Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Lente risotto met groene asperges

Asperges zijn voor mij de ultieme lentegroenten en ik ben er gek op! Helaas zijn verse asperges maar kort verkrijgbaar en daarom staan ze in het seizoen vaak op het menu. Zoals beloofd deel ik hierbij het recept voor een vegan risotto met groene asperges. Deze risotto is de lente op je bord!

Wat is risotto 

Risotto is een romig rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het noorden van Italië. In tegenstelling tot gewone rijst wordt risottorijst eerst kort gebakken en vervolgens langzaam gekookt in bouillon. Tijdens het koken worden vaak extra ingrediënten toegevoegd, zoals groenten, kaas, vlees, vis of boter.

Wat betekent risotto

Het woord “risotto” is afgeleid van het Italiaanse woord “riso” wat “rijst” betekent.

Geschiedenis van risotto

Risotto wordt al honderden jaren gegeten in Italië, maar het waren de Arabieren die de rijst in de tiende eeuw naar Sicilië brachten. In de vijftiende eeuw begonnen de Italianen zelf risottorijst te verbouwen en vooral de noordelijke regio’s Lombardije en Piemonte bleken ideaal voor de rijstteelt vanwege het gunstige klimaat. Italiaanse koks experimenteerden om de rijst op verschillende manieren klaar te maken, en zo ontstond de risotto zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Groene asperges
Groene asperges

Welke rijst gebruiken voor risotto

Risotto wordt meestal gemaakt van Arborio- of Carnarolirijst. Beide rijstsoorten bevatten veel zetmeel, dat tijdens het koken en roeren vrijkomt en zorgt voor de kenmerkende romige structuur.

Wat is het verschil tussen Arboriorijst en Carnarolirijst

Arboriorijst is de meest gebruikte rijstsoort voor risotto en heeft een ronde korrel die een smeuïge, ietwat plakkerige risotto geeft. Carnarolirijst heeft daarentegen een grotere, ronde korrel, en zorgt voor een risotto met een iets stevigere textuur. Beide soorten zijn verkrijgbaar bij grotere supermarkten, biologische winkels of online.

Is risotto maken moeilijk

Risotto maken is niet moeilijk maar je moet er wél even de tijd voor nemen. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste rijstsoort gebruikt. Ten tweede is het erg belangrijk dat je de bouillon geleidelijk aan de rijst toevoegt en goed blijft roeren.

Variatietips

Ik hou van die pure aspergesmaak van dit gerecht maar ik heb ook een paar variatietips voor je om deze lente risotto wat op te vrolijken:

  • Voeg extra groenten toe zoals doperwten, courgette of verse spinazie.
  • Voeg extra groene kruiden toe zoals verse peterselie of verse munt.
  • Garneer met geroosterde pijnboompitten.
  • Garneer met eetbare bloemen 🌸 voor een extra vrolijk voorjaarsgevoel.
  • Besprenkel de risotto met een beetje limoensap.

Welke wijn bij risotto met groene asperges

Bij risotto met asperges past een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Mijn favoriete witte wijn: Sancerre Sauvignon Blanc uit de Loire-streek (Frankrijk).

Glas witte wijn
Glas witte wijn Sauvignon Blanc

Recept voor veganistische risotto met groene asperges

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 150 gram arborio rijst
  • 1 bosje groene asperges (ongeveer 250 gram)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml droge witte wijn bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon Blanc
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels edelgistvlokken of veganistische kaas. 
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering

Bereiding

  • Snijd de asperges:
    Verwijder de harde kontjes van de asperges en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. Houd de aspergekopjes apart van de stengels.
  • Verwarm de bouillon:
    Verwarm de groentebouillon in een pan en houd deze warm op laag vuur.
  • Bakken van sjalot en knoflook:
    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngeperste knoflook en fijngehakte sjalot toe en bak tot deze zacht en glazig zijn.
  • Risottorijst toevoegen:
    Voeg de risottorijst toe aan de pan met knoflook en sjalot en bak de rijst kort totdat deze glazig is. Ongeveer 2 minuten.
  • Wijn toevoegen:
    Voeg de witte wijn toe en laat het koken tot de alcohol verdampt is.
  • Risottorijst koken:
    Voeg nu beetje bij beetje de warme groentebouillon toe aan de rijst. 1 soeplepel per keer en roer de rijst goed door. Pas als de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen voeg je de volgende lepel bouillon toe. Ga zo door tot de rijst beetgaar is (even proeven) en blijf goed roeren! Dit duurt ongeveer 18 minuten.
  • Asperges toevoegen:
    Voeg de stukjes asperges (behalve de kopjes) toe aan de risotto en laat deze ongeveer 3-4 minuten meekoken.
  • Edelgistvlokken of kaas toevoegen:
    Roer de edelgistvlokken of de veganistische kaas door de risotto en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Serveer direct:
    Verdeel de risotto over de borden en besprenkel met een beetje olijfolie. Garneer met de overgebleven aspergekopjes en eventueel verse basilicumblaadjes. 

Buon Appetito – Eet smakelijk!

Risotto met groene asperges
Risotto met groene asperges

Boekentips

De Zilveren Lepel – Meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten 

Boekomschrijving van Bol.com:

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts. Klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd al vegetarisch waren, maar ook moderne recepten met ingrediënten uit andere culinaire culturen om ze een vegetarische twist te geven. Denk aan Kruidenbrood en Tomatenrisotto met lentegroente, of hedendaagse gerechten als Kastanjelasagne met pompoen en palmkool, en Bietengazpacho met venkel. De Italiaanse keuken op zijn best!

Minibijbel Rijst en risotto

Achterflap tekst:

De rijst- & risottobijbel geeft een toonaangevende kijk op ’s werelds populairste graansoort. Ruim 160 verrukkelijke recepten worden stap voor stap gepresenteerd; met klassieke favorieten als biryani en pilav, sushi, gebakken rijst, paella, risotto, jambalaya, kedgeree en rijstpudding. Prachtig geïllustreerd met ruim 1000 kleurenfoto’s. Een uitgebreide gids over rijstsoorten en hoe ze toegepast en perfect gekookt kunnen worden.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Hoera, het is lente! Over tulpen, bloesems, lammetjes en meer

Pasta alla Norma recept

Recept Thaise groene curry met tofu

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.