Vegan Buddha Bowl met quinoa, tofu en groenten

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is een Buddha bowl

In de zomer eet ik graag een Buddha bowl als lunch of diner. Een Buddha bowl is een kleurrijke kom gevuld met verschillende soorten groenten, fruit, granen en een vegetarische eiwitbron. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens ontzettend lekker, gezond, voedzaam en makkelijk te maken. In deze blog vertel ik je meer over dit gerecht en deel ik een vegan recept voor een regenboog Buddha bowl. Een kom vol lekkers!

Oorsprong Buddha bowl

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van dit gerecht. Sommigen zeggen dat de Buddha bowl is afgeleid van de Hawaïaanse poké bowl, die meestal rauwe vis bevat. Anderen beweren dat dit gerecht is geïnspireerd op de manier waarop boeddhistische monniken hun voedsel verzamelen en eten; een beetje van alles, gezond en in balans. De naam verwijst naar de ronde, volle buik van de Chinese lachende Boeddha. Een Buddha bowl is namelijk zo rijkelijk gevuld dat het aan zijn buik doet denken. Ik vind het een leuke naam voor dit feestelijke gerecht.

 

Budai, de lachende Boeddha
Budai, de Chinese lachende Boeddha

Gezonde voedingsstoffen

Een Buddha bowl is een geweldige manier om verschillende voedingsstoffen in één maaltijd binnen te krijgen, omdat het een goede balans biedt van eiwitten, vetten en koolhydraten. Je lichaam wordt er blij van!

Hoe maak je een Buddha bowl

Een Buddha bowl is heel makkelijk om te maken en er zijn geen vaste regels voor wat erin moet zitten, kies vooral wat je zelf lekker vindt. De basis bestaat uit een volkoren graan. Vervolgens kies je een plantaardige eiwitbron, je favoriete groenten en fruit, een topping en eventueel een sausje of dressing om je bowl op smaak te brengen. Dit gerecht is ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken, want je kunt eindeloos variëren en experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken.

Wat doe je in een Buddha bowl

Hieronder staan een aantal populaire ingrediënten die je kunt gebruiken om een Buddha bowl samen te stellen. Een Buddha bowl bevat meestal 6 tot 10 ingrediënten.

Granen: Quinoa, bulgur, couscous, boekweit, volkoren pasta, bruine rijst, zwarte rijst.

Plantaardige eiwitten: Kikkererwten, linzen, tofu, tempé, falafel, edamame bonen.

Groenten: Avocado, rode paprika, rode kool, wortel, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappel, pompoen, radijs, tomaat, komkommer, veldsla, postelein. 

Fruit: Mango, papaja, appel, blauwe bessen.

Toppings: Granaatappelpitjes, kiemen, noten, pitten en zaden.

Saus en dressing: Tahin, sojasaus, hummus, pesto.

 

 

Recept Vegan Buddha bowl met rode quinoa

Recept voor 1 bowl – 1 persoon

Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ingrediënten

  • 75 gram rode quinoa
  • 100 gram tofu, in blokjes gesneden
  • 1/2 avocado, in plakjes gesneden
  • 50 gram edamame bonen
  • 50 gram doperwten (vers of uit de diepvries)
  • 1/4 rode kool, fijngesneden
  • 3 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
  • 1 handje veldsla
  • 1/2 granaatappel, de pitjes
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Eventueel peper en zout naar smaak

Bereidingswijze 

Kook de Quinoa:  

  • Spoel de rode quinoa goed af onder koud water.
  • Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.

Bak de tofu:

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de blokjes tofu toe en bak deze rondom tot ze goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe en bak nog eens 1-2 minuten, zodat de tofu de saus opneemt.

De groenten bereiden:

  • Kook de doperwten en de edamame bonen ongeveer 4-5 minuten in een pan met kokend water tot ze gaar zijn. Giet af en zet opzij.
  • Snijd de rode kool fijn.
  • Snijd de avocado in plakjes.
  • Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
  • Klop de pitjes uit een halve granaatappel.

Buddha bowl samenstellen:

  • Verdeel de gekookte quinoa over een grote kom of een diep bord.
  • Leg de gebakken tofu, avocado, rode kool, edamame bonen, doperwten, veldsla en radijsjes bovenop de quinoa. Strooi de granaatappelpitjes en sesamzaadjes eroverheen en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Serveer de Buddha bowl direct. Je kunt er eventueel een tahin-citroen dressing of een ander sausje bij serveren.

Eet smakelijk!

 

Vegan Buddha bowl
Vegan Buddha bowl

Vegan telefoonhoesjes

Ben je op zoek naar een origineel hoesje voor je iPhone of Samsung? Neem dan eens een kijkje in mijn nieuwe Etsy-shop! Hier vind je tientallen zelfontworpen telefoonhoesjes met bloemen, vlinders, inspirerende quotes, yoga-afbeeldingen, krachtige vegan boodschappen en nog veel meer.

Boekentips

Bowls: Buddha, Poké, Sushi, Fajita en andere foodbowls

Achterflap tekst:

Bowls zijn dé foodtrend van nu. Schaaltjes tot de rand gevuld met hartige, zoete, kleurrijke en gezonde ingrediënten, vanuit alle windstreken. Twee dingen hebben ze gemeen: ze zijn een lust voor het oog en ook nog eens erg lekker! In dit boek zijn veertig recepten verzameld om je vingers bij af te likken. Van Oosterse boeddha bowls tot Hawaiiaanse poké bowls en Mexicaanse fajita bowls, tot acaï en breakfast bowls. Bowls voor het ontbijt, de lunch én het diner, met tips en ideeën om te variëren of om de gerechten uit te breiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomerse Hawaiiaanse poké bowl met gemarineerde tonijn en avocado? Of een pittige fajita bowl met Mexicaans gekruide kippendijen, zwarte bonen en guacamole? Voor elk moment en voor elk seizoen is er wel een geschikte bowl te verzinnen!

Bowls of goodness 2 – Groenten & Granen

Tekst van Bol.com:

Leef je helemaal uit met de beste vegetarische recepten van Nina Olsson. Groenten & granen is een onweerstaanbaar kookboek waarmee iedereen aan de bak… of kom kan!
Groenten en granen vormen de basis van de gezondste recepten die er zijn. Dit vegetarische kookboek in de reeks van Bowls of Goodness staat daarom geheel in het teken van deze voedzame en heerlijke combinatie. Nina Olsson doet er weer een smakelijk schepje bovenop met frisse salades, verrassende soepen en stomende stoofpotjes – zolang ze maar in een kom passen. Welk van de ruim 100 gerechten je ook bereidt, je weet zeker dat je bij elke maaltijd gevarieerd én lekker eet. Maak bijvoorbeeld een powerontbijt voor een energierijke start van de dag, bereid heerlijke hapjes om te delen of voed je humeur met comfortfood. Dankzij de gecombineerde voedingswaarden van groenten en granen haal je alles uit de kast om zo goed mogelijk in je vel te zitten.

Plant-Based Buddha Bowls

Achterflap tekst:

Plant-Based Buddha Bowls delivers 100 beautiful, nutritious, tasty, and easy one-bowl, one-plate meals for vegans and for anyone adding plant-based meals to their weekly routine.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Koreaanse bibimbap recept

Recept Thaise groene curry met tofu

Shakshuka recept

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.