Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Chana Masala

Dit onstuimige natte herfstweer vraagt gewoon om comfort food daarom deel ik vandaag een authentiek Indiaas recept voor Chana Masala. Chana Masala is een heerlijke vegetarische curry gemaakt van kikkererwten (chana), tomaten en verschillende specerijen. Deze curry is niet alleen erg lekker en verwarmend maar ook nog eens erg gezond en snel klaar. Ideaal dus voor een drukke doordeweekse dag!

Recept voor Indiase Chana Masala

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 kopjes gekookte kikkererwten (of 2 blikjes kant-en-klare kikkererwten)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngeperst
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 2 tomaten, fijngehakt
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder (naar smaak)
  • 1 theelepel garam masala
  • Zout naar smaak
  • 2 kopjes water
  • Verse koriander (naar smaak en ter garnering)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg het komijnzaad toe en bak tot de zaadjes beginnen te knetteren.
  3. Voeg de fijngehakte uien toe en bak tot deze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog een minuut.
  5. Voeg de tomaten, kurkumapoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, chilipoeder en zout toe. Bak tot de olie zich begint te scheiden van de tomaten.
  6. Voeg de gekookte kikkererwten toe en meng alles goed door elkaar.
  7. Giet het water erbij en breng aan de kook. Laat de curry ongeveer 15 minuten pruttelen.
  8. Voeg de garam masala toe en roer goed door.
  9. Garneer met verse koriander.

Serveer de Chana Masala met basmatirijst, chapati of naanbrood.

Eet smakelijk!

Boekentips

India The Cookbook 

Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is mooi vormgegeven en de recepten zijn duidelijk beschreven. 

Streetfood India

Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die Mirjam met hen deelde, veelal op de grond zittend tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. Het resultaat is een bonte verzameling vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

Via QR-codes in het boek kun je zelf de geluiden en de muziek van de Indiase straat beleven. En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten. Beschrijving: Bol.com

Misschien vind je dit artikel ook interessant

Recept voor Indiase Palak Paneer

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.