Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Pad Thai

Pad Thai – letterlijk vertaald “gebakken op Thaise wijze”- is waarschijnlijk het bekendste gerecht van Thailand. Pad Thai bestaat uit rijstnoedels die op hoog vuur worden geroerbakt samen met een eiwitbron (meestal kip, tofu of garnalen), groenten en een zoetzure saus. Het gerecht wordt geserveerd met limoen, pinda’s en rode chilivlokken. 

Geschiedenis

Van oorsprong is Pad Thai waarschijnlijk geen Thais maar een Vietnamees gerecht. In vroegere tijden namen Vietnamese handelaren rijstnoedels mee naar de voormalige Thaise hoofdstad Ayutthaya. De inwoners van Thailand noemen Pad Thai liever Kway Teow Pad. Kway Teow is Chinees voor rijstnoedels en daarom zou het gerecht ook zomaar uit China kunnen komen. Hoe dan ook, Pad Thai is nu hét nationale gerecht van Thailand.

Recept Pad Thai met tofu

In Thailand wordt Pad Thai op praktisch elke straathoek verkocht en het is ook één van mijn favoriete Thaise gerechten. In deze blog deel ik een recept voor vegetarische Pad Thai met tofu. Deze roerbakschotel is niet alleen erg lekker maar ook nog eens snel klaar, ideaal voor een drukke doordeweekse dag!

Pad Thai met tofu
Pad Thai met tofu

Recept voor 4 Personen

Ingrediënten

  • 225 gram rijstnoedels
  • 3 eetlepels olie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 250 gram stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 150 gram taugé
  • 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden
  • 1 wortel in dunne reepjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 2 limoenen, in partjes gesneden
  • Gemalen pinda’s
  • Verse koriander

Ingrediënten voor de saus

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels tamarindesap
  • 2 eetlepels ahornsiroop of bruine suiker
  • 1 theelepel chilivlokken (naar smaak)

Bereiding

  1. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet de noedels opzij.
  2. Verhit een beetje olie in een wok en bak de tofu aan alle kanten goudbruin. Zet de tofu opzij.
  3. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom. Roer goed door en zet de saus opzij.
  4. Verhit de olie in een wok op hoog vuur, voeg de fijngehakte knoflook toe en roerbak deze kort.
  5. Voeg de gebakken tofu, de wortel, de paprika en de lente-uitjes toe en roerbak deze ongeveer 2 tot 3 minuten. Laat het vuur hoog staan.
  6. Duw de tofu en de groenten opzij en giet de losgeklopte eieren in de pan. Roer de eieren door de tofu en de groenten tot ze gaar zijn.
  7. Voeg de rijstnoedels en de saus toe. Roer alles goed door elkaar heen.
  8. Voeg de taugé toe. Roerbak kort totdat de taugé gaar maar nog wel knapperig is ( +/- 1 tot 2 minuten).
  9. Verdeel de Pad Thai over 4 borden en garneer met de partjes limoen, pinda’s, verse koriander en eventueel extra chilivlokken.

 

Eet smakelijk!

 

Wat Arun Bangkok
Wat Arun in Bangkok

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Recept voor Indiase Palak Paneer

Koh Lanta, mijn favoriete Thaise eiland

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.