Wat is Shakshuka
Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen. Meestal wordt dit gerecht als ontbijt geserveerd maar je kunt het ook prima als lunch of makkelijke avondmaaltijd eten. Shakshuka is smaakvol, voedzaam en gezond. Ik ben gek op Shakshuka en eet het regelmatig als lunch. In deze blog deel ik mijn favoriete recept met jullie.
Wat betekent Shakshuka
Shakshuka betekent “een mengsel” in het Arabisch en dat is eigenlijk precies wat het is.
Hoe spreek je Shakshuka uit
Je spreekt Shakshuka uit als “sjak-sjoeka”.
Wat is de oorsprong van Shakshuka
Oorspronkelijk komt Shakshuka uit Tunesië, al zijn de meningen hierover verdeeld want Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten gegeten. En zelfs daarbuiten. In Turkije en West-Mongolië at ik bijvoorbeeld Menemen als ontbijt, een vergelijkbaar gerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus. Huevos Rancheros is een klassiek Mexicaans ontbijtgerecht met eieren en bonen in tomatensaus.
Hoe eet je Shakshuka
Traditioneel wordt Shakshuka warm geserveerd in een gietijzeren pan. Je eet het direct uit de pan. Ik vind het erg lekker met volkorenbrood of met Turks brood of stokbrood om mee te dippen. Heb je Shakshuka over en vind je het zonde om weg te gooien? Geen probleem, je kunt het in de koelkast bewaren en de volgende dag opnieuw verwarmen.
Variatietips Shakshuka
Shakshuka is zo’n gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld eens peulvruchten toe of maak de restjes uit je koelkast op. Hierbij een paar variatietips;
- Voeg extra groenten toe aan de saus. Denk aan spinazie, champignons, courgette of aubergine.
- Voeg linzen, limabonen of kikkererwten toe.
- Voeg blokjes (zoete) aardappel toe, zorg er wel voor dat je deze vooraf even kookt.
- Brokkel wat feta of geitenkaas over je Shakshuka heen.
- Garneer de Shakshuka met verse kruiden. Gebruik in plaats van peterselie ook eens koriander of basilicum. Ik ben zelf enorme fan van koriander!
Recept Shakshuka
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 4-6 eieren
- 1 ui, fijngehakt
- 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- Zwarte peper en zout naar smaak
- Verse peterselie ter garnering (optioneel)
- Vers brood om te serveren. Denk aan Turks brood, pita, stokbrood, volkorenbrood of desembrood
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte ui en paprikablokjes toe en bak tot deze zacht zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Voeg de fijngeperste knoflook toe en bak nog eens 2 minuten.
- Voeg de gemalen komijn, gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe en roer alles goed door elkaar heen.
- Voeg de tomatenblokjes toe en meng alles nogmaals goed door elkaar. Laat de saus ongeveer 15 minuten sudderen op middelhoog vuur. Breng op smaak met een snufje zwarte peper en zout (of meer, naar eigen smaak).
- Maak kleine kuiltjes in de tomatensaus en breek de eieren voorzichtig in de kuiltjes.
- Dek de pan af, zet het vuur wat lager en laat de eieren ongeveer 5-7 minuten pocheren tot de eiwitten gestold zijn maar de dooiers nog een beetje zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur en garneer met verse peterselie.
- Serveer de Shakshuka warm in de pan samen met vers brood.
Eet smakelijk!
Boekentips
Jeruzalem
De achterflap tekst van Jeruzalem:
In ruim 120 recepten tonen Yotam Ottolenghi en Sami Tamini je de grote culinaire tradities van Jeruzalem.
De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.’
Makkelijk Midden-Oosters
De achterflap tekst van Makkelijk Midden-Oosters:
Hoe kunnen we ons op een positieve manier verbinden met nieuwe culturen in Nederland? Dat vroegen de makers van dit boek zich af toen de ernst van de vluchtelingencrisis hun duidelijk werd. ‘Samen genieten van lekker eten!’ werd het eensgezinde antwoord op hun vraag. Zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten vormden de inspiratie voor dit boek. Bijvoorbeeld Ahmad, de ondernemende bakker met zijn goddelijke baklava. Of de jonge Yoones, die dol is op de auberginestoof van zijn moeder, maar ook enorm kan genieten van een cheeseburger.
Hun smaken en verhalen vormen de basis voor de recepten, aangevuld met de creatieve inbreng van een culinair team. Het resultaat is om te watertanden: meer dan vijftig moderne Midden-Oosterse gerechten mét een Nederlandse twist, zoals een verrassende tuinbonenhummus of tabouleh met boerenkool. Al deze lekkere recepten heb je snel op tafel staan, met ingrediënten die ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
2 reacties
Hoi Petra,
Ik heb net je shakshuka als brunch gemaakt. Ik vond het erg lekker. 😉
Gr. Inge
Leuk om te horen Inge! 😁