Wat is een Monkey Mind?

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Mijn eerste keer mediteren

In kleermakerszit zitten, ogen dicht en stoppen met denken. That’s it. Zo dacht ik altijd over mediteren maar zo eenvoudig bleek het niet te zijn. Mijn eerste keer mediteren was dan ook geen succes. Ik zat in een ongemakkelijke houding en had pijn in mijn rug en mijn knieën. Ik dacht aan mijn werk, aan de dingen die ik nog moest doen, aan het avondeten en waarom ik hier in hemelsnaam mijn tijd zat te voldoen. Vervolgens werd ik boos op mezelf, waarom lukt het niet om mijn gedachten “uit te zetten”? Ongeduldig zat ik heen en weer te wiebelen en na een paar minuten was ik er helemaal klaar mee, mediteren is niks voor mij. Wat had ik het fout!

Volgens Boeddha hebben we allemaal een krijsende aap in ons hoofd die nooit stil is en de hele dag door van tak naar tak springt.

Boeddha gebruikte 2500 jaar geleden een prachtige metafoor om uit te leggen hoe ons brein werkt. Volgens Boeddha hebben we allemaal een krijsende aap in ons hoofd die nooit stil is en de hele dag door van tak naar tak springt. Deze aap staat symbool voor de gedachten in je hoofd die continue alle kanten op gaan; de Monkey Mind.

40.000 tot 60.000 gedachten per dag

Uit onderzoek is gebleken dat een mens maar liefst 40.000 tot 60.000 gedachten per dag heeft en dat 70% hiervan negatief zijn. Laat dit ongelofelijke aantal even op je inwerken, besef je nu hoe druk we zijn in ons hoofd? Volgens Boeddha kun je de aap niet wegjagen of opsluiten maar wel temmen en dat doe je met behulp van meditatie.

Wat is meditatie

Meditatie is een eeuwenoude techniek om de geest te trainen en vindt haar oorsprong in India. Je observeert je gedachten zonder ze te beoordelen; je laat ze komen en weer gaan. Meditatie helpt om je gedachten, gevoelens en emoties te accepteren, je richt je op het hier en nu en dat zorgt weer voor innerlijke rust en balans.

Meditatie heeft nog meer voordelen

  • Het vermindert stress.
  • Versterkt je immuunsysteem.
  • Verbetert je focus en concentratie.
  • Zorgt voor een betere slaap.
  • Maakt je gelukkiger.

Hoe werkt mediteren?

  • Zoek een rustige plek en ga in een comfortabele houding zitten.
  • Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe de lucht in en uit stroomt en probeer je ademhaling niet te veranderen.
  • Breng je aandacht weer terug naar je ademhaling als je merkt dat je bent afgeleid door gedachten.
  • Wees geduldig, oefening baart kunst.
  • Probeer dagelijks op een vast tijdstip te mediteren, al is het maar voor een paar minuten.

Er zijn veel verschillende meditatie technieken, doe wat goed voelt voor jou.

Hoe is het mij vergaan?

Mediteren is mijn dagelijkse ochtendritueel geworden en heeft mij veel gebracht. Ik heb rust in mijn hoofd en in mijn lijf gekregen en durf meer naar mijn hart te luisteren.

Mediteer jij weleens?

Afbeelding van Boeddha gefotografeerd in Seoul, Zuid-Korea
Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.