Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Het lekkerste herfstdrankje

De dagen worden korter, de temperatuur begint te dalen en de bladeren verkleuren, het is weer herfst! In deze tijd van het jaar vind ik het altijd erg leuk om mijn huis(je) extra gezellig te maken. Kaarsjes aan, een mooie herfstkrans op tafel, en lekker onder een dekentje op de bank genieten van een goed boek en een verwarmende pumpkin spice latte. In deze blog vertel ik je alles over dit heerlijke herfstdrankje en deel ik mijn favoriete vegan recept met je!

Wat is een pumpkin spice latte

Een pumpkin spice latte is een populair koffiedrankje dat je vast wel kent van Starbucks, waar het elke herfst op het menu staat. Het is een mix van espresso, opgeschuimde melk en een siroop met pompoenpuree en pumpkin spice. Daarbovenop komt vaak een flinke dot slagroom, afgetopt met een snufje extra kruiden. Het perfecte drankje voor koude dagen!

Pumpkin spice kruidenmix

Wat is pumpkin spice

Pumpkin spice is een kruidenmix van kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Deze mix komt oorspronkelijk uit Amerika en lijkt wel een beetje op onze speculaaskruiden. Je kunt het gemakkelijk zelf maken door de kruiden te mengen, of kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Dit is mijn favoriete pumpkin spice mix.

Zelf pompoenpuree maken

Voor dit recept kun je zelfgemaakte pompoenpuree of pompoenpuree uit blik gebruiken. Zelf gebruik ik meestal pompoenblokjes, die ik ongeveer 15-20 minuten stoom en daarna met een staafmixer pureer tot een gladde massa. De overgebleven puree kun je een paar dagen in de koelkast bewaren voor je volgende pumpkin spice lattes. Je kunt het ook gebruiken in andere gerechten, zoals pompoensoep of pumpkin pie (pompoentaart – recept volgt binnenkort!), en ik voeg het zelfs toe aan mijn havermout.

Hoe maak je een gezonde pumpkin spice latte

Wil je deze pumpkin spice latte gezonder (suikervrij) maken? Laat dan de ahornsiroop en slagroom weg in het recept hieronder.

Pumpkin Spice Latte

Vegan recept voor Pumpkin Spice Latte 

  • Recept voor 2 personen – 2 grote glazen.
  • Volledig plantaardig, dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ingrediënten

  • 2 grote eetlepels pompoenpuree (zelfgemaakt of uit blik)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 theelepels pumpkin spice kruidenmix
  • 500 ml plantaardige melk (barista havermelk of sojamelk)
  • 2 shots espresso
  • Optioneel: plantaardige slagroom voor de topping (kokosslagroom is heerlijk!)

Bereiding

  • Doe de pompoenpuree, pumpkin spice kruiden en ahornsiroop in een steelpannetje. Verwarm dit op laag vuur (niet laten koken!) en roer goed door.
  • Verwarm ondertussen de melk in een ander pannetje tot het warm is (ook niet laten koken!). Schuim de melk op met een melkopschuimer. Heb je geen opschuimer, dan kun je de melk luchtig kloppen met een garde.
  • Zet 2 kopjes espresso en verdeel deze over 2 glazen of mokken.
  • Schenk het warme pompoenmengsel bij de espresso en roer goed door.
  • Giet de opgeschuimde melk over de koffie en het pompoenmengsel.
  • Garneer de latte met een flinke dot slagroom, een snufje pumpkin spice kruiden en eventueel steranijs of een kaneelstokje voor een extra herfstvibe.

Deze pumpkin spice latte is herfst in een kop! Geniet ervan!

 

Kleurrijk bos in de herfst
Kleurrijk bos in de herfst

Pumpkin Spice pindakaas

De Pindakaaswinkel introduceerde deze week hun nieuwe tijdelijke herfstspecial: Pumpkin Spice! Dit is pindakaas met verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Ik ga hem binnenkort proberen want ik ben erg benieuwd! Heb jij deze special al geproefd?

 

Pumpkin Spice pindakaas
Pumpkin Spice pindakaas, heb jij deze smaak al geproefd?

Boekentips

Holy happy belly

Ayurvedische recepten voor een stralende herfst & winter

Tekst van Bol.com:

Voel je blij en energiek, ook in de herfst- en wintermaanden. Hoe? Door de recepten uit dit boek te maken. Gebaseerd op Ayurvedische principes zorgen de heerlijke, vegetarische gerechten ervoor dat je spijsvertering optimaal functioneert in herfst en winter want als die goed werkt, ben jij in balans. Hoe dat zit, en welke invloed voeding heeft op je gestel, dat lees je allemaal in dit boek.

Stamppotbijbel

Van aardappel tot boerenkool en van pompoen tot zuurkool, deze stamppotbijbel is het naslagwerk voor de stamppotliefhebber. 

Tekst van Bol.com:

Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in Stamppotbijbel de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste stamppotten. Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot ‘moderne stamppotten’ als komkommer-muntstamppot met frambozen en stamppot met zeekraal en gamba’s maar je kunt nog meer met stamppot: wat dacht je van een stamppotkroket of -wafel?  Kortom, Stamppotbijbel is voor zowel de beginnende als de ervaren kok een verrassend en leerzaam naslagwerk.

Paddenstoelen fotograferen

Ontdek, leer, creëer.  30 september 2024 kwam het nieuwe boek Paddenstoelen fotograferen van Jan Vermeer uit. Het is het vervolg van zijn eerste boek Paddenstoelen, onmisbare wonderen van de natuur. In zijn nieuwe boek geeft hij zijn geheim prijs, het staat boordevol met tips en trics en volop inspirerende nieuwe foto’s van paddenstoelen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Recept voor authentieke Indiase Masala Chai

Recept voor een heerlijke herfstige pompoensoep

Recept Chana Masala (Indiase kikkererwtencurry)

De wondere wereld van paddenstoelen

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.