Van cacaoboon tot chocolade

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Van cacaoboon tot chocolade

Ik ben gek op chocolade, hoe puurder hoe beter. Ik vond het dan ook erg leuk om in Myanmar en Indonesië te zien hoe cacao verwerkt wordt. In deze blog vertel ik je meer over de reis van cacaoboon tot chocolade.

De cacaoboom Theobroma Cacao

Het begint allemaal met een boom genaamd Theobroma Cacao. Deze boom houdt van warmte en vocht en groeit in tropische gebieden rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië en West-Afrika. In het 5e levensjaar van de boom verschijnen er kleine witte bloemetjes die na bestuiving uitgroeien tot cacaovruchten. De cacaovruchten zijn groot en langwerpig en hebben het formaat van een rugbybal. In iedere vrucht zitten +/- 40 zaden, dit zijn cacaobonen. Één cacaoboom geeft +/- 30 vruchten per jaar.

Plukken, fermenteren en drogen

Als de cacaovruchten rijp zijn worden ze door de cacaoboeren handmatig geplukt en met een groot mes opengehakt om de bonen eruit te halen. Hierna worden de bonen +/- 7 dagen gefermenteerd en vervolgens in de zon gelegd om te drogen. De kleur van de bonen verandert van wit naar roodbruin en de bonen beginnen al een beetje naar cacao te ruiken. Als de bonen helemaal droog zijn worden ze gezeefd en verkocht.

 

Het verwerken van cacao

De cacaoverwerkers roosteren de bonen om de karakteristieke chocoladesmaak te krijgen. Hierna worden de geroosterde cacaobonen gekraakt en gemalen tot cacaomassa, een soort pasta van cacaoboter en cacaopoeder. Deze cacaomassa wordt gemengd met melkpoeder, suiker en andere ingrediënten (afhankelijk van het gewenste type chocolade) en verwarmd. Tenslotte wordt de vloeibare chocolade in vormen gegoten, gekoeld en verpakt en voilà, daar is jouw chocoladereep.

De geschiedenis van cacao

De eerste cacaobomen werden +/- 3000 jaar geleden geteeld door de Maya’s en de Azteken in Midden-en Zuid-Amerika. De Azteken brouwden een bittere chocoladedrank van de cacaobonen genaamd Xocoatl of Choclatl die ze op smaak brachten met vanille en peper. Dit brouwsel werd voornamelijk gedronken tijdens ceremonies. In het begin van de 16 eeuw namen de Spanjaarden cacao vanuit Zuid-Amerika mee naar Europa.

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.