Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Som Tam Thai: een fris en pittig feestje op je bord

Ben je weleens in Thailand geweest? Dan is de kans groot dat je Som Tam hebt geproefd: die knapperige, pittige papajasalade die je op elke straathoek tegenkomt. Nog nooit geprobeerd? Dan wordt het hoog tijd, want Som Tam is misschien wel de lekkerste salade ter wereld. Fris, pittig, zuur, zoet én hartig tegelijk — een ware smaakexplosie bij elke hap.

In deze blog deel ik mijn favoriete plantaardige versie van deze Thaise klassieker. Perfect als lichte lunch op een zomerse dag of als kleurrijk bijgerecht bij een Aziatische maaltijd. Snel klaar, gezond én verslavend lekker.

 

Som Tam
Som Tam is een populaire Thaise groene papajasalade

Wat is Som Tam?

Som Tam — ook wel Papaya Pok Pok genoemd — komt uit Isaan, een regio in het noordoosten van Thailand. Deze salade wordt traditioneel gemaakt van onrijpe groene papaja, die samen met chili, knoflook, limoensap, vissaus, gedroogde garnalen en pinda’s in een vijzel tot een pittige mix wordt gestampt.

Mijn versie is 100% plantaardig, maar minstens zo smaakvol. De smaken zijn perfect in balans en die knapperige bite maakt het helemaal af.

Wanneer eet je Som Tam

In Thailand wordt Som Tam op elk moment van de dag gegeten: als snack, lunch, bijgerecht en soms zelfs als ontbijt. Serveer het met kleefrijst (sticky rice) en rauwe groenten zoals witte kool, komkommer of sperziebonen. En met een koud Chang biertje of een glas Thaise ijsthee erbij waan je je zó weer op een food market in Chiang Mai.

 

Som Tam is not just a salad,
it’s a crunchy, fiery love letter from Thailand. 

 

Som tam
Thaise kleefrijst (sticky rice) in een gevlochten bamboe mandje

Vegan vissaus op basis van zeewier

In het originele recept wordt gefermenteerde vissaus gebruikt, maar die kun je eenvoudig vervangen door een vegan variant. Deze versie op basis van zeewier is ziltig, rijk aan umami én makkelijk te  maken. Ook heerlijk als smaakmaker in curry’s, dressings of Oosterse wokgerechten.

Ingrediënten (voor ca. 4 eetlepels):

  • 3 el sojasaus
  • 1 tl misopasta
  • 1 tl zeewierflakes
  • 2 el water

Bereiding

Roer alles door elkaar in een kommetje en laat 10 minuten staan. Klaar!

Geen tijd of zin om het zelf te maken? Gebruik dan een kant-en-klare vegan vissaus, zoals Yakso Sea Sauce (verkrijgbaar bij EkoPlaza) of anders gewoon sojasaus.

Variatietips

  • Geen papaja in huis? Courgette of groene mango zijn goede alternatieven.
  • Liever minder pittig? Verwijder de zaadjes uit de chili of gebruik een mildere soort.
  • Zin in iets anders? Vervang de sperziebonen door kousenband of peultjes.
  • Extra eiwitten? Voeg blokjes gebakken tofu toe. Lekker én voedzaam.

Waarom je Som Tam echt eens moet maken

Som Tam is fris, gezond, supermakkelijk te maken én onweerstaanbaar lekker. Het is zo’n gerecht waar je instant blij van wordt. Eén hap en je snapt waarom deze salade wereldwijd zo geliefd is.

 

En jij?

Heb jij weleens Som Tam gegeten? Ben je ooit in Thailand geweest?

Laat het me weten in de reacties, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring! 

 

Peper in som tam
Pittige rode chilipepers

Recept: Som Tam Thai (Vegan) 

Een pittige Thaise papajasalade, boordevol smaak en klaar in een handomdraai.

Voor 2 personen

Benodigdheden

  • Vijzel en stamper (of een stevige kom met houten lepel)
  • Julienne dunschiller of een scherp mesje

Ingrediënten

  • 1 groene papaja, in dunne sliertjes (verkrijgbaar bij de toko of Aziatische supermarkt)
  • 1 middelgrote wortel, julienne gesneden 
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes 
  • 8 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 5 sperziebonen, in stukjes van 2 cm
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst 
  • 1-3 rode chilipepers, naar smaak  
  • 1 el Kokosbloesemsuiker(of bruine suiker)
  • 2 el vegan vissaus (of sojasaus)
  • Sap van 1 limoen
  • 2 el ongezouten pinda’s

Bereiding

1. Voorbereiden:
Schil de papaja, verwijder de zaadjes en rasp het vruchtvlees in fijne sliertjes. Rasp de wortel op dezelfde manier. Blancheer de sperziebonen 2–3 minuten in kokend water als je ze liever niet rauw eet. Rooster de pinda’s kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

2. Maak de basispasta:
Stamp de knoflook en chilipepers in de vijzel tot een grove pasta. Voeg suiker toe en stamp verder tot alles goed gemengd is.

3. Breng op smaak:
Voeg het limoensap en de vegan vissaus (of sojasaus) toe aan de pasta. Roer goed door en proef. Het moet pittig, zuur en een tikkeltje zoet zijn. Pas aan naar smaak.

4. Voeg de groenten toe:
Kneus de tomaatjes en sperziebonen voorzichtig in de vijzel zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg de papaja, wortel en lente-ui toe en schep alles om. Houd het lekker knapperig! 

5. Serveren:
Schep de salade op een mooi bord, strooi de geroosterde pinda’s erover en serveer meteen. Lekker met rijst en frisse rauwkost.

 

Eet smakelijk!  – Aroi mak mak!

 

Som Tam teaches balance — in flavor, and in life.

 

Som Tam
Som Tam Thai

Boekentip:

De bijbel van de Thaise keuken

Tekst van Bol.com:

Hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Thaise keuken wil leren kennen.

Van papajasalade tot pad Thai en van jackfruitcurry tot tom kha gai: Noi Pia-Ud neemt je mee op een culinaire reis door heel Thailand. Van de dichtbevolkte straten vol eetstalletjes in Bangkok tot aan de uitgestrekte stranden in het zuiden van Thailand.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Kruiden of specerijen nodig? Bij de Kruidenbaron bestel je online eenvoudig en snel meer dan 450 specerijen & kruiden. Aanrader!

 

 

Recept Thaise groene curry met tofu

Recept vegetarische Pad Thai met tofu

Koreaanse bibimbap recept

Koh Lanta, mijn favoriete Thaise eiland

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.