Wat te doen in Kathmandu: mijn tips en ervaringen

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over Kathmandu

Ga je een rondreis door Nepal maken? Dan is de kans groot dat je reis begint in de hoofdstad Kathmandu. Kathmandu is een bruisende metropool met meer dan een miljoen inwoners. Het is er druk en chaotisch, en alles krioelt door elkaar heen: toeterende auto’s, tuktuks, riksja’s, scooters, fietsers, voetgangers en heilige koeien. In de smalle, stoffige straatjes vind je kleine winkeltjes, oude huizen, restaurants, kleurrijke markten, tempels en verborgen binnenplaatsen. De bijbehorende geuren, kleuren en geluiden zijn een aanslag op al je zintuigen. Kathmandu kan, op z’n zachtst gezegd, nogal overweldigend zijn. Toch is het zonde om meteen verder te reizen, want er valt zoveel moois te zien en te ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar de intrigerende hoofdstad van Nepal en deel ik mijn favoriete plekjes en bezienswaardigheden.

Huizen in Kathmandu
Kleurrijke huizen in Kathmandu

Durbar Square Kathmandu

Durbar Square is het historische hart van Kathmandu en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het is een levendig plein met eeuwenoude tempels, paleizen en pagodes. Het woord “durbar” betekent paleis in het Nepalees, en ooit was dit “paleizenplein” de residentie van de koningen van Nepal. Helaas is Durbar Square zwaar beschadigd door de verwoestende aardbeving van 2015, en de restauratiewerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang.

Kathmandu ontwaakt

Het is net 07.00 uur geweest als we over het Durbar-plein wandelen, en op dit vroege tijdstip is het er al een drukte van belang. Niet met toeristen (we zijn de enigen op dit moment), maar met Nepalezen die hun puja uitvoeren: de dagelijkse offering van rijst, bloemen en verfpoeder. We kijken gefascineerd toe en bewonderen de tempels die rijkelijk versierd zijn met houtsnijwerk. Bij de ingang van een tempel zitten vier sadhus op de grond; ze krijgen voedsel toegestopt door voorbijgangers. Verkopers groeten ons met een vriendelijke “ Namasté ” en proberen hun waren te slijten. Een meisje rent op een groep koerende duiven af, die van schrik wild omhoog fladderen. Kathmandu ontwaakt, en dat is fascinerend om mee te maken.

Kumari; de levende godin van Nepal

In het Kumari Ghar-paleis (Kumari Chowk) vangen we een glimp op van Kumari, de levende godin van Nepal. Ze wordt beschouwd als de incarnatie van de godin Durga. Een Kumari wordt gekozen als ze ongeveer vier jaar oud is, en de selectie-eisen zijn streng. Het meisje wordt gescheiden van haar familie en gaat in het paleis op Durbar Square wonen. Ze mag niet praten, lachen of huilen in het openbaar en vult haar dagen met het geven van zegeningen aan gelovigen. Na haar eerste menstruatie verlaat de ziel van de godin haar lichaam en verandert haar status weer van “levende godin” naar “normaal meisje”. Ze keert terug naar haar familie en er wordt een nieuwe Kumari gekozen. Vaak blijft een voormalig Kumari de rest van haar leven alleen, omdat men gelooft dat het ongeluk brengt om met een ex-godin te trouwen.

De Kumari van Kathmandu wordt een paar keer per dag aan het publiek getoond. Ik zie haar slechts enkele seconden: een jong, emotieloos meisje in een prachtige rode jurk. Eerlijk gezegd heb ik alleen maar medelijden met haar. Het lijkt me een eenzaam bestaan, een leven in een “gouden kooi”.

 

Waar ligt Kathmandu Durbar Square en wat is de toegangsprijs in 2024

Durbar Square ligt middenin het centrum van Kathmandu. Vanaf de toeristenwijk Thamel is het ongeveer 15 minuten lopen naar Durbar Square. De toegangsprijs voor het plein en het museum bedraagt 1000 Nepalese Rupees per persoon (+/- 7,00 Euro). Je kunt een kaartje kopen bij de toegangspoort. Het plein is 24/7 geopend. Het museum is geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur.

Tip

  • Ga vroeg in de ochtend naar Durbar Square en kijk toe hoe Nepalese hindoes hun dagelijkse puja (gebedsritueel) uitvoeren. Het is er dan nog lekker rustig omdat de meeste toeristen en tourgroepen later op de dag arriveren.
Hindoe godin Durga
Hindoe godin Durga

Boudhanath stupa

In de wijk Boudhanath (Bodhnath), acht kilometer ten oosten van Thamel, wonen voornamelijk Tibetanen die na de Chinese invasie naar Nepal zijn gevlucht. In het hart van deze wijk staat een van de grootste boeddhistische bouwwerken ter wereld: de Boudhanath stupa. Deze witgekalkte stupa is maar liefst 40 meter hoog en gebouwd in de vorm van een mandala. Op iedere zijde van de stupa zijn de alziende ogen van Boeddha geschilderd. Honderden kleurrijke gebedsvlaggetjes wapperen in de wind en geven het geheel een vrolijke aanblik. De Boudhanath stupa was zwaar beschadigd door de aardbeving van 2015, maar gelukkig is daar niets meer van te zien. De gouden bovenkant is volledig gerenoveerd en teruggeplaatst.

Boudhanath stupa, Kathmandu
Boudhanath stupa, Kathmandu

Om Mani Padme Hum,

Ik eer het juweel van de wijsheid in de lotus

Loop de kora bij de Boudhanath stupa

Zodra we het plein betreden, stokt mijn adem even in mijn keel. De Boudhanath stupa is werkelijk een indrukwekkend bouwwerk. Tibetanen en boeddhistische pelgrims lopen de kora, een heilige rondgang om de stupa. Ze draaien gebedsmolens rond en mompelen “Om Mani Padme Hum”, de meest gereciteerde mantra in het Tibetaans boeddhisme. De geur van wierook en boterkaarsjes dringt mijn neus binnen en ik word overmand door emoties: blijdschap, verdriet, pijn. Tibet blijft een open wond. Altijd.

We lopen een paar rondjes om de stupa en kijken toe hoe gelovigen hun rituelen uitvoeren. Er hangt een fijne, serene sfeer. Hierna bezoeken we een Tibetaans klooster. De muren van het klooster zijn versierd met boeddhistische afbeeldingen, waaronder het levenswiel (Wheel of Life). Op deze muurschildering staan de zes plekken afgebeeld waar wezens telkens opnieuw geboren worden in hun eindeloze cyclus van wedergeboorte.

Dakterras met uitzicht op de Boudhanath stupa

We drinken een kopje masala chai op het dakterras van een restaurant en genieten van het magnifieke uitzicht op de stupa. Het is fijn om hier weer te zijn; Boudhanath is zonder twijfel mijn lievelingsplek in Kathmandu. Hierna wandelen we terug naar ons hotel. Zodra we het plein verlaten, is de magische sfeer verdwenen en bevinden we ons weer in de drukte en chaos van de stad.

Waar ligt de Boudhanath stupa en wat is de toegangsprijs in 2024

De Boudhanath stupa ligt acht kilometer ten oosten van Thamel. De toegangsprijs voor de Boudhanath stupa bedraagt 400 Nepalese Rupees per persoon (+/- 3,00 Euro). Je kunt een kaartje kopen bij de hoofdingang.

 

 

Swayambhunath (Monkey Temple)

Swayambhunath, ook wel de apentempel ­genoemd, is een van de oudste en heiligste stoepa’s in Nepal en ligt bovenop een heuvel iets ten westen van Kathmandu. Vanaf de ingang van het complex klimmen we via 365 traptreden naar boven, waar we getrakteerd worden op een panoramisch uitzicht over de stad. Vervolgens bekijken we de witte stupa, de omliggende tempels en de overige heiligdommen. De apentempel doet haar naam eer aan, want het wemelt er van de apen die op zoek zijn naar iets eetbaars. Ze leven rondom de tempels en worden als heilige dieren beschouwd. Deze makaken kunnen behoorlijk brutaal zijn, pas goed op je spullen!

Waar ligt Swayambhunath en wat is de toegangsprijs in 2024

Swayambhunath ligt drie kilometer ten westen van Kathmandu. Vanaf Thamel is het ongeveer 45 minuten lopen. Houd er wel rekening mee dat je ter plekke nog een steile trap met 365 treden moet beklimmen. Je kunt ook een taxi nemen naar de hoofdingang van Swayambhunath.
De toegangsprijs voor Swayambhunath bedraagt 200 Nepalese Rupees per persoon (+/- 1,50 Euro).  Je kunt een kaartje kopen bij de hoofdingang van het tempelcomplex. Swayambhunath is 24/7 geopend.

Pashupatinath

Pashupatinath is het grootste hindoe-heiligdom van Nepal en tevens een belangrijk bedevaartsoord. Het tempelcomplex ligt aan de oevers van de Bagmati-rivier en is volledig gewijd aan de hindoegod Shiva. Je vindt hier verschillende tempels, een crematieplaats, ashrams en zelfs een bejaardentehuis. De Pashupatinath-tempel, de hoofdtempel, is alleen toegankelijk voor hindoes.

Lijkverbranding in Kathmandu 

We betreden het complex en het eerste wat ons opvalt, zijn de ghats: de was- en lijkverbrandingsplaatsen. De lijkverbrandingen gaan hier dag en nacht door, en ook nu zijn er meerdere crematies aan de gang. De lichamen van de overledenen worden door familieleden ritueel gewassen in de rivier en vervolgens op een houtstapel gelegd. De oudste zoon van de overledene steekt de brandstapel aan. Als het lichaam volledig is opgebrand, wordt de as uitgestrooid in de heilige Bagmati-rivier, die uitmondt in de Ganges. Deze openbare crematies zijn behoorlijk heftig om te zien, maar ik vind het mooi hoe open de Nepalezen met de dood omgaan. Wat een verschil met Nederland, waar alles achter gesloten deuren plaatsvindt.

 

Sadhus bij de Pashupatinath-tempel

Aan de andere zijde van de rivier ontmoeten we sadhus, de heilige mannen van Nepal. Deze mannen hebben elke vorm van bezit afgezworen om hun leven volledig te wijden aan een spirituele zoektocht. Sommige sadhus zijn halfnaakt en hebben hun lichaam ingesmeerd met as. Hun gezichten zijn geel, wit en rood geschilderd, en hun lange dreadlocks reiken tot aan de grond. Ze zijn erg fotogeniek en dat weten ze maar al te goed; ze poseren graag voor de camera in ruil voor een kleine donatie.

Waar ligt Pashupatinath en wat is de toegangsprijs in 2024

Pashupatinath ligt vijf kilometer ten oosten van Thamel. Je kunt ernaartoe wandelen of een taxi nemen. De toegangsprijs bedraagt 1000 Nepalese Rupees per persoon (+/- 7,00 Euro). Je kunt een kaartje kopen bij de ingang van het tempelcomplex.

Garden of Dreams  

We zijn de drukte van de stad zat en besluiten naar de Garden of Dreams te gaan, een botanische tuin in het hart van Kathmandu. De tuin is klein maar goed onderhouden. We genieten van een lekkere cappuccino en een taartje in het bijbehorende café terwijl we het vervolg van onze reis plannen. Het is hier goed toeven; de Garden of Dreams is een oase van rust in deze drukke wereldstad.

Waar ligt de Garden of Dreams en wat is de toegangsprijs in 2024

De Garden of Dreams ligt aan de rand van de toeristenwijk Thamel en is makkelijk te voet te bereiken. De toegangsprijs bedraagt 200 Nepalese Rupees per persoon (+/- 1,50 Euro). Je kunt een kaartje kopen bij de ingang van de tuin. De Garden of Dreams is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 22:00 uur.

Kopan Monastery

Vanuit Kathmandu maken we een uitstapje naar het beroemde Kopan-klooster. Dit Tibetaans-boeddhistische klooster ligt bovenop een berg en biedt een prachtig uitzicht op de Kathmandu-vallei. Helaas mogen we het klooster niet van binnen bekijken, maar de serene sfeer is overal voelbaar. Er worden hier regelmatig meditatiecursussen en cursussen over het boeddhisme georganiseerd. Dat lijkt me erg interessant, misschien bij een volgend bezoek aan Nepal.

Waar ligt het Kopan-klooster en wat is de toegangsprijs in 2024

Het Kopan klooster ligt negen kilometer ten oosten van Thamel en is het beste per taxi te bereiken. De toegang is gratis. Het Kopan-klooster is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur. Informeer ter plaatse naar de actuele openingstijden en cursusmogelijkheden.

Het boeddhistische Kopan klooster, Kathmandu vallei
Het boeddhistische Kopan klooster, Kathmandu vallei

De middeleeuwse stad Bhaktapur

De historische stad Bhaktapur ligt 15 kilometer ten oosten van Kathmandu en is de op twee na grootste stad in de Kathmandu-vallei. Direct na aankomst worden we gegrepen door de middeleeuwse sfeer die hier heerst. Er is weinig gemotoriseerd verkeer, zodat we heerlijk door de smalle, geplaveide straatjes kunnen slenteren. De inwoners zitten op straat voor hun huizen en groeten ons met een vriendelijke “Namaste” . Ze verkopen groenten en fruit, doen de was, kletsen met elkaar en genieten van het leven dat aan hen voorbijtrekt.

Bhaktapur Durbar Square

Al snel bereiken we Durbar Square, het centrale plein van Bhaktapur, dat vol staat met fraaie tempels en gebouwen. Ik zoek een rustig plekje op en kijk toe hoe gelovigen hun rituelen uitvoeren. Ze branden wierook, mompelen mantra’s, offeren voedsel en raken beelden aan. Fascinerend om te zien.

Pottenbakkersplein in Bhaktapur

We raken aan de praat met een vriendelijke jongeman die ons een rondleiding geeft door Bhaktapur. We bezoeken het Koninklijke Paleis, diverse tempels, een Thangka-school, de crematieghats en het beroemde pottenbakkersplein. Hier zien we hoe pottenbakkers potten maken op grote houten draaischijven. Daarna worden de potten op het plein te drogen gelegd en vervolgens gebakken in een traditionele houtgestookte oven. Dit eeuwenoude proces wordt nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd.

Pottenbakkersplein in Bhaktapur
Pottenbakkersplein in Bhaktapur

Dahi, de specialiteit van Bhaktapur 

We dineren in ons hotel en willen als toetje dahi proberen, de specialiteit van Bhaktapur. Dahi is een romige yoghurt gemaakt van buffelmelk. Helaas hebben ze de yoghurt niet op voorraad, maar een behulpzame medewerker van het hotel springt meteen op zijn scooter om de yoghurt voor ons te halen. Een half uurtje later serveert hij ons glunderend een kom verse yoghurt. Wat een service! Tot op de dag van vandaag is deze dahi de lekkerste yoghurt die we ooit hebben gegeten.

Waar ligt Bhaktapur en wat is de toegangsprijs in 2024

Bhaktapur is een van de drie koningssteden in de Kathmandu-vallei en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad ligt ongeveer 15 kilometer vanaf Kathmandu. Je kunt het beste een taxi nemen. De toegangsprijs voor Bhaktapur Durbar Square bedraagt 1800 Nepalese Rupees per persoon (+/- 12,50 Euro).

Tip

  • Je kunt vanuit Kathmandu een dagexcursie naar Bhaktapur maken, maar ik vond het erg leuk om hier ook te overnachten. In de vroege ochtend en aan het einde van de middag zijn de meeste toeristen verdwenen, zodat je in alle rust van deze prachtige historische stad kunt genieten.

 

Hoeveel dagen in Kathmandu verblijven

Ik raad je aan om minimaal drie tot vier dagen in Kathmandu te blijven. Zo kun je rustig acclimatiseren en heb je alle tijd om de bezienswaardigheden te bezoeken en de leuke plekjes van de stad te ontdekken.

Waar verblijven in Kathmandu – backpackerswijk Thamel

Ik vind Thamel de leukste wijk om te verblijven. Thamel is een populaire backpackerswijk waar je alles vindt wat je nodig hebt. Er zijn hotels en guesthouses in verschillende prijsklassen, winkels, reisbureaus, restaurants, cafeetjes, uitgaansgelegenheden, massagesalons, pinautomaten, wisselkantoren en nog veel meer. Een groot gedeelte van de wijk is autovrij, zodat je heerlijk door de smalle straatjes kunt slenteren. Thamel is ook de perfecte plek om leuke souvenirs of trekkingbenodigdheden te kopen en je trektocht in de bergen te regelen.

Hotel in Thamel

Ben je op zoek naar een goed hotel in Kathmandu? Dan kan ik je dit mooie boutique hotel aanraden in de toeristenwijk Thamel. We verbleven hier tijdens onze reis in 2022/2023. Dit hotel ligt op loopafstand van Durbar Square en wordt omringd door restaurants en winkels. De kamers zijn ruim, schoon en comfortabel. Vriendelijk personeel. Prima ontbijt buffet. Het hotel heeft ook een leuke, rustige binnenplaats waar je kunt genieten van een drankje of een lekkere maaltijd.

De leukste plekjes in Thamel

Hieronder staan mijn favoriete plekjes in Thamel (reis 2022/2023).

De beste yogalessen van Thamel
Kathmandu is een van de beste plekken in Nepal om yoga te doen, want het wemelt er van de yogascholen. Ik kan Yoga at Thamel aanraden. Hier kun je dagelijks
fijne Hatha, Yin en Vinyasa yogalessen volgen of een yoga teacher training doen.

De beste massage
Bij Seeing Hands Massage kun je terecht voor een professionele massage, uitgevoerd door mensen met een visuele beperking. Seeing Hands heeft als doel werkgelegenheid te creëren voor blinde mensen, zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en een onafhankelijk leven kunnen leiden. Een fantastisch initiatief! Voor meer informatie en om te reserveren kun je terecht op de website van Seeing Hands Massage.

De lekkerste koffie van Thamel
De lekkerste cappuccino drink je bij Himalayan Arabica Beans in het hart van Thamel.

Pumpernickel Backery is een kleine bakkerij met een gezellige tuin / buitenterras. Ze serveren hier lekkere koffie, luxe broodjes en heerlijk bananenbrood. Aanrader!

Het beste Indiase/Nepalese restaurant van Thamel
Mijn favoriete Indiase restaurant is Aniyor Veg & Vegan. Een klein restaurantje waar ze heerlijke vegetarische en veganistische Nepalese en Indiase gerechten serveren. Goedkoop en altijd goed.

Het beste Italiaanse restaurant van Thamel
Roadhouse café is een gezellig restaurant waar je heerlijke pasta’s en steenoven pizza’s kunt eten. Lekkere huiswijn en vriendelijke bediening.

Het beste Westerse restaurant van Thamel
Rosemary Kitchen is een restaurant met een leuke binnentuin waar ze heerlijke gerechten serveren. Voor ieder wat wils. Er staan verschillende vegetarische en vegan opties op de menukaart. Duurder dan andere restaurants, maar het is de prijs zeker waard.

Verkoopster in Kathmandu

Verkoopster in Kathmandu

Handige links voor een bezoek aan Kathmandu

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je om reis naar Nepal te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Boekentips

Stoepa’s en manistenen

Achterflap tekst van Stoepa’s en manistenen

Stoepa’s en manistenen is een praktische gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek is bijzonder geschikt voor eenieder die naar landen in en rond de Himalaya wil reizen en zich wil verdiepen in het aldaar beleden boeddhisme. Boeddhistische elementen in het landschap, zoals stoepa’s, gebedsmolens en manistenen, worden uitgebreid beschreven en hun betekenis en symboliek worden toegelicht. De verschillende soorten boeddha’s, waarvan beelden en schilderingen in kloosters en tempels voorkomen, worden behandeld en beschreven in hun uiterlijk en attributen, zodat je ze van elkaar kunt onderscheiden en kunt herkennen.

Ook de boeddhistische leer komt aan bod. Naast de belangrijkste leringen worden het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen behandeld. Hierdoor vallen de eerder beschreven elementen en boeddha’s op hun plek en wordt alles één geheel. Het boek is prachtig geïllustreerd met foto’s en tekeningen en blinkt uit door zijn heldere en duidelijke uitleg. Handig om mee te nemen op reis en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken.

Trotter Nepal

Achterflap tekst van de Trotter reisgids Nepal

  • Het echte verhaal achter de klassieke trekpleisters
  • Tips om de verborgen parels buiten de platgetreden paden te verkennen
  • Verrassende anekdotes en topervaringen van Trotter
  • Honderden budgetvriendelijke en uitgeteste horeca-adressen
  • Kaarten en plattegronden waarop je al onze adressen terugvindt

Taste of Nepal

Achterflap tekst van Taste of Nepal:

The landlocked nation of Nepal is tucked into the Himalayan mountains between India and Tibet. Nepali cuisine is surprisingly diverse for such a small country, with influences from both neighboring countries. In this cookbook, the popular staple daal-baat-tarkaari (rice served with lentils and vegetables) is showcased in all its healthful variations, as are a variety of potato, meat, and fish dishes. With more than 350 authentic, easy-to-follow recipes, Taste of Nepal is a complete culinary journey with guides to Nepali ingredients, kitchen equipment, and planning traditional meals, a Nepali-English glossary of terms, and delightful illustrations by a Nepali artist.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

 

Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

 

Een bijzondere ontmoeting in een Tibetaans klooster in Nepal

 

Nepalese Dal Bhat recept

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.