Wat is Masala Chai
Zonder twijfel is Masala Chai de meest populaire drank in India. “ Masala“ betekent kruidenmengsel in het Hindi en “Chai“ betekent thee. Dat is precies wat het is; zwarte thee en specerijen worden in water en melk gekookt en op smaak gebracht met suiker. Deze thee is heerlijk verwarmend op koude ochtenden maar wordt de hele dag door gedronken door zowel jong als oud.
In India wordt Masala Chai op praktisch elke straathoek verkocht. Elke thee smaakt weer anders want iedere verkoper heeft zijn eigen (familie) recept. Ik ben gek op Indiase Masala Chai en in deze blog deel ik een authentiek Indiaas recept. Leuk om na je reis thuis te maken en weer even terug te dromen naar India.
Recept voor authentieke Indiase masala chai
Recept voor 2 koppen thee
Ingrediënten
- 2 kopjes (+/- 300 ml) water
- 2 kopjes (+/- 300 ml) melk, je kunt gewone melk of plantaardige melk gebruiken
- 1 eetlepel losse zwarte thee of 2 theezakjes zwarte thee
- 2 tot 3 cm verse gember
- 6 kardemompeulen
- 6 kruidnagels
- 6 korrels zwarte peper
- 1 kaneelstokje
- Suiker naar smaak (+/- 4 theelepels)
Bereiding
- Kneus de kardemompeulen met een vijzel.
- Breng het water samen met alle specerijen aan de kook.
- Roer even door en laat het +/- 10 minuten pruttelen op laag vuur zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
- Voeg de zwarte thee toe en laat +/- 5 minuten pruttelen. Gebruik je losse thee? Gebruik dan eventueel een theezeef of een thee-ei om de thee bij elkaar te houden.
- Voeg de melk toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat het hierna nog +/- 5 minuten op laag vuur staan en roer af en toe door.
- Haal het mengsel van het vuur en gebruik een zeef om de chai in de kopjes te gieten, voeg suiker naar smaak toe.
Geniet ervan!