Wat is een tajine
Een tajine (ook wel tagine genoemd) is een aardewerken stoofpot met een kegelvormige deksel waarin je heerlijke smaakvolle gerechten kunt maken. Je vult de schaal met je favoriete ingrediënten en water of bouillon en verwarmt deze vervolgens op een laag vuur. De inhoud wordt nu langzaam gegaard. De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat de stoom die tijdens het koken vrijkomt condenseert op de binnenkant van de deksel en terugloopt naar het gerecht. Hierdoor blijven de ingrediënten vochtig en smaakvol. Koken met een tajine is makkelijk, lekker en gezond!
De geschiedenis van tajine
De tajine vindt zijn oorsprong bij de nomaden die vroeger met hun kamelen door de woestijn van Noord-Afrika trokken. Ze konden niet veel kookgerei meenemen en een tajine was daarom ideaal. Ze konden in één pan een volledige maaltijd bereiden en de kookpot diende tegelijkertijd als serveerschaal.
Hoe gebruik je een nieuwe aardewerken tajine
Als je een aardewerken tajine koopt, dan wordt er meestal geadviseerd om deze voor het eerste gebruik minimaal 24 uur te weken in koud water. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten tijdens het koken. Hierna moet je de binnenkant van de schaal en deksel invetten met olijfolie of zonnebloemolie en de tajine een half uurtje op laag vuur zetten totdat de olie volledig is ingetrokken. De tajine is nu klaar voor gebruik.
Marokkaanse tajine
Hoe verwarm je een tajine
Een tajine wordt oorspronkelijk op een houtskoolvuurtje verwarmd maar je kunt deze ook verwarmen op een barbecue, in de oven, op een elektrisch fornuis of gasfornuis. Als je de tajine op een gasfornuis zet, gebruik dan altijd een vlamverdeler (sudderplaatje) onder de stoofpot. Een vlamverdeler zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en dat de tajine niet breekt. Een aardewerken tajine is niet geschikt voor een inductie kookplaat. Er zijn echter speciale adapters verkrijgbaar waardoor je deze wel op inductie kookplaten kunt gebruiken. Verwarm de tajine altijd op laag vuur!
Waar koop je een tajine
Het is natuurlijk het leukste om een authentieke tajine in Marokko te kopen. In Nederland kun je een tajine kopen bij kookwinkels, wereldwinkels, Marokkaanse winkels of online bij bijvoorbeeld bol.com. Er zijn verschillende maten en uitvoeringen. Let goed op het materiaal en de kwaliteit. Een traditionele Marokkaanse tajine is gemaakt van aardewerk maar er zijn ook tajines verkrijgbaar in andere materialen zoals RVS (roestvast staal), gietijzer en keramiek. Zorg ervoor dat je er één koopt die past bij jouw kookbehoeften.
Hoe groot moet een tajine zijn voor 4 personen
Een tajine met een diameter van 27 cm t/m 30 cm is geschikt voor 4 personen.
Verschillende soorten Tajine gerechten
Tajine is één van de populairste en bekendste gerechten uit de Marokkaanse keuken. Er zijn talloze tajine gerechten, elke regio heeft zijn eigen specialiteit. Populaire gerechten zijn tajine met lamsvlees en pruimen, tajine met kip, citroen en olijven en vegetarische tajine met groenten, aardappelen en kikkererwten.
Tijdens mijn reis naar Marokko genoot ik dagelijks van smaakvolle vegetarische tajine gerechten en ook in Nederland staat deze stoofschotel regelmatig op het menu. In deze blog deel ik een traditioneel recept voor een heerlijke vegetarische tajine met lekker veel groenten en kikkererwten.
Recept vegetarische tajine met kikkererwten
Recept voor 4 personen.
Opmerking
Heb je geen tajine? Geen probleem, gebruik dan een wok of een hapjespan met deksel.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 2 wortelen, in plakjes gesneden
- 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 gele paprika, in reepjes gesneden
- 1 blik (400 gram) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- Zout en peper naar smaak
- 750 ml groentebouillon
- 200 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
- Een handje verse koriander
- Optioneel: 1/4 kopje geroosterde amandelen ter garnering
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een tajine (of een diepe pan) op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot deze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg de gesneden wortelen, zoete aardappelen, courgette, rode paprika en gele paprika toe. Bak de groenten ongeveer 5-7 minuten tot ze zacht worden.
- Voeg de kikkererwten, gemalen komijn, gemalen kaneel, gemalen gember, zout en peper toe aan de groenten. Roer alles goed door elkaar heen.
- Giet de groentebouillon over de groenten, goed doorroeren en breng het geheel aan de kook.
- Plaats de deksel op de tajine en laat het geheel op laag vuur ongeveer 30 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt en de groenten gaar zijn.
- Voeg de gedroogde abrikozen toe en laat de tajine nog eens 15 minuten pruttelen.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
- Proef de tajine en voeg eventueel nog wat zout en peper toe (naar smaak).
- Strooi de geroosterde amandelen over de tajine en garneer met verse koriander.
Serveer de tajine met couscous en/of Marokkaans brood.
Besaha – Eet smakelijk!
Boekentips
De Kookkaravaan
Boekomschrijving van Bol.com:
Het zijn niet de minsten met wie we de liefde voor Marokko delen: Winston Churchill, Orson Welles, A. den Doolaard, Yves Saint Laurent, Jimi Hendrix, The Rolling Stones en U2. Ontdek het land zelf en je zult merken dat het Arabische, Afrikaanse én Berber Marokko je in zijn greep zal krijgen. Kookkaravaan neemt je mee op avontuur. We laten je de keuken proeven met exotische recepten die al honderden, misschien zelfs wel duizenden jaren worden doorgegeven van moeder op dochter. We bezoeken eeuwenoude kasba¿s, oriëntaalse soeks en sprookjesachtige valleien vol met dadels, palmen en citrusvruchten. Kookkaravaan is een sfeervol reiskookboek met spannende verhalen, ontmoetingen en verrassend lekkere, traditionele gerechten. Dit boek voert je mee naar de middeleeuwse koningssteden, de goudgele zandduinen van de Sahara, de zonnige kusten en het roodrotsige en besneeuwde Atlasgebergte. Het is een even simpele als oprechte uitnodiging: reis en proef met ons mee!
Henna Hanina
Boekomschrijving van Bol.com:
Al reizend door Marokko brengt Nadia Zerouali met Henna Hanina – wat vrij vertaald ‘lieve oma’ betekent – een ode aan Marokkaanse grootmoeders die nog waken over de authentieke Marokkaanse keuken. Haar culinaire roadtrip levert prachtige fotografie, nostalgische verhalen en een dosis aan bijzondere gerechten op; van zelfgebakken tritt tot een smaakvolle chorba van voorjaarsgroenten. Dit alles aangevuld met persoonlijke recepten van Nadia zelf, geïnspireerd op de Marokkaanse ingrediënten en smaken.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes