Klassieke spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese is zo’n klassiek Italiaans gerecht dat nooit verveelt en ik zet het zeker één keer per week op tafel! Maar wist je dat de versie die wij kennen eigenlijk helemaal niet uit Italië komt? In Bologna, de bakermat van de beroemde bolognesesaus, wordt “ragù alla bolognese” namelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. In deze blog vertel ik je wat er écht in een traditionele bolognesesaus hoort én deel ik mijn favoriete recept voor linzenbolognese. Deze plantaardige variant is minstens zo lekker als het origineel en zal zelfs de grootste vleesliefhebber verrassen!
Spaghetti is love. ❤️
~ quote by Mario Batali ~
Wat zit er in de traditionele Italiaanse bolognesesaus
De originele ragù alla bolognese is een langzaam gegaarde saus die barst van de smaak. Deze saus wordt bereid met een mix van runder- en varkensgehakt, pancetta (Italiaans buikspek), wortel, bleekselderij, ui, tomaat, melk en een scheutje witte wijn. In Italië wordt ragù alla bolognese vrijwel altijd geserveerd met tagliatelle, een brede lintpasta. Waarom? De stevige, platte slierten houden de saus veel beter vast dan dunnere pasta’s zoals spaghetti.
Wat zijn linzen
Vroeger hadden linzen een geitenwollen sokken imago, maar tegenwoordig zijn ze helemaal hip – en terecht, want linzen zijn ontzettend gezond! Maar wat zijn linzen eigenlijk? Het zijn de ronde, platte zaden van de linzenplant en ze behoren tot de peulvruchtenfamilie. Je vindt ze in allerlei kleuren: groen, bruin, rood en zelfs zwart. Groene en zwarte linzen zijn ideaal voor salades, terwijl rode en bruine linzen vaak gebruikt worden voor soepen en stoofgerechten.
Linzen zijn een uitstekende vleesvervanger. Ze zitten boordevol vezels, plantaardige eiwitten, essentiële vitamines zoals B1, B6 en B11 (foliumzuur) én mineralen zoals ijzer, kalium, koper, magnesium, zink en fosfor. Daarnaast zijn ze voedzaam, veelzijdig, betaalbaar en heerlijk van smaak. Wist je dat linzen zelfs meer ijzer bevatten dan biefstuk? Deze kleine peulvruchten zijn dus echte krachtpatsers in je keuken!
Welke pasta bij bolognese
Ik maak mijn bolognese meestal met volkoren spaghetti – dit is gezonder dan witte pasta en het geeft een lekkere, stevige bite. Zorg er wel voor dat je de pasta al dente (beetgaar) kookt, zodat de saus goed blijft plakken. Heb je zin in iets anders? Probeer dan eens tagliatelle, fettuccine of pappardelle.
Waarom is volkoren pasta gezonder dan witte pasta
Volkoren pasta wordt gemaakt van de hele graankorrel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan witte pasta. Vezels helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, geven je een langer verzadigd gevoel en dragen bij aan een gezonde spijsvertering en darmwerking.
Is Parmezaanse kaas vegetarisch
Parmezaanse kaas is helaas niet vegetarisch omdat het dierlijk stremsel bevat, een enzym uit de lebmaag van kalfjes. Wil je dit gerecht vegetarisch of vegan maken? Gebruik dan vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken. In deze blog leg ik je precies uit wat edelgistvlokken zijn en hoe je ze kunt gebruiken.
Eat spaghetti to forgetti your regretti.
~ Quote by unknown ~
Serveertips
Bijgerechten en variatietip
Heb je grote eters aan tafel? Serveer er dan een frisse salade bij en wat brood, zoals ciabatta of knoflookbrood. Zelf voeg ik graag extra gegrilde groenten toe, zoals paprika, courgette en aubergine – dat maakt het gerecht helemaal af!
Welke wijn past bij spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese is het ultieme comfort food en dat vraagt natuurlijk om een goed glas rode wijn! Probeer eens een Italiaanse Chianti of Merlot. Deze wijnen hebben heerlijke fruitige tonen die perfect samengaan met de hartige tomatensaus.
Vegan recept voor spaghetti bolognese met linzen
Hier is een heerlijk én makkelijk recept voor spaghetti bolognese met linzen. Deze smaakvolle pasta staat binnen 30 minuten op tafel, perfect voor een drukke doordeweekse dag!
Opmerking
- Recept voor 2 personen.
- Geschikt voor vegetariërs en veganisten als je edelgistvlokken of vegan Parmezaanse kaas gebruikt.
Ingrediënten
- 200 gram volkoren spaghetti (of pasta naar keuze)
- 1 blikje bruine linzen (+/- 400 gram, uitlekgewicht +/- 260 gram), uitgelekt en afgespoeld
- 1 grote wortel, in kleine blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 300 ml passata
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 100 ml droge rode wijn (bijvoorbeeld Merlot)
- Olijfolie
- 1 tot 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (zoals oregano, basilicum, tijm, laurier, rozemarijn en peterselie), naar smaak
- Peper en zout, naar smaak
- Verse basilicumblaadjes, ter garnering
- Edelgistvlokken of vegan Parmezaanse kaas, ter garnering
Bereiding
1. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak ongeveer 5-7 minuten tot de groenten zacht worden. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee, tot het begint te geuren.
3. Roer de tomatenpuree door de groenten en giet de rode wijn erbij. Laat het 2-3 minuten zachtjes sudderen zodat de alcohol kan verdampen.
4. Voeg de passata en Italiaanse kruiden toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Roer alles goed door en zet het vuur laag. Laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe door.
5. Voeg de uitgelekte linzen toe en roer goed door. Laat de saus nog eens 5 minuten pruttelen op laag vuur. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper of Italiaanse kruiden toe.
6. Verdeel de spaghetti over twee borden en schep de linzen bolognesesaus eroverheen. Garneer met wat verse basilicumblaadjes en edelgistvlokken of (vegan) parmezaanse kaas.
Eet smakelijk! – Buon appetito!
Boekentip
Meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten van De Zilveren Lepel
Boekomschrijving van Bol.com:
De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts. Klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd al vegetarisch waren, maar ook moderne recepten met ingrediënten uit andere culinaire culturen om ze een vegetarische twist te geven. Denk aan Kruidenbrood en Tomatenrisotto met lentegroente, of hedendaagse gerechten als Kastanjelasagne met pompoen en palmkool, en Bietengazpacho met venkel. De Italiaanse keuken op zijn best!
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
2 reacties
Dit lijkt me een heel gezond en lekker recept! Dankjewel voor de tip!
Wat leuk om te horen, Nicole! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!