Wat is groene curry
Eén van mijn favoriete Thaise gerechten is Gaeng Kheow Wan, beter bekend als Thaise groene curry. Dit is een heerlijke romige curry gemaakt van groene currypasta, kokosmelk, verse groenten en tofu (of een andere eiwitbron). Tijdens mijn reis door Thailand at ik deze curry bijna dagelijks en in deze blog deel ik mijn lievelingsrecept met jullie.
Wat betekent Gaeng Kheow Wan
“Gaeng” betekent curry in het Thais, “Kheow” betekent groen en “Wan” betekent zoet. Zoete groene curry dus. De naam is een beetje misleidend want deze curry is meestal behoorlijk 🌶️🌶️🌶️ pittig! Het zoet in de naam verwijst naar de kokosmelk die dit gerecht wat milder en romiger maakt. Groen verwijst naar de kleur van de curry.
Waar komt de groene kleur van groene curry vandaan?
Thaise groene curry dankt haar mooie groene kleur aan de currypasta. Groene currypasta wordt namelijk gemaakt van groene chilipepers en verse groene kruiden zoals koriander en citroengras.
Hoe smaakt Thaise groene curry
Thaise groene curry smaakt pittig, zoet, zuur, zout, umami en romig tegelijk. Deze smaakcombinatie is typerend voor de Thaise keuken.
Wat serveer je bij Thaise groene curry
Serveer de curry met Thaise jasmijnrijst of pandanrijst. Ik vind het ook erg lekker om er een Thaise papaja salade (Som Tam) of een frisse komkommersalade bij te eten.
Wat is jasmijnrijst
In Thailand krijg je bij de meeste gerechten gestoomde witte jasmijnrijst geserveerd. Deze rijstsoort wordt verbouwd in Thailand en in de omringende landen Laos, Cambodja en Vietnam. Jasmijnrijst heeft een langere korrel dan andere rijstsoorten en is ook wat plakkeriger en vochtiger. De smaak is lichtzoet en de geur van jasmijnrijst doet denken aan jasmijnbloemen, vandaar de naam. Je kunt jasmijnrijst kopen in de grotere supermarkten of bij de Aziatische supermarkt. Ik vind jasmijnrijst veel op basmatirijst lijken en gebruik meestal gewoon basmatirijst.
Thaise groene currypasta kopen of zelf maken
Je kunt Thaise groene currypasta kant-en-klaar in de supermarkt kopen maar het is veel leuker, lekkerder én gezonder om deze zelf te maken. Ik heb een makkelijk recept voor je, zie verderop in deze blog.
Wat is de beste groene currypasta
Heb je geen tijd of zin om zelf groene currypasta te maken, dan kan ik je de vegan Thaise groene currypasta van het merk Terrasana aanraden. Deze currypasta is lekker van smaak al haalt deze het niet bij zelfgemaakte groene currypasta. 😉
Variatietips groene curry
Thaise groene curry is een gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren;
- Voeg extra groenten toe zoals courgette, aubergine, champignons, broccoli of pompoen.
- Voeg kikkererwten of andere peulvruchten toe.
- Vervang de rijst eens door noedels.
- Garneer de curry met cashewnoten of pinda’s.
- Voeg extra groene kruiden toe zoals koriander en verse munt. Ik ben zelf enorme fan van koriander.
Recept voor Thaise groene currypasta
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 groene chilipepers, grof gehakt. Verwijder de zaadjes als je de peper minder pittig wilt hebben.
- 3 teentjes knoflook, fijngeperst
- 2 sjalotten, grof gehakt
- 2 stengels citroengras, fijngehakt. Let op; gebruik alleen het witte gedeelte!
- 3 tot 4 centimeter gember, geschild en fijngehakt
- 1 handje verse koriander, fijngehakt
- 1 limoen, zowel het sap als de rasp van de limoen
- Olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad, gemalen
- 1 eetlepel korianderzaad, gemalen
- Zwarte peper en zout naar smaak
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot je een pasta hebt. Voeg scheutjes olijfolie toe totdat de currypasta smeuïg is. Voeg eventueel nog wat zout, peper of kruiden naar smaak toe.
Recept voor vegetarische Thaise groene curry met tofu
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 grote eetlepels groene currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 350 gram stevige tofu, in blokjes gesneden
- 1 courgette, in plakjes gesneden
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 grote wortel, in dunne plakjes gesneden
- 100 gram bamboescheuten, uitgelekt
- 100 gram peultjes
- 1 handje Thaise basilicumblaadjes
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels sojasaus
- Optioneel: (bruine) suiker, naar eigen smaak
- Optioneel: zout en zwarte peper naar eigen smaak
- Optioneel: fijngehakte koriander ter garnering
Over de ingrediënten
- Ik gebruik meestal zelfgemaakte currypasta.
- Ik gebruik bamboescheuten van het merk Yakso, verkrijgbaar bij Ekoplaza.
- Je kunt Thaise basilicum kopen bij de grotere supermarkten of de Toko. In plaats van Thaise basilicum kun je ook gewone basilicum gebruiken.
Bereiding
- Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de groene currypasta toe en fruit deze kort totdat de geur vrijkomt, ongeveer 1 minuut.
- Voeg de kokosmelk toe en roer deze goed door de currypasta.
- Voeg tofu, courgette, rode paprika, wortel, bamboescheuten en peultjes toe. Roer alles goed door elkaar heen.
- Breng de curry aan de kook en laat het geheel ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur totdat de groenten gaar zijn. De tofu blijft zacht omdat je deze meekookt.
- Voeg de Thaise basilicumblaadjes toe en roer deze goed door de curry heen.
- Voeg 2 eetlepels sojasaus toe en eventueel zout, peper en (bruine) suiker naar smaak.
- Serveer de groene curry met gestoomde jasmijnrijst of basmatirijst. Ik garneer de curry meestal met een handje verse koriander en serveer er een half limoentje bij.
Eet smakelijk!
Boekentips
Backpackgids Thailand
In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Thailand staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Thailand. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, transportschema’s en nog veel meer. Aanrader!
De bijbel van de Thaise keuken
Achterflap tekst:
Hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Thaise keuken wil leren kennen
Van papajasalade tot pad Thai en van jackfruitcurry tot tom kha gai: Noi Pia-Ud neemt je mee op een culinaire reis door heel Thailand. Van de dichtbevolkte straten vol eetstalletjes in Bangkok tot aan de uitgestrekte stranden in het zuiden van Thailand.
Thais
Boekomschrijving van Bol.com:
Dit kookboek leert je stap voor stap écht Thais koken, met de hoogtepunten uit de Thaise keuken. Overzichtelijk ingedeeld op basistechnieken, gerechten en tenslotte hele menu’s.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook leuk