeuïg geheel. Dit mengsel wordt verhit, in vormen gegoten, afgekoeld en verpakt.
En daar is-ie dan: jouw reep geluk!
Life happens, chocolate helps
~Quote by Unknown~

Cacao door de eeuwen heen
Wist je dat de geschiedenis van cacao meer dan 3000 jaar teruggaat? De Maya’s en Azteken
beschouwden het als heilig en maakten er een krachtig drankje van: Xocoatl. Geen romige chocolademelk, maar een bittere mix van cacaobonen, water, vanille en chilipeper. Alleen priesters, krijgers en koningen mochten het drinken tijdens rituelen en ceremonies.
In de 16e eeuw namen Spaanse ontdekkingsreizigers cacao mee naar Europa, waar het al snel uitgroeide tot een geliefd luxeproduct voor de elite. Pas veel later werd chocolade betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.
En nu? Nu ligt het gewoon in jouw keukenkastje. Hoe bijzonder is dat eigenlijk?
Chocolade met een verhaal
Dus… de volgende keer dat je een stukje chocolade op je tong laat smelten, denk dan even aan die lange, wonderlijke reis die eraan voorafging.
Van ruwe boon tot fluweelzachte reep.
Van ambacht tot ultiem genietmoment.
Ben jij een echte chocoholic?
Ben jij team puur, melk of wit? Of ga je voor iets spannenders zoals karamel-zeezout?
Laat het me weten in de reacties, ik ben zó benieuwd naar jouw favoriete smaak!
I make chocolate disappear. What’s your superpower?
~Quote by Unknown ~

Boekentip
De Zilveren Lepel – Chocolade
Italiaanse zoetigheden van chocolade.
Tekst van Bol.com:
De keuken van de Zilveren Lepel is wereldwijd bekend als dé gezaghebbende stem op het gebied van de Italiaanse keuken. Deze editie bevat 100 recepten met het allerlekkerste ingrediënt op aarde: chocolade. Daarnaast leer je met 30 basistechnieken, allemaal met stap-voor-stapfotografie, de verschillende manieren om met chocolade te werken, zoals temperen, glazuren en het maken van decoraties.
Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade – ze komen allemaal aan bod en elk aspect wordt uitgebreid behandeld: de geschiedenis, de samenstelling, de geheimen van het succesvol verwerken van chocolade. Van eenvoudige recepten voor cakes, koekjes en gelati tot het recept voor een traditionele aardbei-chocoladetaart en pralinetruffel. Maar ook intrigerende nieuwe combinaties zoals chocolade met bier en sinaasappel, en wittechocoladeijs met walnoten en venkelkaramel. Met prachtige fotografie is dit boek een visueel spektakel voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok – en het resultaat is om je vingers bij af te likken.
Verkrijgbaar bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Eén reactie
Ik ben echt fan van chocolade <3