Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rajma: Indiase curry van kidneybonen

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Rajma

Rajma is een heerlijke Indiase curry van kidneybonen in een kruidige tomatensaus. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Punjab-regio in het noorden van India, maar je vindt het tegenwoordig overal in India én daarbuiten. Ik heb het vaak in Rajasthan gegeten, en voor mij is het echt het ultieme comfortfood: verwarmend, voedzaam en vol van smaak. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan terugdenk. In deze blog vertel ik je meer over dit gerecht en deel ik een makkelijk, vegan recept voor rajma.

Hoe eet je Indiase rajma

Rajma wordt meestal geserveerd met rijst (rajma chawal), maar je kunt het ook goed combineren met roti of naan. Zelf vind ik het erg lekker om er een eenvoudige salade van tomaat, komkommer en ui bij te eten.

Wat zijn kidneybonen

Kidneybonen, ook wel rode nierbonen genoemd, zijn peulvruchten die hun naam te danken hebben aan hun niervormige uiterlijk. Ze hebben een mooie dieprode kleur en een licht zoete, nootachtige smaak. Kidneybonen worden bijna overal ter wereld gegeten, denk maar aan Mexicaanse chili con carne, Spaanse bonensoep, Braziliaanse feijoada, Nicaraguaanse gallo pinto en natuurlijk het Indiase gerecht rajma. Door hun stevige structuur en het feit dat ze tijdens het koken hun vorm goed behouden, zijn kidneybonen ideaal voor stoofpotten en curry’s.

 

Kidneybonen
Rode kidneybonen

Zijn kidneybonen gezond

Kidneybonen zijn ontzettend gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels en vitamines zoals B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevatten ze ook belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, zink en fosfor.

Het verschil tussen bonen uit blik en gedroogde bonen

Kidneybonen uit blik zijn al voorgekookt en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een maaltijd op tafel wilt zetten. Gedroogde kidneybonen vergen wat meer tijd: je moet ze eerst een nacht (8 tot 12 uur) in ruim water laten weken en daarna in ongeveer 60 minuten gaar koken. Gebruik je een snelkookpan, dan zijn de geweekte bonen in 15 tot 20 minuten gaar.

Waarom moet je gedroogde bonen eerst weken en koken

Gedroogde kidneybonen (en andere gedroogde peulvruchten) bevatten de natuurlijke gifstof lectine, die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door de bonen eerst te weken en daarna goed te koken, worden deze lectines onschadelijk gemaakt. Bovendien worden de bonen hierdoor heerlijk zacht en romig.

Welke bonen gebruik je voor Indiase Rajma

Voor dit recept kun je zowel gedroogde kidneybonen als bonen uit blik gebruiken. 200 gram gedroogde kidneybonen komt overeen met 240 gram uitgelekte bonen uit een blik van 400 gram. Zelf gebruik ik het liefst gedroogde kidneybonen, omdat ik die veel smaakvoller vind.

Tip: Maak gerust een dubbele portie, want dit gerecht smaakt de volgende dag nóg lekkerder.

 

Indiase Rajma curry
Indiase Rajma curry

Vegan recept voor Indiase Rajma

  • Recept voor 2 personen.
  • Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ingrediënten

  • 1 blikje (400 gram) rode kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt, of 200 gram gedroogde kidneybonen , geweekt en gekookt. 
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 grote tomaten, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 kopjes water (alleen als je gedroogde bonen gebruikt)
  • 1 eetlepel biologische kokosolie
  • 1 stukje verse gember (ongeveer 2-3 cm), fijngehakt
  • 1 groene chili, fijngehakt (optioneel)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel chilipoeder (naar smaak)
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 scheutje plantaardige room (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander, ter garnering

Bereiding

  • Verhit 1 eetlepel olie in een diepe pan op middelhoog vuur.
  • Voeg het komijnzaad toe en bak tot de zaadjes beginnen te knetteren en geurig zijn.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en bak tot deze zacht en goudbruin is.
  • Voeg de fijngeperste knoflook, gember en groene chili toe en bak nog een minuut.
  • Voeg de fijngehakte tomaten toe en kook tot ze zacht en papperig zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de korianderpoeder, kurkuma, chilipoeder en eventueel wat zout toe. Meng alles goed door elkaar heen en laat de kruiden een minuutje meebakken.
  • Voeg de gekookte kidneybonen toe (met 2 kopjes water als je gedroogde bonen hebt gebruikt) en roer alles goed door elkaar.
  • Laat de curry op laag vuur ongeveer 15-20 minuten sudderen.
  • Voeg de garam masala toe en roer goed door.
  • Voeg eventueel een scheutje plantaardige room toe en roer goed door.
  • Verdeel de curry over de borden en garneer met verse korianderblaadjes.
  • Serveer met basmatirijst en / of warme roti’s of naanbrood.

Eet smakelijk! 

Vegan telefoonhoesjes

Ben je op zoek naar een origineel hoesje voor je iPhone of Samsung? Neem dan eens een kijkje in mijn nieuwe Etsy-shop! Hier vind je tientallen zelfontworpen telefoonhoesjes met reiscollages, inspirerende quotes, bloemendesigns, vegan ontwerpen en meer.

Boekentips

Streetfood India

Achterflap tekst van Streetfood India:
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.

India Cookbook

Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is mooi vormgegeven en de recepten zijn duidelijk beschreven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Aloo Mutter: Indiase curry met aardappel en doperwten

Recept voor Indiase Palak Paneer

Recept Chana Masala (Indiase kikkererwtencurry)

Aloo Gobi: Indiase curry met aardappel en bloemkool

Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Caldera de Taburiente
Reizen
Wandelparadijs La Palma

Regelmatig pakken Jan en ik onze rugzak om ergens in Europa de natuur in te trekken en nieuwe wandelpaden te ontdekken.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.