Ik ben verslaafd aan tahin en eet het iedere dag; in mijn havermoutpap, op brood of op een banaan. Tahin is ook een belangrijk ingrediënt van mijn zelfgemaakte hummus en ik eet het zelfs zo uit de pot. Tahin is ontzettend veelzijdig en verslavend lekker.
Tahin: De voedzame pasta van sesamzaad
Tahin (ook wel tahini genoemd) is een pasta van gemalen geroosterde sesamzaadjes en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het heeft een nootachtige smaak en lijkt een beetje op pindakaas maar het is wel wat bitterder. Niet iedereen kan de smaak van tahin waarderen, je moet er een beetje aan wennen. Je hebt witte, bruine en zwarte tahin. Witte tahin is gemaakt van gepelde on-geroosterde of licht geroosterde sesamzaadjes, bruine tahin van ongepelde geroosterde sesamzaadjes en zwarte tahin van geroosterde zwarte sesamzaadjes. Je kunt tahin zelf maken of kant-en-klaar kopen bij de biologische supermarkt EkoPlaza of bij de Notenshop. Mijn favoriete tahin is de bruine tahin zonder zeezout van het merk Horizon of Monkey.
Is tahin gezond ?
Tahin is niet alleen erg lekker maar ook ontzettend gezond. Tahin bevat veel voedingsstoffen en wordt in verband gebracht met meerdere gezondheidsvoordelen; tahin is ontstekingsremmend, cholesterol verlagend, het verlaagt het risico op hartziekten en het zou zelfs kankerwerende effecten hebben.
Voedingswaarde
Tahin zit boordevol essentiële voedingsstoffen:
- Gezonde vetten: tahin bevat voornamelijk onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren, die goed zijn voor het hart en de hersenen.
- Eiwitten: tahin is een goede bron van plantaardige eiwitten en daarom is het een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten.
- Mineralen: tahin bevat belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor en ijzer.
- Vitamines: tahin bevat vitamines B1, B2 en B3 die betrokken zijn bij energieproductie en de stofwisseling.
- Voedingsvezels: tahin bevat vezels die de spijsvertering bevorderen en het verzadigingsgevoel verhogen.
Culinaire toepassingen
Tahin wordt vaak gebruikt in de Midden-Oosterse keuken waar het een belangrijk ingrediënt is in bijvoorbeeld hummus en baba ganoush. Het kan ook toegevoegd worden aan een saladedressing of gebruikt worden als vulling voor falafel. Bovendien is tahin erg lekker in zoete gerechten zoals sesamkoekjes en halva.
Zoals voor alles altijd geldt ; eet met mate 😉
Misschien vind je dit artikel ook interessant Wat zijn edelgistvlokken en wat kun je ermee?