Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 tips om te minderen met plastic afval

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is plastic soep

Plastic soep is de opeenhoping van grote hoeveelheden plastic afval in oceanen en zeeën. Ik wist dat het bestond maar pas tijdens mijn reis door Azië dringt écht tot mij door hoe groot dit probleem is; ik zie namelijk met eigen ogen wat de gevolgen zijn.

Vanuit Labuan Bajo (Flores) maak ik een 3-daagse boottocht naar Komodo National Park. Tijdens het snorkelen zie ik prachtige gekleurde vissen, koraal, zeeschildpadden en zelfs manta’s van +/- 4 meter lang maar ik zie ook veel plastic afval.

Ik eindig mijn rondreis door Indonesië op Gili Asahan, één van de rustigste en onbekendste Gili-eilanden ten zuidwesten van Lombok. Het is een piepklein eilandje met slechts 1 vissersdorp en een aantal resorts. Als ik een wandeling rond het eiland maak zie ik op de stranden en tussen het dode koraal enorme hoeveelheden plastic liggen. Ik word hier zo verdrietig van dat ik afval ga verzamelen en in een mum van tijd zijn mijn vuilniszakken vol. Slechts één druppel op een gloeiende plaat maar het geeft mij die dag een goed gevoel. De volgende ochtend zie ik dat het strand dat ik gisteren heb schoongemaakt weer helemaal vol ligt met aangespoeld afval….

De gevolgen van plastic afval

Op internet lees ik meer over de plastic soep en de vreselijke gevolgen hiervan. Miljoenen dieren raken verstrikt in het plastic of eten het op. Plastic tast het koraal aan en plastic vormt zelfs een bedreiging voor onze eigen gezondheid. Op plasticsoupfoundation lees ik dat de concentratie aan microplastics in de lucht exceptioneel toeneemt. We eten, drinken en ademen plastic.

Niet alleen in Indonesië is plastic een probleem, ik zie het tijdens mijn reis overal. Zelf draag ik ook bij aan deze groeiende afvalberg want ik koop plastic waterflessen omdat het kraanwater niet drinkbaar is in Azië. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om het plastic gebruik terug te dringen. Op Bali en Lombok slaap ik in hotels waar watercontainers staan waar ik mijn eigen waterfles kan vullen, ideaal! Tijdens het vervolg van mijn reis kies ik zoveel mogelijk voor hotels en restaurants waar dit ook mogelijk is en die zijn er gelukkig steeds meer.

Refill the world

In Siem Reap (Cambodja) krijg ik een waterfles cadeau van Refill not landfill, een campagne om het afval van plastic waterflessen te verminderen. Op de achterkant van mijn fles staan refill stations waar ik mijn waterfles gratis kan laten vullen. Tientallen hotels, restaurants en winkels in Siem Reap doen hier aan mee, een geweldig initiatief! Refill the World is inmiddels actief in meer dan 10 landen, zie Refill the world

Ocean Cleanup

De Nederlander Boyan Slat heeft een “ plastic vanger” ontworpen die plastic afval uit oceanen en zeeën haalt zonder het leven in zee te verstoren. Inmiddels heeft zijn project al meer dan 280.000 kilo (!) plastic opgevist uit de Grote Oceaan. Wow. Hier lees je meer over The Ocean Cleanup

10 tips om te minderen met plastic

Nu ik terug ben in Nederland wil ik mijn eigen plastic verbruik zoveel mogelijk verminderen. Hoe ik dit ga doen?

  • Eigen hervulbare waterfles meenemen.
  • Geen plastic (water) flessen meer kopen als dit niet noodzakelijk is.
  • Geen rietjes meer gebruiken.
  • Geen wegwerpbekers of plastic servies meer gebruiken.
  • Eigen boodschappentas meenemen.
  • Mijn waterfilter vaker gebruiken op reis.
  • Meer recyclen.
  • Plastic verpakkingen zoveel mogelijk vermijden.
  • Plastic zwerfafval verzamelen.
  • Plastic afval scheiden.

Heb je aanvullende tips voor mij, laat maar weten.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is een van mijn favoriete plekken in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.